Ghiţă Mureşan, singurul român care a evoluat în NBA, a fost prezent la Cluj, la meciurile Grupei C a Eurobasket, în care România nu a câştigat însă nicio întâlnire. Big Ghiţă a vorbit, pentru News.ro, despre ce a însemnat organizarea acestei competiţii la noi în ţară, viitorul baschetului românesc, dar şi despre felul în care doreşte să se implice pentru a sprijini progresul sportului cu mingea la coş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ghiţă Mureşan (46 de ani) a sosit la Cluj-Napoca cu circa două săptămâni înaintea debutului Grupei C a Eurobasket, în care au evoluat Spania, Croaţia, Muntenegru, Cehia, Ungaria şi România. S-a implicat în partea de organizare, dar a fost şi ambasador al baschetului românesc, fiind liantul dintre numeroşii reprezentanţi ai NBA sosiţi la Cluj şi organizatori.

S-a îmbrăcat la ”patru ace” dacă a fost nevoie, a făcut mii de fotografii cu fanii, a dat autografe, s-a ocupat de oaspeţii din NBA, între care şi oficiali din conducerea NBA International, dar şi de prieteni de-ai lui sosiţi din SUA, special pentru eveniment, sau reprezentanţii FIBA. Nu a uitat de jucătorii echipei naţionale a României, pe care nu o dată i-a încurajat sau felicitat după meciuri. România a pierdut toate cele cinci meciuri din grupă, dar Ghiţă Mureşan spune că este mândru de tricolori, pentru că ”au luptat”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Evenimentul de la Cluj este un mare beneficiu pentru baschetul românesc. Toţi copiii care au fost prezenţi în sală s-au fotografiat cu jucătorii celor şase echipe, au primit autografe, au strigat <Hai, România> sau pur şi simplu au privit la TV. Ei sunt copii care mâine vor dori să facă baschet. Baschetul va creşte mult în România după Eurobasket. Am fost plăcut surprins să văd oameni din toată ţara, din Craiova, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Bucureşti, să văd mulţi antrenori şi jucători printre miile de fani. Echipa noastră nu a câştigat, dar sunt mândru de băieţi pentru că au luptat şi pot deveni mai buni. Cred că au învăţat enorm din această experienţă”, a declarat Ghiţă Mureşan, pentru News.ro.

El s-a întors în SUA imediat după încheierea meciurilor de la Cluj, iar de atunci a stat cu familia, având nevoie de recuperare după o intervenţie chirurgicală suferită în urma unei crize de apendicită, chiar cu cinci zile înaintea debutului Grupei C. Nu a dorit să se ştie cât a fost la Cluj de problema lui de sănătate. ”A fost greu după operaţie, dar asta e viaţa. Nu am vrut să renunţ, ci să fac ce am promis, să mă implic cu cât pot şi ştiu pentru baschetul românesc. Repet, am fost foarte mândru de România, de Cluj, de sală, de fani şi de baschetul românesc”.

La Cluj, el a fost însoţit de fiul său mai mic, Victor, care nu a stat doar în tribună, ci împreună cu Robert, fiul lui Mircea Cristescu (vicepreşedintele U BT Cluj), au fost voluntari, numărându-se printre copiii care se aflau sub panouri pregătiţi să intervină cu mopurile pentru ştergerea suprafeţei de joc în timpul partidelor.

”I-am întrebat şi eu şi Mircea pe băieţi dacă vor să participe ca voluntari, au spus că da, sigur că i-am îndrumat spre asta. Au dat cu mopul, nu văd nicio problemă, a fost o experienţă bună pentru ei şi au ajutat. Cu cât ajutăm mai mult, cu atât devenim mai buni”, a explicat Big Ghiţă.

FOTO: Inquam/Sandor Manases
FOTO: Inquam/Sandor Manases

El spune că organizarea evenimentului de la Cluj i-a impresionat pe cei sosiţi de peste Ocean şi nu au fost puţini. Antrenori din NBA, scouteri, manageri ai echipelor din liga nord-americană sau oficiali NBA, dar şi ai FIBA s-au declarat încântaţi.

”Au fost reprezentanţi cam de la fiecare echipă din NBA, foşti mari jucători, manageri, scouteri, oficiali NBA. Au fost foarte impresionaţi, şi de oraş, pe care l-au vizitat de fiecare dată când aveau liber, dar şi de organizare şi de condiţiile găsite, inclusiv hoteluri. Au spus că e un oraş în care poţi veni oricând cu familia, ca să schimbi aerul din SUA. Sigur că am fost mândru. Au lăudat mult sala şi organizarea. Sala este o bijuterie şi va rămâne pentru generaţii întregi de sportivi, iar asta e extraordinar. Pentru mine a fost minunat să şi revăd atâţia oameni de valoare din baschetul românesc, o reală plăcere”.

Despre echipa României, Mureşan spune că are nevoie de un lider, iar principalul motiv pentru care nu a reuşit măcar o victorie la Eurobasket a fost şi faptul că nu a avut ”bancă”.

”Dacă am fi avut un lider, să tragă echipa la următorul pas, atunci ar fi fost totul altfel. Trebuie să găsim acel lider, ca Hagi în anii 1990. Talentele nu se nasc în fiecare zi, cei speciali sunt foarte rari. Una e să ai talent la baschet şi alta să fii lider. Noi nu am avut bancă la Eurobasket. Am avut 10-0 cu Croaţia, iar când au început schimbările în echipă au căzut. Nu poţi juca 40 de minute în aceiaşi cinci jucători. Marcel Ţenter şi-a făcut echipa cum a crezut, dar orice antrenor ai aduce la echipă, dacă nu ai jucători tot nu ai succes, pentru că nu schemele de joc fac echipa, ci jucătorii. Nu câştigi cu schemele, ci cu jucătorii”.

Baschetul românesc se va schimba mult în viitor, crede Big Ghiţă, care mai spune că, deşi l-a tentat să renunţe la implicarea în conducerea FR Baschet (este vicepreşedinte al forului – n.r.), va continua să sprijine noile programe.

”Sper ca împreună cu federaţia să schimbăm multe la juniori şi seniori. O să fie alt baschet de acum înainte. Am vorbit despre programe pentru copii, ei sunt cei mai importanţi, baza oricărei strategii. Federaţia nu poate interveni în pregătirile de la cluburi, care trebuie să dea jucători la naţională şi sunt datoare să-i pregătească. Jucătorii români au nevoie de minute pe teren, dar nu doar atât. Eu sper ca după acest Eurobasket să-şi dorească să muncească mai mult pentru a primi minute în teren. Este mare diferenţă între a primi şi a-ţi lua singur, iar munca lor va face diferenţa. Schimbările nu vor veni peste noapte, dar eu am încredere în jucătorii vizaţi pentru echipele naţionale şi antrenori. Baschetul s-a schimbat mult. Nu mai e sportul cu jucători mari sub panou şi cei mici în afară. Un jucător trebuie să poată juca acum şi pe patru posturi, iar cine are 2 metri deja trebuie să ştie să arunce de trei puncte, indiferent pe ce post joacă”.

Fostul jucător în NBA s-a declarat impresionat de căpitanul echipei naţionale, Andrei Mandache, despre care spune că este nevoie să continue, dar şi pentru a deveni idolul copiilor. ”Este un om care a muncit enorm şi a crescut de la meci la meci. E nevoie de el în continuare, pentru a deveni idolul copiilor, viitorilor jucători, care să-şi dorească să fie şi ei ca Andrei. A rămas singurul care a reuşit triple-double la acest Eurobasket, iar asta spune multe despre implicare lui. Dacă avea încă un jucător să-l ajute cât de cât, cu aceeaşi implicare, cred că ajungeam şi noi la Istanbul, în optimi. Şi Kuti Nandor mi-a plăcut mult, va creşte ca nivel de joc după Eurobasket, iar împreună cu Cătălin Baciu, Vlad Moldoveanu şi americanul naturalizat Giordan Watson vor duce mai departe naţionala. Se apropie deja preliminariile Campionatului Mondial şi va fi şansa lor să arate ce au învăţat la Eurobasket”.

A fost o surpriză că Slovenia a câştigat Campionatul European în urmă cu două zile? Ghiţă Mureşan spune că şi da, şi nu, pentru că vine din spaţiul ex-iugoslav, care va da întotdeauna echipe ce se bat la medalii, dar că a contat mult şi faptul că slovenii au atins vârful de formă când a contat mai mult: în semifinala cu Spania şi în finala cu Serbia.

”Slovenia are jucători foarte buni, dar şi alte echipe au. Ei au reuşit să atingă vârful de formă în semifinala cu Spania şi finala cu Serbia. A contat mult să joace atunci atât de bine, spre deosebire de Spania, care era favorită, de exemplu, dar forma sa din semifinale a costat-o enorm. Pe de altă parte, am văzut cu toţii câţi jucători tineri au fost pe teren. E nevoie de ei, pentru că aduc energia pozitivă într-o echipă. Doncici de la sloveni cu siguranţă va fi draftat anul viitor în NBA, la 19 ani. Acum nu se poate, dar la anul va fi acolo. Finala cu Serbia a fost baschet iugoslav. A câştigat Slovenia, dar asta nu înseamnă că va domina baschetul european de acum înainte. Echipele din fosta Iugoslavie, dar şi Spania, Rusia, Franţa se vor bate întodeauna la medalii. Îmi doresc să ajungem şi noi într-o zi mai departe de grupe, iar acest Eurobasket ne poate ajuta, dacă vrem să învăţăm şi cum să ajungem acolo”, a încheiat Big Ghiţă.

El va reveni în România în luna noiembrie, atunci când România va disputa primele meciuri din preliminariile Campionatului Mondial. În 23 noiembrie tricolorii vor juca, în deplasare, cu Italia, iar trei zile mai târziu, la Cluj, cu Olanda.

Echipa naţională a României s-a calificat la turneul final al Eurobasket tocmai pentru că a fost una din cele patru gazde. Ultima participare a naţionalei la un Campionat European a fost la CE 1987 (Grecia), când a ocupat locul 12 (ultimul), iar acum a organizat o grupă pentru prima dată la masculin. La feminin, în 2015 au avut loc meciuri din două grupe în România.

Potrivit noului calendar FIBA, următoarea ediţie a Campionatului European va avea loc abia în 2021, peste doi ani fiind programat Campionatul Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.