Raportul corpului de control al ministrului Afacerilor Interne relevă faptul că ACSFC Dinamo, asociaţia controlată de Nicolae Badea a fost înfiinţată şi nu “s-a desprins niciun moment din structura MAI”. Totodată, realizatorii raportului solicită promovarea unui proiect de Hotărâre de Guvern, prin care să se retragă bunurile atribuite CS Dinamo, care sunt obiectul asocierii cu ACSFC Dinamo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“ACSFC Dinamo Bucureşti a fost înfiinţată prin ordinul ministerial (OMAI) nr 05226/1994 şi autorizată prin sentinţa nr. 41/20.05.1994 a Judecătoriei Sector 2, iar la art1. şi art.2 din statutul acesteia(...) s-a stabilit că asociaţia sportivă este persoană juridică de drept privat, fără scop matrimonial, (...) ce funcţionează în subordinea MAI, continuând activitatea secţiei de fotbal a CS Dinamo Bucureşti. ACSFC Dinamo Bucureşti, chiar dacă a fost înfiinţată ca asociaţie de drept privat, în condiţiile Legii 21/1924, nici un moment nu s-a desprins din structura Ministerului Afacerilor Interne, normele incidente în materie nu au oferit posibilitatea legală acestei asociaţii de a deveni o structură juridică independentă şi fără a se afla sub controlul MAI. (...) ACSFC Dinamo Bucureşti s-a manifestat ca o structură care nu mai reprezintă interesele legale ale MAI, cu toate că nu a fost identificat un act normativ de nivel superior sau inferior (ordine, dispoziţii, regulamente ale MAI) prin care să se stabilească un regim juridic derogatoriu de la statutul acestei societăţi. Analiza documentaţiei  relevă faptul că organizarea şi funcţionarea asociaţiei se face sub controlul Comisiei de Cenzori, delegatul desemnat de MAI şi în conformitate cu art. 19 aliniatul 3 din statut «Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi se trimit spre aprobare, potrivit legii, ministrului de interne»”, se arată în documentul redactat de corpul de control al ministrului, obţinut de publicnewsfm.ro.

Şi în concluziile raportului, realizatorii supun spre aprobare ministrului Carmen Dan ca Direcţia Generală Juridică să dispună “clarificarea situaţiei juridice a ACSFC Dinamo Bucureşti, având în vedere prevederile statutare potrivit cărora asociaţia a fost înfiinţată ca structură în subordinea MAI, iar în perioada 1992 – 1995, a primit în folosinţă gratuită, prin ordine ale ministrului de interne, construcţii, teren şi obiecte de mobilier / inventar”.

În aceste condiţii, în cazul în care palmaresul şi numele clubului FC Dinamo sunt în proprietatea asociaţiei controlate de Badea, rezultă că de fapt sunt în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne. ACSFC Dinamo este acţionar minoritar în cadrul FC Dinamo 1948 SA, cu 7 la sută.

Surse judiciare au precizat pentru News.ro că ACSFC Dinamo, care se află în insolvenţă de peste 7 ani, are drept consultant juridic firma la care deţine acţiuni senatorul PSD, Şerban Nicolae.

Din concluziile raportului reiese că MAI ar urma să iniţieze o nouă HG pentru retragerea bunurilor atribuite Clubului Sportiv Dinamo, aflat în subordinea sa. ”Analizarea la nivelul Colegiului MAI a situaţiei prezentate şi a oportunităţii promovării unui proiect de Hotărâre de Guvern, prin care să se dispună retragerea atribuirii către CS Dinamo Bucureşti a bunurilor prevăzute în Anexa 2 la HG 1086/2000, modificată prin HG 207/2002, urmând a fi evaluate şi următoarele riscuri ce pot fi generate de asocierea cu ACSFC Dinamo Bucureşti”, se mai arată în raport.

Pentru modernizarea stadionului Dinamo, MAI a făcut între 2000 şi 2009 investiţii de 32.846.000 de lei, iar în 2013 a alocat suma de 24 de milioane, cu acelaşi scop. Numai că această sumă nu a fost cheltuită, ci se regăseşte în totalitate în conturile CS Dinamo. 

Stadionul Dinamo este unul dintre cele patru stadioane aflate în programul de modernizare în vederea organizării Campionatului European de Fotbal din 2020, alături de Arcul de Triumf, Steaua şi Rapid. Însă pentru reconstrucţia arenei din Şoseaua Ştefan cel Mare este necesară eliberarea de sarcini a terenului pe care se află stadionul.  

În baza unui contract de asociere cu clubul sportiv, ACS FC Dinamo Bucureşti, asociaţie în insolvenţă, care nu mai are echipă de fotbal, fiind doar acţionar minoritar la FC Dinamo 1948 SA, actualul administrator al grupării din Liga I, are dreptul să folosească aproximativ 74.000 de metri pătraţi din Parcul Sportiv Dinamo, printre care stadionul central, centrul de fotbal pentru tineret, Stadionul Florea Dumitrache şi terenurile de antrenament pe zgură şi gazon.

Reprezentanţii Clubului Sportiv Dinamo şi cei ai Asociaţiei Club Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucureşti, condusă de Nicolae Badea, au convenit în ceea ce priveşte eliberarea de sarcini şi transmiterea către Compania Naţională de Investiţii a suprafeţelor pe care urmează să se reconstruiască Stadionul Dinamo

La 10 mai, Nicolae Badea declarase, pentru News.ro, că Asociaţia Club Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucureşti, pe care o conduce, a convenit cu CS Dinamo ca din contractul de asociere să fie scos Stadionul Dinamo, fiind o chestiune de zile până când acest act va fi semnat.

Anterior, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, afirmase că singura soluţie pentru realizarea investiţiilor în vederea modernizării stadionului Dinamo este ca Asociaţia Club Sportiv FC Dinamo să semneze un act adiţional prin care să renunţe la dreptul de folosinţă asupra stadionului. Întrucât Asociaţia este în insolvenţă, desfacerea contractului de asociere nu se poate face prin acordul scris al ambelor părţi.

În 23 mai, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţase că propunerea ACS FC Dinamo Bucureşti nu poate fi acceptată deoarece prin aceasta "se urmăreşte doar retragerea bunurilor şi suspendarea utilizării stadionului Dinamo şi nu cedarea acestor sarcini".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.