Aproximativ 80 de angajaţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) şi ai instituţiilor subordonate acestuia au pichetat, miercuri, sediul MTS, cerând “salarii decente”, în condiţiile în care 70 la sută dintre ei ar fi remuneraţi cu 1.080 de lei lunar. Oamenii au venit cu vuvuzele şi fluiere, steaguri tricolore şi ale Blocului Naţional Sindical şi au manifestat pe trotuarul din faţa ministerului, în timp ce alţi angajaţi din ţară au protestat în faţa sediilor direcţiilor judeţene de tineret şi sport.
“MTS e mut şi surd”, “Ne vrem sporul de vechime”, “Salarii decente”, “Vrem fapte, nu vorbe”, “Şi la Turnul Babel era mai multă înţelegere”, scria pe banerele afişate de cei aproximativ 80 de protestatari care au pichetat sediul Ministerului Tineretului şi Sportului.
Oamenii au venit cu vuvuzele şi fluiere, steaguri tricolore şi ale Blocului Naţional Sindical şi au manifestat pe trotuarul din faţa ministerului. Unul dintre liderii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret a strigat la megafon: “Ajutaţi sportul din România. Vreţi glorie, ajutaţi-ne. Aşa ne vedem în lume. Vrem dialog, pentru asta plângem aici”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Protestatarilor li s-a propus ca o delegaţie de trei persoane să dialogheze cu secretarul general al MTS, ceea ce i-a nemulţumit, dorind să discute doar cu ministrul Marius Dunca.
La staţia de amplificare montată pe trotuar a fost difuzată în mod repetat o melodie cu versurile “Pleacă ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii, mama lor la toţi”.
Preşedintele Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, Andy Nagy, a declarat că 70 la sută dintre angajaţii instituţiilor din subordinea MTS primesc salariul minim pe economie, iar antrenorii sunt remuneraţi cu aproximativ 1.600 de lei.
“La nivel naţional, sindicatul reprezintă 3.500 de salariaţi. Una dintre revendicările noastre se referă la faptul că multora dintre colegii noştri nu li se recunoaşte beneficiul de vechime în muncă, astfel încât persoane cu vechime considerabilă, unii chiar de 30 de ani, au acelaşi nivel de salarizare cu un proaspăt angajat. Asta pentru că nivelul de salarizare minim pe economie nu este asigurat prin salariul de bază. În sensul acesta am cerut aplicarea corectă a HG 1 pe 2017, care spune că începând cu data de 1 februarie 2017 salariul minim garantat se stabileşte la 1.450 de lei, fără sporuri şi fără alte adaosuri. Ajung acasă cu 1.080 de lei şi muncesc peste opt ore. Antrenorilor li s-au tăiat nişte sporuri, noi nu am beneficiat de măriri anul ăsta, am beneficiat de tăieri. Antrenorii primesc undeva la 1.600 de lei. Procentual, în acest domeniu 70 la sută dintre angajaţii instituţiilor subordonate MTS primesc salariul minim pe economie, şi care nu este asigurat”, a declarat Nagy.
Liderul sindical, fost angajat în MTS, susţine că a fost dat afară din minister anul trecut, când a decis să înfiinţeze sindicatul: “Eu am fost dat afară, sunt în proces cu ei acum. Mi s-a spus din timp să nu fac aşa ceva, că nu e nevoie. Sindicatul a fost înfiinţat în 28 octombrie anul trecut, când ne-au ieşit actele şi pe 25 octombrie m-au dat afară, mi-a ieşit ordinul. Eu am fost iniţiatorul înfiinţării acestui sindicat. Mi-au găsit, că se găsesc de obicei motive, că eram suspendat pentru activităţi sindicale şi au găsit o chichiţă în lege, s-au legat de ea şi m-au dat afară. Acum contest lucrul ăsta, sunt în proces cu MTS-ul. Eu eram inspector la Direcţia Sport din MTS din 2003”.
Nagy s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte un dialog cu ministrul Marius Dunca. “Sunt 48 de cluburi în ţară care sunt afiliate la sindicat, printre care CSM Constanţa, CSM Olimpia, CSM Piteşti, CSM Iaşi. Avem cluburi puternice. Domnul ministru aşa a anunţat că va chema o delegaţie din partea noastră pentru discuţii, dar, din experienţa anterioară, nu cred că se va ajunge la o înţelegere. Am avut o întâlnire la care au participat toţi liderii din ţară şi domnul ministru ne-a spus că să stăm liniştiţi că ne va ajuta prin legea salarizării. Dar suntem a 3-a oară în şase luni când am declanşat conflict de muncă”, a mai spus Andy Nagy.
Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Gabriel Chifu, a reclamat tergiversarea semnării contractului colectiv de muncă de către reprezentanţii MTS.
“Nu s-a semnat contractul colectiv de muncă. Sunt antrenori care au scos campioni mondiali şi care au 1.500 de lei salariu. Să se gândească că noi, România, am ajuns la sport într-o situaţie foarte gravă, pierdem tot timpul, nu mai avem niciun sport care să funcţioneze în afară de Simona Halep şi CSM Bucureşti. În rest, ce vedem, numai perdanţi. Antrenorii nu poţi să-i ţii pe 1.500 de lei, când dincolo ar primi 2.000-3.000 de euro pe lună. Iar oamenii ăştia au continuat să lucreze. Iar acum au cerut 25 la sută creştere salarială, după ce au dat la toată lumea. Ei au minim pe economie. Nu vrea să înţeleagă, am avut o discuţie cu domnul ministru Dunca, nu înţeleg care este motivul pentru care continuă să faăc asta. O să ne adresăm şi premierului şi domnul Dragnea. Eu cred că dacă este un partid social democrat, pentru noi social-democraţia înseamnă ceva pentru oameni şi hai să-i respectăm. Semnează un contract cu aceşti oameni şi să găsim o soluţie elegantă, nu să-i aducem pe oameni aici, şi în ţar- protestează 1.000 de membri. Oamenii nu mai au acelaşi avânt pe care îl aveau cândva. Antrenorii români au scos performanţe în toate sporturile şi iată că se pierd. De ce? Pentru că noi avem aceşti antrenori axtraordinari şi ne batem joc de ei. Şi cei care lucrează în direcţiile judeţene de sport”, a declarat Chifu.
Liderul BNS ar dori o ca şi angajaţii MTS să beneficieze de măriri salariale ca şi cei din alte ministere: “A venit un subsecretar de stat acum o lună şi jumătate că se va semna contractul colectiv. A mai trecut încă o lună şi jumătate şi a trebuit să facem circul ăsta pentru ce? S-a găsit soluţii pentru cutare, pentru cutare, nu dăm nume. Dar hai bă să găsim soluţii să egalizăm, să fie o chestie normală. La alte ministere am văzut că au fost la negocieri, din ministerul ăsta nu am văzut să se implice cineva. Foarte mulţi angajaţi din acest minister sunt defavorizaţi. Şi nu prin asta câştigăm. Suntem de 10 ani în Uniunea Europeană şi suntem cel mai slab plătiţi din UE. Noi şi prietenii de vizavi, bulgarii”.
Angajaţii din Ministerului Tineretului şi Sportului şi din instituţiile din ţară aflate în subordinea acestuia au protestat, miercuri, începând cu ora 10.00, faţă de proiectul Legii salarizării, cerând eliminarea inechităţilor salariale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.