Jocurile Olimpice vor începe, vineri, la Paris, unde 10.500 de sportivi vor concura pentru a obţine medaliile râvnite de competitorii din întreaga lume. Deşi iniţial avea 107 sportiivi calificaţi, România va fi reprezentată de 106 sportivi, după ce atleta Florentina Iuşco a fost suspendată pentru dopaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice-2024: Sena şi monumentele sale în centrul "spectacolului secolului". Au fost create 12 tablouri artistice. Lady Gaga şi Celine Dion ar putea cânta la Paris. 80 de ecrane gigant, instalate pe chei
CITEȘTE ȘI Cu câteva ore înainte de începerea JO, compania de căi ferate a Franţei se declară victima unui "atac masiv pentru a paraliza reţeaua TGV". Perturbările cauzate vor dura până luni - VIDEO
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CITEȘTE ȘI JO PARIS-2024: 107 sportivi români vor lupta pentru medalii la Paris. Cea mai numeroasă delegaţie, cea de la canotaj
CITEȘTE ȘI JO PARIS-2024: Soţii Ionela şi Marius Cozmiuc, campioni la canotaj, vor purta drapelul României la ceremonia de deschidere
CITEȘTE ȘI JO PARIS-2024: Scurt istoric: Ce reprezintă cele cinci inele, când a fost adoptat drapelul olimpic
CITEȘTE ȘI JO PARIS-2024: Programul sportivilor români
CITEȘTE ȘI România a câştigat 308 medalii la JO de vară. Prima medalie - bronzul la rugby în 1924. La Tokyo, în 2021, România a ajuns la 90 de medalii de aur

Cea de-a XXXIII-a Olimpiadă are 19 zile de competiţie (handbalul, fotbalul şi rugbyul încep mai devreme, la 24 iulie) şi va include 329 de probe în 32 de sporturi.

Vor fi 10.500 de sportivi trimişi de peste 200 de comitete olimpice naţionale, dar şi echipa olimpică a CIO pentru refugiaţi.

Inedit la Paris este faptul că spectatorii vor avea oportunitatea de a fi participanţi. „Marathon Pour Tous” va oferi celor 40.000 de alergători experienţa unică de a alerga acelaşi maraton în aceeaşi zi şi pe acelaşi traseu ca maratoniştii olimpici.

La Paris 2024, România va participa pentru a 23-a oară la Jocurile Olimpice de vară. Din anul 1924, am absentat doar la JO din 1932 şi 1948, iar în 1940 şi 1944, Jocurile Olimpice n-au avut loc din cauza celui de-al doilea război mondial.

REPERE ŞI ELEMENTE INTERESANSE ALE EDIŢIEI DIN ACEST AN A JOCURILOR OLIMPICE

Calendarul competiţiei

Vineri, 26 iulie, este data oficială de start al JO 2024, cu o ceremonie de deschidere spectaculoasă pe Sena.

Concursurile vor începe de fapt încă de miercuri, 24 iulie, cu sporturile de echipă, urmate de primele competiţii de tir cu arcul şi handbal.

Olimpiada se va încheia la 11 august, cu o ceremonie la celebrul Stade de France din Saint-Denis.

Surfing într-un tărâm îndepărtat

Parisul este principalul oraş gazdă, dar vor avea loc concursuri şi în alte oraşe din Franţa. În plus, competiţia de surfing va fi cea mai unică - va avea loc în Tahiti, pe legendarele valuri Teahupo'o din Oceanul Pacific.

Situat la 15 000 km distanţă de Paris, locul de desfăşurare a competiţiei de surf va bate recordul pentru cea mai îndepărtată competiţie pentru medalii organizată în afara unui oraş olimpic gazdă.

Breaking: un nou sport olimpic

Jocurile Olimpice de la Paris vor include un nou sport olimpic: breaking, un stil de dans urban care îşi are rădăcinile în cultura hip-hop.

Competiţia va cuprinde două probe - una masculină şi una feminină - şi va avea loc în perioada 9-10 august la Paris, ca urmare a succesului înregistrat la Jocurile Olimpice de vară pentru tineret de la Buenos Aires în 2018.

Turnul Eiffel, parte a Jocurilor Olimpice

Emblematicul Turn Eiffel va face parte din Jocurile Olimpice în mai multe moduri.

În timp ce evenimentul de volei pe plajă va avea loc într-o arenă temporară în aer liber, sub turn, sportivii vor duce, de asemenea, o parte din monument acasă, deoarece medaliile olimpice includ metal care provine din Turnul Eiffel.

CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR - Place de la Concorde, Turnul Eiffel sau Palatul Versailles - pregătite pentru Jocurile Olimpice

Înot în Sena

Sena va fi locul de desfăşurare a maratonului de înot şi a etapei de înot a triatlonului la Jocurile Olimpice, la un secol după ce a găzduit unele evenimente în timpul primelor JO de la Paris din 1900.

Din 1923 până de curând, înotul a fost interzis în Sena din cauza problemelor legate de calitatea apei, iar timp de decenii, râul a fost prea toxic pentru majoritatea peştilor.

Organizatorii de la Paris i-au asigurat în repetate rânduri pe concurenţi că apa va fi suficient de curată pentru a înota în timpul Jocurilor Olimpice.

A 100-a aniversare

JO 2024 marchează revenirea Jocurilor Olimpice la Paris după 100 de ani. Parisul a găzduit prima dată Jocurile Olimpice în 1900 şi apoi în 1924. Capitala Franţei va deveni al doilea oraş care va găzdui Jocurile Olimpice de trei ori, după Londra (1908, 1948 şi 2012).

Egalitate deplină între sexe

Paris 2024 va fi prima Olimpiadă din istorie care va asigura egalitatea numerică între femei şi bărbaţi pe terenul de joc, cu un număr egal de femei şi bărbaţi participanţi la cel mai mare eveniment sportiv din lume.

Din cei 10 500 de sportivi participanţi la JO, 5 250 sunt bărbaţi şi 5 250 femei.

CITEȘTE ȘI JO PARIS-2024: Sunt plătiţi sportivii olimpici? Tot ce trebuie să ştiţi despre premiile în bani - pentru unii - la competiţia din această vară

Pierdut în traducere? Nu în metroul din Paris

Sistemul de transport public din Paris (RATP) a dotat peste 3 000 de agenţi cu dispozitive de traducere asistate de inteligenţă artificială pentru a ajuta sute de mii de turişti să se orienteze pe rute în timpul Jocurilor Olimpice.

Dispozitivul poate traduce din franceză în 16 limbi diferite.

CITEȘTE ȘI JO PARIS-2024: În ce condiţii pot concura sportivii individuali neutri. Sabalenka şi Azarenka au refuzat să participe. Ruşii şi belaruşii invitaţi

Fără aer condiţionat

Nu va exista aer condiţionat în camerele sportivilor la Paris 2024, care s-a angajat să găzduiască Jocurile Olimpice "cele mai ecologice din istorie".

În schimb, clădirile din satul sportivilor au fost proiectate cu un sistem de răcire care extrage apă din subteran, iar faţadele au fost ajustate astfel încât să primească puţin soare direct.

CITEȘTE ȘI Armistiţiul olimpic: mit nobil, realitate dură. Se va respecta în timpul Jocurilor de la Paris?

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.