Fotbalul profesionist italian a pierdut 3,6 miliarde de euro între 2019 şi 2022 din cauza restricţiilor legate de pandemia de Covid-19, potrivit unui raport anual.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit ediţiei 2023 a ReportCalcio, publicată de Federaţia Italiană de Fotbal, prima, a doua şi a treia divizie din Italia au pierdut în medie 1,2 miliarde de euro pe an în perioada Covid, comparativ cu o pierdere cumulată de 412 milioane de euro în 2018-19, înainte de pandemie.

Doar pierderile pentru sezonul 2021-22, ultimul sezon luat în considerare pentru acest raport 2023, s-au ridicat la 1,4 miliarde de euro, "cele mai grave înregistrate vreodată de când acest raport a fost publicat pentru prima dată, în urmă cu cincisprezece ani". Datoria fotbalului profesionist italian a ajuns la 5,6 miliarde de euro în 2021-22 (+4,4% în ritm anual). Aceste cifre, notează Federico Mussi de la PwC, amintesc "slăbiciunile structurale ale acestui sector".

"De câţiva ani, atragem atenţia asupra necesităţii ca toate cluburile profesioniste să adopte sisteme şi modele virtuoase pentru a corela cheltuielile cu capacitatea lor de a genera venituri", continuă el.

În acest sens, candidatura comună cu Turcia pentru a găzdui Euro 2032 reprezintă "o oportunitate unică" de a creşte veniturile din bilete prin modernizarea stadioanelor care sunt în mod notoriu învechite şi nu mai corespund nevoilor actuale, notează autorii raportului.

Veniturile din vânzarea de bilete pentru tot fotbalul profesionist italian în 2021-22 s-au ridicat la 254 milioane de euro, faţă de 226 milioane de euro cu un an mai devreme, dar încă departe de cele 341 milioane de euro din 2018-19, ultimul sezon înainte de pandemie.

Cu titlu de exemplu, doar Manchester United a generat venituri din vânzarea de bilete de 126 de milioane de euro în 2021-22, potrivit raportului Deloitte.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.