Ons Jabeur continuă să scrie istorie la 27 de ani. Ea va juca, joi, pentru prima dată în carieră în sferturile de finală ale turneului de categorie WTA 1.000 de la Indian Wells, cu Anett Kontaveit (Estonia), locul 20 WTA şi cap de serie numărul 18.
Însă sportiva tunisiană a reuşit deja o performanţă deosebită, devenind prima jucătoare arabă care intră în Top 10 WTA. De fapt, ea este primul sportiv arab din tenis aflat între primii zece din lume, atât la feminin, cât şi la masculin.
Cel mai bine clasat tenismen arab, marocanul Younes El Aynaoui, a fost pe locul 14 ATP, în 2003 şi 2004.
Califcarea în sferturi la Indian Wells i-a asigurat o ascensiune de pe locul 14, pe care-l ocupă acum, până cel puţin pe locul 9, în clasamentul mondial ce va fi publicat luni. Dacă va ridica trofeul, ea va fi pe locul 6 mondial.
Anterior, Jabeur a stabilit deja mai multe borne istorice pentru femeile arabe în tenis: prima care a ajuns în sferturile de finală ale unui grand slam, la Australian Open, în 2020 (de atunci a mai atins această fază la Wimbledon, în 2021), prima care a ajuns Top 50 WTA (după openul australian din 2020) şi prima care a câştigat un titlu WTA (la competiţia WTA 250 pe iarbă de la Birmingham, vara trecută).
Jabeur, campioană la juniori la Roland Garros, în 2011, a crescut într-un mic oraş din Tunisia, Ksar Hellal, şi spune că mama ei a ajutat-o să-şi atingă visul în tenis.
"Părinţii mei au sacrificat o mulţime de lucruri. Mama mea mă ducea peste tot în Tunisia pentru a participa la turnee şi mă încuraja să merg la o şcoală specială pentru a studia. A fost un mare sacrificiu să-şi vădă fetiţa plecând după un vis care, sincer, nu era sută la sută garantat. Ea a crezut în mine şi mi-a dat şi mie încrederea să fiu acolo", a spus Jabeur.
Ons Jabeur i-a spus mereu mamei sale că vrea să fie numărul unu mondial şi continuă să se îndrepte în direcţia corectă, deoarece visul ei devine o realitate din ce în ce mai realizabilă.
Mai presus de toate, însă, Jabeur speră să fie un idol pentru cei din ţara ei, care aspiră, de asemenea, să fie jucători de tenis: "Sper că pot inspira noua generaţie. Nu foarte mulţi joacă tenis în ţara mea. Deci, dacă eu sunt astăzi aici, o puteţi face şi voi. Munceşte din greu, crede în tine şi vei fi acolo."
Ea a câştigat din tenis peste patru milioane de dolari, din care o treime în acest an, în care a mai fost finalistă la Charleston (WTA 250) şi Chicago (WTA 500). Ea mai are o finală pierdută, la Moscova, în 2018 (WTA 500).
Tot pentru un loc în semifinale vor lupta, joi, Paula Badosa (Spania), locul 27 WTA şi cap de serie numărul 21 şi Angelique Kerber (Germania), locul 15 WTA şi cap de serie numărul 10.
Prima semifinală a fost stabilită miercuri şi le va opune pe Victoria Azarenka (Belarus), locul 32 şi cap de serie numărul 27, şi Jelena Ostapenko (Letonia), locul 29 şi cap de serie numărul 24.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.