Cu patru zile înainte de startul Jocurilor Paralimpice de la Paris şi pe o ploaie torenţială, flacăra pentru Jocurile Paralimpice a fost aprinsă sâmbătă la Stoke Mandeville, în Anglia, unde s-a născut ideea organizării competiţiilor după al Doilea Război Mondial, relatează AFP.
Tony Estanguet, preşedintele Comitetului de organizare Paris 2024, a glumit spunând că„această vreme capricioasă nu ne lasă”, la aproape o lună de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, care a avut loc în ploaie. Flacăra a fost aprinsă de doi sportivi paralimpici britanici, Helene Raynsford şi Gregor Ewan.
„Este o mare onoare”, a declarat pentru AFP Helen Raysnford, prima campioană paralimpică la para-canotaj când acest sport a debutat la Beijing în 2008. "Acesta este locul de naştere al Jocurilor Paralimpice". Istoria Jocurilor Paralimpice datează din 1948, când neurologul german Ludwig Guttmann a organizat la spitalul Stoke Mandeville, la nord-vest de Londra, evenimente sportive pentru foştii militari care deveniseră paraplegici sau erau imobilizaţi într-un scaun cu rotile.
Evenimentul a fost planificat să coincidă cu Jocurile Olimpice de la Londra din 1948. Din această iniţiativă s-a născut mişcarea paralimpică. Primele Jocuri au avut loc la Roma în 1960, cu 400 de sportivi din 23 de ţări. Ludwig Guttman „a creat o mişcare sportivă şi socială care are astăzi un impact profund în întreaga lume, promovând viaţa a milioane de persoane cu handicap”, a declarat Andrew Parsons, preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic.
Flacăra a fost aprinsă pe un stadion nu departe de spitalul în care a lucrat Ludwig Guttman. Este pentru prima dată după 2012 şi Jocurile de la Londra când flacăra paralimpică a fost aprinsă în Stoke Mandeville. „Ne-am dorit foarte mult să venim aici pentru aprinderea flăcării”, a declarat Tony Estanguet jurnaliştilor, salutând-o ca fiind o „poveste frumoasă şi puternică”.
Andrew Parsons a fost primul purtător al torţei. Duminică, torţa va trece prin Tunelul Canalului Mânecii. Douăzeci şi patru de purtători de torţă britanici, lansaţi în tunel, se vor alătura celor 24 de purtători de torţă francezi la jumătatea distanţei pentru a trece ştafeta în oraşul Calais.
În total, 12 torţe vor traversa Franţa de duminică până miercuri, înainte de a ajunge la Paris şi la creuzetul olimpic din grădinile Tuileries. O mie de purtători de torţe se vor succeda în aproximativ cincizeci de oraşe. Jocurile paralimpice, organizate pentru prima dată în Franţa, vor fi lansate la 28 august cu o ceremonie de deschidere între Champs-Elysées şi Place de la Concorde, orchestrată, ca şi cea a Jocurilor Olimpice din iulie, de directorul artistic Thomas Jolly.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.