Printre cei 10.500 de sportivi care vor concura la Jocurile de la Paris se numără olimpici debutanţi, deja recunoscuţi la nivel mondial, şi alţii a căror celebritate abia aşteaptă să fie descoperită de un public mai larg, notează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

VICTOR WEMBANYAMA

Copilul minune al baschetului francez de 2,24 metri se întoarce ca debutant al anului în NBA.

Wembanyama a părăsit oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice în iunie anul trecut, fiind un fenomen în vârstă de 19 ani, ales pe locul 1 în draft de către San Antonio Spurs.

Potenţialul său uriaş a fost expus în timpul unui sezon remarcabil pentru Spurs (22-60), cu o medie de 21,4 puncte, 10,6 recuperări şi 3,6 blocaje pe meci.

Ultimul joc competitiv al lui Wembanyama în Franţa a fost o înfrângere pentru clubul său, Metropolitans 92.

Următorul ar trebui să fie pe 27 iulie, când Franţa îşi deschide faza olimpică de trei meciuri.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

SUNNY CHOI

În vârstă de 35 de ani, Choi şi sportul ei, breakdance-ul, vor debuta la Jocurile Olimpice din această vară.

A fost un drum neobişnuit până la Paris pentru această olimpică debutantă, care va înfrunta concurenţi cu mai puţin de jumătate din vârsta ei în Place de la Concorde pe 9 august, ultima vineri a Jocurilor.

Absolventa Ivy League a părăsit un post de execuţie în New York, la firma globală de cosmetice Estée Lauder, pentru a se concentra cu normă întreagă asupra dansului, pe măsură ce se apropiau Jocurile de la Paris.

Ca B-Girl Sunny - Grace este prenumele ei, iar Sun este al doilea prenume - Choi, născută în Tennessee şi crescută în Kentucky, s-a calificat prin victoria de anul trecut de la Jocurile Panamericane.

Printre cele 16 dansatoare de la Paris se va număra şi Dominika Banevič din Lituania, care avea 16 ani când a devenit campioană mondială anul trecut.

Aceasta ar putea fi singura şansă a lui Choi la Jocurile Olimpice. Organizatorii Jocurilor de la Los Angeles din 2028 nu au inclus această disciplină în program.

SHA'CARRI RICHARDSON

Turneul „Nu m-am întors, sunt mai bună” al lui Richardson face o oprire la Paris, iar campioana mondială în exerciţiu la 100 de metri are planuri mari pentru prima sa călătorie la Jocurile Olimpice.

Se părea că Richardson va fi una dintre marile vedete ale Jocurilor de la Tokyo, dar victoria ei în proba de 100 de metri de la concursul de atletism din SUA din 2021 a fost anulată pentru că a fost depistată pozitiv la o substanţă chimică găsită în marijuana. Ea a apărut la televizor şi a declarat că a fumat marijuana ca o modalitate de a face faţă morţii recente a mamei sale.

Richardson, în vârstă de 24 de ani, a câştigat din nou anul acesta proba de 100 de metri, cu un timp de 10,71 secunde, în ciuda unui start mai puţin strălucit.

LETSILE TEBOGO

Recordul mondial de juniori masculin la 100 de metri este deţinut de un alt tânăr star al atletismului de la Mondialele din 2023, Letsile Tebogo din Bostwana.

Tebogo, care va împlini 21 de ani la Paris, a fost prea tânăr pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce a câştigat primul său titlu mondial de junior în aceeaşi lună.

El a stabilit un record pentru juniori de 9,94 secunde când a alergat pentru prima dată la Mondialele seniorilor, în Eugene, Oregon, în iulie 2022. Apoi şi-a coborât timpul la 9,91, păstrându-şi titlul la juniori.

La Mondialele din 2023, Tebogo a fost în urma dublului campion la sprint individual Noah Lyles, alergând în 9,88 pentru argint la 100 şi bronz la 200.

La fel de impresionant, cu câteva săptămâni mai devreme, la Londra, Tebogo a alergat 19,50 la 200 la vârsta de 20 de ani şi  câteva săptămâni. Lyles avea aproape 22 de ani când a alergat pentru prima dată 19.50 în 2019.

O rivalitate Lyles-Tebogo ar putea fi un punct culminant al Parisului care a strălucit dincolo de pista Stade de France.

DONYA ABU TALEB

Donya Abu Taleb reprezintă Arabia Saudită la Jocurile Olimpice de la Paris.

Abu Taleb şi-a câştigat locul în competiţia de taekwondo de la Paris câştigând meciul din semifinale la un eveniment asiatic de calificare în martie.

Arabia Saudită nu a trimis niciodată sportive la Jocurile Olimpice înainte ca Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani şi Sarah Attar să participe la Jocurile de la Londra din 2012. Shahrkhani a concurat la judo, iar Attar a alergat la 800 de metri.

Abu Taleb, în vârstă de 27 de ani, care a obţinut medalia de bronz la Campionatul Mondial din 2022, este o adevărată speranţă de medalie la categoria 49 de kilograme. Ea a fost clasată pe locul 12 în iunie.

Originară din oraşul de coastă Jeddah, ea a crescut antrenându-se cu băieţi şi concurează cu o eşarfă pe cap.

Proba ei, la care participă 16 sportivi, va avea loc pe 7 august, la elegantul Grand Palais cu acoperiş de sticlă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.