Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, afirmă, într-un interviu acordat News.ro, că are încredere că în 2019, an preolimpic, sportivii români vor reuşi să stopeze declinul început cu mult înainte de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
Oficialul COSR spune că pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, România are nevoie de o „echipă” şi nu neapărat de o delegaţie numeroasă, pentru a putea depăşi numărul prognosticat de 6 medalii.
Mihai Covaliu afirmă că pentru fotbal este „cel mai bun moment” să obţină calificarea la Jocurile Olimpice, considerând că naţionala U21 reprezintă o „generaţie fantastică” şi poate să se califice în semifinalele Campionatului European din Italia.
Redăm integral interviul acordat de Mihai Covaliu agenţiei de presă News.ro:
Reporter: - Cum a fost 2018 pentru sportul românesc?
Mihai Covaliu: - Cifrele seci ale lui 2018 sunt parcă prea aspre în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Fără să ”îndulcim bomboana” celor patru medalii la CM din 2018, trebuie să spunem că nu toate sporturile au avut campionate mondiale anul acesta, apoi că s-a mai punctat şi la Campionatele Europene şi am avut un număr încurajator de clasări pe locurile 4-6 la competiţiile de obiectiv, ale unor sportivi tineri, care au perspective frumoase peste doi ani la J.O. Tokyo 2020 inclusiv în 2024, la JO de la Paris.
R: - Care au fost disciplinele care s-au remarcat?
M.C.: - Canotajul a luat partea leului anul acesta, cu 1 aur, 1 argint, patru clasări 4-6, urmat de scrimă, 1 argint şi haltere 1 bronz. Pe locurile 4-6 am mai avut sportivi de la atletism, lupte, tenis de masă, tir sportiv. Desigur tenisul feminin si cel masculin arată un potenţial ridicat pentru J.O. 2020, prin prisma locurilor ocupate în clasamentul mondial, Simona Halep fiind lider la femin.
R: - Ce aşteptări avem de la 2019, în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo?
M.C.: - 2019 va fi un an greu, încep calificările, care, la unele sporturi sunt mai grele chiar decât participarea la competitia supremă. Dacă reuşim să păstrăm acest număr, desigur, modest, de medalii sau dacă reuşim să îmbunătăţim palmaresul, înseamnă că am reuşit să oprim un declin care a început cu mult timp înainte de Rio şi care ne-a întristat mult în 2016. Eu am încredere în sportivii noştri.
R: - Credeţi că vom reuşi să avem o delegaţie mai numeroasă de sportivi la următoarea ediţie a JO faţă de cea de la Rio?
M. C. : - O delegaţie mai numeroasă nu este obiectivul nostru, cifra pe care o repetăm de câteva ediţii încoace, în jur de 100 de sportivi este una care ni se potriveşte. Sperăm să avem o echipă, nu o delegaţie, cu rezultate mai valoroase. Importantă este calitatea la J.O., nu cantitatea.
R: - După conferinţa de evaluare a potenţialului olimpic de la Izvorani, dl. Boroi a spus că delegaţia României nu se va putea întoarce cu mai mult de 6 medalii de la Tokyo. Este această estimare exagerată ţinând cont de situaţia în care se află sportului romanesc?
M. C. - Şase medalii la Tokyo ar fi un rebond dorit de noi toţi în ultimii ani. Eu însă veau mai mult, sunt mai optimist, sunt obligat să fiu, şi împreună cu echipa mea facem tot ceea ce ne stă în putinţă să reuşim să depăşim acest prag. Să nu uităm că noi concurăm cu alte 205 state, dintre care tot mai multe obţin medalii. Acestea nu provin de la marile puteri - SUA, China, Rusia, Regatul Unit sau Germania care investesc enorm pentru JO , ci de la ţări mai puţin ,,cunoscute".
R.: - La un calcul scurt, ce aşteptări se pot creiona pt JO?
M.C.: - Conferinţa de evaluare a arătat clar care este potenţialul federaţiilor. Totuşi, există un mic ”potenţial de speranţă”, toţi mai au rezerve nedezvăluite şi toţi sperăm la ceva mai mult. Am văzut şi federaţii entuziasmate, care au supralicitat putin, dar si federaţii cu un entuziasm moderat, prudent, care îşi pot depăşi obiectivul propus.
R: - De ce a devenit atât de important tenisul pentru COSR, un sport cu precădere profesionist care a adus României doar o medalie în întreaga istorie?
M. C.: - Orice sportiv şi orice sport cu potenţial de medalie olimpică este interesant pentru noi toţi. Tenisul a demonstrat cu brio, încă de la ediţia din 2016, că au sportivi de valoare, iar aceştia din urmă au arătat că îşi doresc performanţa olimpică, supremă şi pentru jucătorii şi jucătoarele profesioniste. Dumneavoastră spuneţi ”întreaga istorie”, este corect, dar medalia istorică a tenisului a fost obţinută acum doi ani. Şi aceşti sportivi acum sunt în cea mai bună perioadă a carierei lor sportive.
R.: - Care este suma pe care COSR o va investi în pregătirea lotului olimpic de tenis în 2019?
M.C.: - În acest moment şi noi urmărim cu interes cum va fi bugetat sportul in România. Este an preolimpic, foarte iimportant. Pentru tenis nu exista o sumă, aşa cum nu există pentru nicio federaţie. Este de reţinut faptul că investiţiile noastre majore se adresează tuturor, vorbim de programul Samurai 2020, de Centrele Olimpice pentru juniori, tineret, loturile olimpice, de punerea la dispoziţie a bazei sportive olimpice "Sydney 2000" de la Izvorani, vorbim de COTAS, de o aparatură modernă de investigaţie şi dirijare a efortului, organizarea unor conferinţe şi stagii destinate staffului tehnic, specializării şi perfecţionării acestora. Acestea sunt câteva dintre multele direcţii prin care ajungem la sportivi, la specialiştii loturilor. Depinde de federaţii cât de mult doresc. Noi suntem lângă cei care vor performanţă.
R: - Pentru prima dată după Revoluţie, fotbalul pare interesat de Jocurile Olimpice. Credeţi în şansa echipei naţionale U21 de a intra în primele patru la Campionatul European şi să obţină astfel biletul pentru JO?
M. C.: - Desigur. Chiar dacă handbalul feminin a făcut deja un prim pas spre Tokyo 2020, pentru care le felicităm, nu desconsiderăm nicio clipă potenţialul fotbalului. Şi ei trebuie să simtă o creştere după eforturile din ultimii ani, iar a dori să faci performanţă este prima cerinţă pentru a o şi realiza. Au o generatie fantastică şi cred că este cel mai bun moment ca fotbalul să mearga la J.O.
R.: - În ultimii ani COSR a devenit un „creditor” al federaţiilor cu probleme care nu primesc finanţare de la MTS. Este acesta rolul COSR?
M. C.: - Rolul COSR este de a sprijini activitatea tuturor membrilor săi. Asa se întamplă în ţările civilizate.Totuşi, trebuie să fie clar că nu suntem un creditor larg, sprijinul nostru merge acolo unde este valoare, acolo unde este potenţial, acolo unde aducem plus valoare acţiunilor federaţiei, încercăm să orientăm banii către medaliile de la Tokyo, dar nici nu întoarcem spatele celor care au şanse mai mici acum. Tokyo 2020 este în linie dreaptă. Beijing 2022 este în desfăşurare. Pentru Paris 2024 conturăm deja echipa. Avem foarte mult de muncit pentru următoarea perioadă. Dar o facem cu drag, punem suflet şi avem credinţa în bunul Ddumnezeu că vom reuşi. Hai România!
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.