Antrenorul lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean, a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre ultima parte a pregătirii celor trei sportive cu care România participă la JO de la Rio, şansele lor la medalii, dar şi despre cum vede pericolul Zika sau motivele pentru care în acest sport nu au existat cazuri de testări pozitive la meldonium.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La cei 53 de ani, Florin Bercean are deja în palmares patru medalii olimpice la feminin, prima din istoria judo-lui românesc fiind cucerită în 2000 de Simona Richter, bronz la categoria plus 78 de kilograme. Au urmat aurul Alinei Dumitru, la 48 de kilograme, în 2008, şi alte două medalii olimpice de argint, în 2012, cucerite de aceeaşi Alina Dumitru şi de Corina Căprioriu (57 kg).

Într-un interviu acordat News.ro, Florin Bercean vorbeşte despre ultima parte a pregătirii Monicăi Ungureanu, Andreei Chiţu şi Corinei Căprioriu în stagiul din Poiana Braşov, dar şi despre dificultatea competiţiei de la Rio, precum şi pericolul Zika sau testările pozitive la meldonium.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

- Florin, cum decurge pregătirea şi în ce stare sunt fetele cu puţin peste două săptămâni rămase până la debutul la JO de la Rio?

- Suntem în Poiana Braşov de cinci săptămâni, pregătirea decurge conform planului, starea de sănătate a fetelor e bună, sigur că mai sunt mici probleme, dar nu de natură să pună în pericol antrenamentele sau participarea lor. Ne-a cam dat peste cap vremea urâtă, dar am lucrat mult în sală, am avut şi alergări, toată lumea e aproape, se pregăteşte şi, sigur, intervine şi nerăbdarea, presiunea, perioada asta dinaintea competiţiei fiind complicată din acest punct de vedere. Vom rămâne aici până în 1 august, noi vom pleca cu tura a doua spre Rio, iar în 6, 7 şi 8 august fetele vor intra în concurs, vor fi trei zile de foc.

- La JO din 2012 fetele au câştigat două medalii de argint, cum crezi că va fi acum?

- Obiectivul nostru e să câştigăm o medalie şi să avem o clasare în locurile 5-7, dar întodeauna le-am spus că fiecare trebuie să lupte pentru o medalie, nu doar una din ele. Ne-am pregătit împreună, am mâncat şi dormit împreună, am participat împreună la concursuri, deci şansele sunt absolute egale pentru toate. Nu poţi spune uneia să tragă la medalie, iar celorlalte să vadă şi ele ce le iese, nu se face aşa ceva. Ar fi absurd şi să spun: mergem cu trei fete şi venim cu trei medalii. Dar, asta nu înseamnă că nu vom lupta pentru asta.

- Ce crezi că s-a schimbat în nivelul competiţiei olimpice faţă de Londra 2012?

- Nu s-au schimbat multe, un singur lucru mi se pare diferit: faptul că acum a fost mai grea calificarea. A fost extraordinar de greu. Judo-ul e foarte popular şi foarte populat, sunt 24-25 de sportive acum foarte tari, te poţi aştepta ca şi ultima clasată să te bată. Nu există ca la aceste Jocuri Olimpice să vină sportivi nepregătiţi. Toate categoriile sunt grele, inclusiv cea de 52 kilograme, unde Andreea Chiţu este lider mondial. Sunt sportive aici pe care le-a învins, dar care o şi pot învinge, orice supriză e posibilă. Totul va depinde de acea zi de concurs, de o fracţiune de secundă în care trebuie găsită soluţia optimă, de răbdare, de odihnă, nutriţie, linişte şi tot aşa. De la an la an intervine progresul, sunt din ce în ce mai buni şi mai pregătiţi sportivii, e şi normal. Dacă maşinile, avioanele, calculatoarele sunt din ce în ce mai performante, sigur că vedem asta şi în sport.

- Au fost numeroase situaţii în acest an, inclusiv în sportul românesc, privind testările pozitive la meldonium. Cum aţi reuşit la judo să staţi deoparte de acest pericol?

- Suntem foarte atenţi la acest aspect, nu am auzit ca în judo să existe astfel de probleme, este un sport destul de curat, sport alb, cum ar veni. Medicul nostru e foarte atent, am urmărit toate informările ANAD, sportivii au primit tot ce aveau nevoie pe această temă. De exemplu, de vreo 2-3 săptămâni nu am mai făcut nimic injectabil fetelor, pentru că în povestea asta nu e vorba doar de subtanţă, ci şi de metoda de administrare. Regulamentul spune că un sportiv accidentat nu are voie să concureze, trebuie recuperat, dar nu cu metode interzise. Federaţia noastră internaţională este foarte strictă, iar pe de altă parte sportivii noştri respectă tot ce li se spune, nu iau medicaţie de capul lor şi sunt monitorizaţi permanent.

- Un alt pericol înaintea JO de la Rio este virusul Zika. Unii sportivi, între care şi Simona Halep, au declinat participarea. Cum vezi această situaţie?

- Pot spune aşa: ne-am pregătit ca să participăm. Ne-am cumpărat spray-uri de protecţie, chiar ieri au fost aduse aici, organizatorii pun plase de ţânţari, aparate speciale, nu acolo ne e gândul în principal. Mergem la Rio să câştigăm, ne opreşte un ţânţar sau virusul Zika? Mi se pare jenant, doar nu o să ne apucăm să spunem că nu mai mergem la Rio că ne poate muşca un ţânţar. Te poate muşca şi stând acasă în pat. Eu respect opinia fiecăruia, dar asta e a noastră. Să dea Dumnezeu să fie asta cea mai mare problemă pe Pământ. Privesc pozitiv situaţia asta şi ne vom proteja maxim. Am văzut că, cu cât ne apropiem de Olimpiadă, tot apar diverse tipic româneşti: se scrie o carte şi se comentează la greu, se discută prea mult despre portdrapel şi tot aşa. Cred că e mai importantă concentrarea în drumul spre o medalie şi noi asta facem.

- Monica, Andreea şi Corina au o vârstă mai matură acum. Va conta asta în competiţie?

- Monica şi Andreea au 28 de ani, Corina 30. Nu înseamnă că sunt ”bătrâne”, ci că au acumulat mai multă experienţă. Eu şi toată echipa avem mare încredere în ele şi sperăm să aibă răbdare şi formă excelentă în ziua de concurs. Nicio zi nu e ca cealaltă,trebuie să fie atente, pregătite, deştepte, răbdătoare, pentru că şi o secundă te poate costa. Poate fi ultima Olimpiadă pentru oricare din ele şi ultima şansă la o medalie atât de preţioasă. Nu poţi şti niciodată. Mergem cu gând de victorie şi vom lupta să aducem acasă măcar o medalie, sănătoşi să fim.

Monica Ungureanu va intra prima în competiţia de judo de la JO de la Rio, în 6 august, la categoria 48 de kilograme. În 7 august va concura Andreea Chiţu (52 kg), iar în 8 august, Corina Căprioriu (57 kg). România va fi reprezentată şi în competiţia masculină de Daniel Natea, la categoria plus 100 de kilograme.

Judo-ul românesc are în palmares şase medalii, din care patru la feminin – bronz în 2000 (Simona Richter, plus 78 kg), aur în 2008 (Alina Dumitru, 48 kg), argint în 2012 (Alina Dumitru şi Corina Căprioriu) - şi două de bronz la masculin (1984, Mircea Frăţică la 78 kg şi Mihai Cioc la Open).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.