Regulile de transfer ale FIFA contravin legislaţiei Uniunii Europene, a precizat vineri instanţa supremă a UE într-o hotărâre privind un caz important legat de francezul Lassana Diarra, citând principiile de liberă circulaţie ale blocului comunitar, relatează Reuters.
"Regulile în cauză sunt de natură să împiedice libera circulaţie a fotbaliştilor profesionişti care doresc să îşi dezvolte activitatea lucrând pentru un nou club", a hotărât Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Regulamentul FIFA privind statutul şi transferul jucătorilor (RSTP) prevede că un jucător care reziliază un contract înainte de termen „fără un motiv întemeiat” este obligat să plătească despăgubiri clubului, iar în cazul în care jucătorul se alătură unui nou club, acesta va fi responsabil în mod solidar pentru plata despăgubirilor.
Decizia instanţei a fost luată după ce fostul internaţional francez Lassana Diarra a contestat în justiţie regulile FIFA în urma unui litigiu cu un club care datează de acum un deceniu. Diarra semnase un contract pe patru ani cu Lokomotiv Moscova în 2013. Înţelegerea a fost reziliată un an mai târziu, după ce Diarra a fost nemulţumit de presupusele reduceri salariale, potrivit AP.
Lokomotiv Moscova s-a adresat camerei de soluţionare a litigiilor FIFA pentru a solicita despăgubiri, iar jucătorul a depus o cerere reconvenţională prin care solicita compensaţii pentru salariile neplătite. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a constatat că clubul rus a reziliat contractul cu Diarra „cu un motiv întemeiat”, iar jucătorul a fost obligat să plătească 10,5 milioane de euro (11,2 milioane de dolari).
Diarra a susţinut că încercarea sa de a găsi un nou club a fost împiedicată de regulile FIFA care stipulează că orice nouă echipă va fi responsabilă împreună cu el de plata unei compensaţii către Lokomotiv. Fostul jucător de la Real Madrid a susţinut, de asemenea, că o potenţială înţelegere cu clubul belgian Charleroi a eşuat din cauza regulilor FIFA şi a dat în judecată FIFA şi federaţia belgiană la un tribunal belgian pentru daune şi pierderi de venituri de şase milioane de euro (7 milioane de dolari). Întrucât procesul se află încă pe rolul instanţelor belgiene, cauza a fost înaintată Curţii de Justiţie a UE pentru a se pronunţa.
Cazul Diarra, care este susţinut de sindicatul mondial al jucătorilor FIFPro, a trecut prin organismele judiciare ale FIFA înainte de alegerea în 2016 a preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, care a făcut o prioritate din modernizarea regulilor pieţei transferurilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.