Asociaţia Internaţională de Box (IBA), exclusă din mişcarea olimpică, a promis, miercuri, bonusuri pentru medaliaţii de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un medaliat cu aur va beneficia de suma de 100.000 de dolari, din care va primi jumătate, iar cealaltă jumătate va merge la antrenor şi la federaţia sa naţională.

IBA este astfel primul for care a imitat abordarea controversată a World Athletics.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Însă IBA merge chiar mai departe decât federaţia de atletism, care în aprilie a promis bonusuri de 50.000 de dolari pentru fiecare viitor campion olimpic: va recompensa fiecare medaliat, antrenorul său şi federaţia naţională.

Mai exact, organismul intenţionează să premieze fiecare medalie de aur, argint şi bronz cu 100.000, 50.000 şi respectiv 25.000 de dolari (aproximativ 92.000, 46.000 şi 23.000 de euro). În toate cele trei cazuri, boxerul va primi jumătate din sumă, iar antrenorul şi federaţia naţională vor împărţi cealaltă jumătate în mod egal.

"În plus, sportivii care pierd în sferturile de finală şi termină pe locul al cincilea vor primi fiecare câte 10.000 de dolari, ceea ce ridică fondul total de premii la 3,1 milioane de dolari (2,86 milioane de euro), distribuit la peste 100 de boxeri", a precizat preşedintele rus al IBA, Umar Kremlev.

Nu numai că această sumă depăşeşte bugetul global al World Athletics, de aproximativ 2,4 milioane de dolari, dar mai ales IBA nici măcar nu organizează turneul olimpic de la Paris, la fel cum a fost privată de organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2021 prin decizia Comitetului Internaţional Olimpic.

CIO a suspendat, în iunie 2019, recunoaşterea olimpică a IBA din cauza scandalurilor repetate de arbitraj, a unei datorii colosale şi a unor probleme de guvernanţă, în special din cauza unui fost director considerat de Statele Unite ca fiind "unul dintre liderii crimei organizate din Uzbekistan". După patru ani de trageri de mânecă şi reforme considerate insuficiente, organismul olimpic a "retras" această recunoaştere în iunie 2023, lăsând viitorul olimpic al boxului în suspans începând cu JO de la Los Angeles din 2028.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.