La cel de-al 74-lea Congres FIFA, care are loc la Bangkok, organismul conducător al fotbalului mondial va propune instituirea unor măsuri obligatorii pentru combaterea rasismului în fotbal, relatează L'Equipe.
“A sosit timpul ca fotbalul să se unească şi să fie împreună împotriva rasismului. Prea regulat, jucătorii sunt victime ale rasismului. Pentru a remedia acest lucru, FIFA i-a consultat în ultimele luni pe mulţi dintre aceştia, unii care sunt încă activi sau dintre cei care s-au retras din activitate. Toată lumea îşi doreşte să schimbe această situaţie”., a precizat, joi, Mattias Grafstrom, noul secretar general al FIFA.
Grafstrom se pregăteşte să transmită Congresului FIFA o propunere care este structurată în cinci puncte: reguli şi sancţiuni, actiune pe teren, proceduri judiciare, sensibilizare, rolul jucătorilor.
Organismul mondial va studia stabilirea sancţiunilor obligatorii în cazul unor incidente rasiste, inclusiv pierderea meciului, regulă care va fi implementată în toate cele 211 asociaţii membre.
„Vom face din rasism o infracţiune specifică, care va fi inclusă în mod obligatoriu în codurile disciplinare individuale ale celor 211 asociaţii membre ale FIFA, diferenţiind rasismul de alte incidente, dând actelor de rasism propriile sancţiuni specifice şi severe, inclusiv pierderea meciului”, a declarat Grafstrom.
„Vom întrerupe, suspenda şi abandona meciurile în cazuri de rasism, introducând un standard global pentru ca jucătorii să raporteze incidentele rasiste şi pentru ca arbitrii să semnaleze implementarea procedurii în trei paşi. Gestul constă în ridicarea mâinilor de către jucători şi încrucişarea încheieturilor, astfel încât arbitrul să fie informat despre un incident rasist.
Procedura în trei etape, adoptată de FIFA, presupune ca arbitrul să solicite un anunţ pe stadion pentru a cere încetarea unui astfel de comportament, suspendarea meciului până la încetarea comportamentului rasist şi, în unele cazuri, să abandoneze complet meciul. „Vom face eforturi pentru ca rasismul să fie recunoscut ca o crimă în fiecare ţară din lume şi, acolo unde este deja, să fie urmărit penal cu severitatea pe care o merită”, a adăugat secretarul general al FIFA, Mattias Grafstrom.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.