Finala Euro 2024 dintre Spania şi Anglia de la Berlin trage cortina, duminică, peste un festival de fotbal care a durat o lună. Numeroasele momente de încântare şi triumf, dar şi de frustrare şi eşec, au evidenţiat părţile bune şi mai puţin bune ale turneului, notează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

LUCRURILE BUNE

Atmosfera de pe stadion şi fanii: Organizarea meciurilor pe stadioanele de fotbal ale cluburilor obişnuite, care oferă o atmosferă fantastică, face diferenţa. De la Tartan Army din Scoţia la Zidul Portocaliu din Ţările de Jos şi la bucuria fanilor români şi albanezi, suporterii au adus culoare şi pasiune incredibile.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Lamine Yamal: S-ar putea să nu fi fost în primul rând în mintea lui, dar tânărul spaniol, care a împlinit 17 ani sâmbătă, a aşteptat rezultatele examenelor sale şcolare la începutul turneului. După performanţele sale, şi după golul superb împotriva Franţei, el pare mai matur de vârsta sa şi a bătut recordul pentru cel mai tânăr jucător şi marcator la un Euro.

Spania: Mai multe victorii (6), goluri (13), şuturi la poartă (108) şi şuturi pe poartă (37) decât orice altă echipă din turneu. Practic, toate celelalte echipe mari s-au chinuit să găsească o formă sau un model de joc uşor de recunoscut, însă Spania a ajuns la turneu ca o maşinărie bine unsă.

Arbitrajul: Standardul de arbitraj a fost, în general, bun, cu arbitri în armonie cu jucătorii şi cu spiritul jocului. Un punct de atracţie pentru spectatori a fost gestul dispreţuitor al mâinii "ridică-te de pe gazon" din partea arbitrilor. Jucătorii au înţeles repede mesajul că nu sunt răsplătiţi dacă se aruncă prea uşor pe gazon.

Giorgi Mamardashvili: Portarul georgian a reuşit 29 de intervenţii în patru meciuri, de departe cele mai multe în competiţia de până acum şi înaintea olandezului Bart Verbruggen, cu 18 intervenţii în şase meciuri.

Georgia: Ajunsă în optimi cu stilul său de joc, debutanta Georgia a fost răsplătită generos de fostul prim-ministru miliardar Bidzina Ivanishvili, care a promis 10,7 milioane de dolari echipei după ce aceasta a învins Portugalia cu 2-0 şi s-a calificat în optimi.

Gata cu echipele mici: Aşa-numitele naţiuni mai mici din fotbal au ţinut piept celor mari şi au provocat mai multe surprize. Georgia, Albania, România, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Turcia au înregistrat rezultate remarcabile.

Arda Guler: "Messi turc" a fost magistral în orchestrarea mijlocului echipei sale, în timp ce mai mulţi jucători cheie au venit şi au plecat din cauza suspendării. Echilibrul său a fost remarcabil pentru un tânăr de 19 ani.

Prelungiri: A fost bine pentru unii... 12 goluri marcate în prelungiri reprezintă un record pentru un turneu final de Euro, iar multe dintre ele au fost decisive, asigurând victorii sau egaluri vitale.

Jucătorii Angliei care transformă lovituri de departajare: Anglia s-a transformat dintr-o echipă traumatizată de penaltiuri într-una care joacă pentru loviturile de departajare şi le-a expediat cu încredere în sfertul de finală împotriva Elveţiei.

LUCRURILE MAI PUŢIN BUNE

Kylian Mbappe: După cum singur recunoaşte, Mbappe a avut un turneu de uitat, împiedicat în mare măsură de un nas spart şi de o mască facială pe care nu părea niciodată confortabil să o poarte. El a obţinut doar un penalti pentru cele 24 de încercări de a marca, cele mai multe ale unui jucător şi cu una mai mult decât...

Cristiano Ronaldo: Am asistat la sfârşitul unei ere? Portugalia a insistat cu jucătorul în vârstă de 39 de ani, dar acesta a părut o umbră a jucătorului considerat odinioară de mulţi cel mai bun din lume şi nu a fost în stare să găsească poarta.

Kai Havertz: După remiza dintre Germania şi Elveţia, scor 1-1, în faza grupelor, ziarul Bild a realizat un sondaj în rândul a 160.000 de cititori, întrebând dacă Havertz sau Niclas Fuellkrug ar trebui să îie titular. În proporţie de 90%, acesta din urmă a fost ales. Havertz a marcat două penaltiuri, dar a ratat mai multe ocazii, iar Germania a fost eliminată în sferturile de finală.

Belgia: Aceasta ar fi trebuit să fie o nouă eră pentru Belgia sub conducerea antrenorului Domenico Tedesco, dar aceleaşi probleme de la marile turnee finale au persistat, deoarece nu au putut transforma dominaţia în goluri şi au fost eliminaţi în optimi.

Italia: Campioana în exerciţiu a părăsit competiţia, după ce s-a calificat în optimi cu un gol egalizator în minutul 98 împotriva Croaţiei, pentru a fi apoi surclasată de Elveţia. Conferinţele de presă bizare ale antrenorului Luciano Spalletti au contribuit la dramatism.

Merih Demiral, Jude Bellingham şi Mirlind Daku: Când ştii că ochii lumii sunt aţintiţi asupra ta, cel mai bine este să renunţi la controverse. Sărbătorirea unui gol incendiar, atingerea zonei inghinale şi, respectiv, îndemnarea fanilor la scandări xenofobe au atras sancţiuni UEFA pentru aceşti jucători.

Comportamentul defectuos al stewarzilor: În general, autorităţile s-au descurcat bine cu fanii în interiorul şi în jurul stadioanelor, dar un steward a fost filmat în timp ce bătea un suporter portughez, iar doi colegi îl imobilizau. O imagine proastă pentru turneu şi pentru Germania.

Pahare aruncate: Fanii multor echipe au aruncat cu pahare de plastic în jucătorii care executau cornere sau în portarii aflaţi la lovituri de departajare.

Probleme cu călătoriile: Trenuri anulate şi transport public incapabil să facă faţă, au existat scene de haos înainte şi după unele meciuri. Chiar şi echipele au fost perturbate, întrucât trenul care ducea Olanda la Dortmund pentru semifinală a fost anulat. Deutsche Bahn a fost criticată de ministrul transporturilor, Volker Wissing, pentru prestaţia sa slabă în timpul turneului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.