Naţionala de rugby a României participă pentru a noua oară la Cupa Mondială, de la înfiinţarea competiţiei "Stejarii" lipsind o singură dată, în 2019. La ediţia din Franţa, care începe vineri, România va evolua în grupa B cu Irlanda, Africa de Sud, Scoţia şi Tonga.
Al doilea după fotbal, rugby-ul românesc a beneficiat de contribuţia studenţilor şi apoi a militarilor în dezvoltarea sa. Între 1960 şi 1990, a concurat cu marile naţiuni europene, înfruntând Franţa, Scoţia şi Ţara Galilor.
Susţinuţi de tehnicienii francezi - Bernard Charrère, Philippe Sauton, Robert Antonin, Daniel Santamans, Serge Laïrle şi Thomas Lièvremont - "Stejarii" pot conta acum pe experienţa internaţională a lui Vern Cotter, fost antrenor al echipei Clermont şi fost selecţioner al Scoţiei, pentru a le da un pic mai multă consistenţă tehnică şi pentru a-l sprijini pe antrenorul Eugen Apjok.
Eugen Apjok este o figură de prim rang în rugby-ul românesc, fiind încoronat cel mai bun antrenor al ţării în 2016. După ce a jucat pentru Baia Mare, club fondat în 1977, a devenit director tehnic al clubului.
În această funcţie, a câştigat şapte titluri de campion între 2009 şi 2021, precum şi trei Cupe ale României. Numit antrenor secund al echipei naţionale pentru Cupa Mondială din 2015, Apjok a preluat conducerea echipei naţionale a României în 2022, înlocuindu-l pe englezul Andy Robinson.
România se aştepta să participe la turneul final de calificare după ce a terminat pe locul trei în clasamentul combinat al turneelor B din 2021 şi 2022. Cu toate acestea, o problemă legată de eligibilitatea jucătorilor din echipa Spaniei, aflată pe locul al doilea, a făcut ca românii să se califice direct la Cupa Mondială din 2023.
A fost un rezultat ironic, având în vedere că, în mai 2018, România fusese sancţionată şi descalificată de World Rugby de la Cupa Mondială 2019 în favoarea Rusiei din cauza unui jucător selecţionat neeligibil pentru meciurile de calificare. Aceasta a fost singura ediţie a Cupei Mondiale la care "Stejarii" nu au participat.
Românii au în palmares şase victorii la Cupa Mondială, cu Zimbabwe (1987), Fiji (1991), SUA (1999), Namibia (2003), Portugalia (2007) şi Canada (2015).
Lotul României:
Pilieri: Alexandru Savin (CSA Steaua), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Thomas Creţu (Stade Francais), Alexandru Gordaş (CS Dinamo), Costel Burţilă (RC Hyères Carqueiranne La Crau), Iulian Harţig (RC Bassin d’Arcachon)
Taloneri: Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Florin Bărdaşu (CSA Steaua)
Linia a II-a: Adrian Motoc (Biarritz Olympique), Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare)
Linia a III-a: Cristi Chirică (CS Dinamo), Andrei Gorin (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Dragoş Ser (CSA Steaua), Cristi Boboc (CSA Steaua), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Damian Strătilă (CSA Steaua)
Mijlocaş la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Florin Surugiu (CSA Steaua), Alin Conache (SCM USV Timişoara),
Mijlocaşi la deschidere: Gabriel Pop (CS Dinamo), Tudor Boldor (CS Dinamo)
Aripi: Nicolas Onuţu (CS Vienne), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara), Tangimana Fonovai (CSA Steaua)
Centri: Taylor Gontineac (Rouen Normandie), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Tevita Manumua (SCM USV Timişoara), Taliauli Sikuea (CSM Ştiinţa Baia Mare)
Fundaşi: Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), Sioeli Lama (CSA Steaua Bucureşti)
România va debuta la Cupa Mondială în 9 septembrie, la Bordeaux, cu Irlanda. În Grupa B, Stejarii vor mai juca în 17 septembrie, cu Africa de Sud (Bordeaux), în 30 septembrie cu Scoţia (Lille) şi în 8 octombrie cu Tonga (Lille).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.