CIO a anunţat, joi, într-un comunicat, că reprezentanţi ai forului olimpic au discutat din nou prin apel video cu jucătoarea de tenis Shuai Peng şi că foloseşte "diplomaţia discretă" în acest caz.
"Împărtăşim aceeaşi îngrijorare ca multe alte persoane şi organizaţii cu privire la bunăstarea şi siguranţa lui Peng Shuai. Acesta este motivul pentru care, chiar ieri, o echipă CIO a efectuat un alt apel video cu ea. I-am oferit un sprijin larg, vom păstra legătura cu ea în mod regulat şi am convenit deja asupra unei întâlniri personale în ianuarie. Există diferite moduri de a-i obţinea starea de bine şi siguranţa. Am recurs la o abordare foarte umană şi centrată pe persoană a situaţiei ei. Deoarece ea este de trei ori participantă la JO, CIO abordează aceste preocupări direct cu organizaţiile sportive chineze. Folosim <diplomaţia discretă>, care, date fiind circumstanţele şi pe baza experienţei guvernelor şi altor organizaţii, este indicată a fi cea mai promiţătoare modalitate de a proceda eficient în astfel de chestiuni umanitare. Eforturile CIO au dus la o videoconferinţă de jumătate de oră cu Peng Shuai la 21 noiembrie, în timpul căreia ea şi-a explicat situaţia şi a părut bine şi în siguranţă, având în vedere situaţia dificilă în care se află. Acest lucru a fost reconfirmat în apelul de ieri. Abordarea noastră umană şi centrată pe persoană înseamnă că suntem preocupaţi în continuare de situaţia ei personală şi continuăm să o susţinem", a precizat CIO.
Aceste precizări vin după ce WTA, asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis, a anunţat, miercuri, suspendarea cu efect imediat a tuturor competiţiilor sub egida sa din China, din cauza situaţiei neclare a sportivei Shuai Peng.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
CEO WTA, Steve Simon, a spus că are "îndoieli serioase" că Peng este "liberă, în siguranţă şi nu este supusă intimidării".
"Nu văd cum le pot cere sportivelor noastre să concureze acolo”, a spus el.
WTA a cerut în mod repetat o anchetă completă a acuzaţiilor lui Peng.
Shuai Peng nu a fost văzută în public timp de trei săptămâni după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli de agresiune sexuală.
Ea a spus că este "bine, în siguranţă" în timpul unui apel video cu Thomas Bach, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, în noiembrie.
Cu toate acestea, WTA a precizat că discuţia este o "dovadă insuficientă" a siguranţei lui Peng.
Într-o lungă declaraţie, Simon a spus că este "foarte îngrijorat" de riscurile cu care jucătoarele şi personalul său s-ar putea confrunta dacă ar avea loc turnee în China, în 2022.
"Conducerea statului chinez nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil”, a afirmat el.
"Dacă oamenii puternici pot înăbuşi vocile femeilor şi pot ascunde sub preş acuzaţiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA - egalitatea pentru femei - ar suferi un regres imens. Nu pot şi nu voi lăsa să se întâmple asta WTA şi jucătoarelor", a mai spus şeful WTA.
În China, nu au avut loc turnee WTA în ultimii doi ani din cauza pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, WTA s-a bazat în mare măsură pe investiţiile chineze în circuitul său din ultimii ani, ceea ce a dus la organizarea unui număr ridicat de turnee în această ţară.
China a găzduit nouă evenimente în sezonul 2019, inclusiv Turneul Campioanelor de la sfârşitul sezonului, cu premii totale de 30,4 milioane de dolari.
"Regret foarte mult că s-a ajuns în acest punct, dar liderii Chinei au lăsat WTA fără altă opţiune. În cazul în care China nu ia măsurile cerute de noi, nu ne putem pune în pericol jucătoarele şi personalul organizând turnee în China. Rămân cu speranţa că solicitările noastre vor fi ascultate şi că autorităţile chineze vor lua măsuri pentru a aborda în mod legitim această problemă", a continuat el.
Shuai Peng, dublă campioană de Grand Slam la dublu şi una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din China, l-a acuzat public pe Zhang că a forţat-o să facă sex în locuinţa lui, potrivit capturilor de ecran ale unei postări de pe reţelele de socializare, ştearsă la scurt timp de cenzură.
Dispariţia ei din viaţa publică timp de mai bine de două săptămâni după postare a provocat un val de îngrijorare internaţională, WTA ONU şi alte organizaţii cerând o anchetă cu privire la acuzaţiile ei de agresiune sexuală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.