La vârsta de 39 de ani, Cristiano Ronaldo este vârful de lance al Portugaliei în încercarea lusitanilor de a deveni din nou campioni europeni. Ar putea fi ultimul turneu major din incredibila sa carieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ronaldo a ajutat Portugalia să câştige Euro 2016 şi a jucat un rol esenţial în calificarea pentru acest turneu, deoarece echipa lui Roberto Martinez a câştigat toate cele 10 meciuri.

Recorduri pe care Ronaldo deja le deţine

Ronaldo a jucat pentru prima dată la Euro în 2004, la vârsta de 19 ani, şi poate prelungi un record pe care îl deţine prin simpla intrare pe teren. El este deja singurul jucător care şi-a reprezentat ţara la cinci ediţii ale Euro şi, atâta timp cât nu se accidentează, va prelungi cu siguranţă acest record la şase în această lună.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Şi-a marcat debutul cu un gol împotriva Greciei, în înfrângerea cu 2-1 din 12 iunie 2004 - iar golurile continuă să vină.

Fără a include loviturile de departajare, el a marcat 14 goluri la Euro - două în 2004, unul în 2008, trei în 2012 şi 2016, înainte ca cele cinci din 2021 să îl facă să devină cel mai bun marcator al acelui turneu.

O dublă împotriva Ungariei în meciul de debut al Portugaliei în urmă cu trei ani l-a făcut să depăşească recordul de nouă goluri al lui Michel Platini, deşi toate cele nouă au fost reuşite în aceeaşi competiţie în care Franţa a câştigat titlul în 1984. Englezul Alan Shearer şi francezul Antoine Griezmann au câte şapte goluri, iar opt jucători au câte şase, printre care englezul Wayne Rooney, francezul Thierry Henry şi olandezul Ruud van Nistelrooy, în timp ce belgianul Romelu Lukaku şi spaniolul Alvaro Morata vor încerca să treacă de jumătatea de duzină de goluri în Germania.

Ronaldo a reuşit, de asemenea, performanţa de a fi sigurul fotbalist care a marcat trei sau mai multe goluri la câteva ediţii ale Euro.

Ronaldo s-a accidentat în timpul victoriei Portugaliei în faţa Franţei în finala din 2016, iar el s-a comportat atunci ca şi cum ar fi fost coantrenor alături de selecţionerul Fernando Santos, strigând instrucţiuni jucătorilor, de pe margine.

Dar prezenţa sa constantă la Euro a fost remarcabilă. A jucat în toate meciurile Portugaliei, cu excepţia unuia, la fiecare dintre ultimele cinci turnee. A fost menajat pentru ultimul meci din grupă, împotriva Elveţiei, în 2008, când Portugalia avea deja asigurată calificarea.

Prin urmare, totalul de 25 de meciuri disputate de Ronaldo reprezintă un alt record. El este urmat de conaţionalii săi Joao Moutinho şi Pepe, cu câte 19 meciuri.

Din 1980, nimeni nu s-a mai apropiat de Ronaldo în ceea ce priveşte numărul de tentative de gol. Cele 137 de tentative ale lui Ronaldo sunt la mare distanţă de cele 52 ale lui Henry, în timp ce francezul Zinedine Zidane şi atacantul olandez Dennis Bergkamp, au câte 48.

Ce recorduri ar putea doborî Ronaldo la Euro 2024?

Dar Ronaldo nu deţine încă toate recordurile în materie de atac.

Recordul pentru cele mai multe ocazii create este deţinut de un mare portughez, dar nu de Ronaldo, deoarece Luis Figo se află în fruntea clasamentului cu 42. Ronaldo are 41, fiind urmat de germanul Mesut Ozil, cu 40, de cehul Karel Poborsky, cu 39, şi de Zidane, cu 38.

Fosta extremă a lui Manchester United, Poborsky împarte în prezent recordul cu Ronaldo pentru cele mai multe pase de gol, cu şase fiecare, deşi mijlocaşul lui Manchester City şi al Belgiei, Kevin de Bruyne, se numără printre cei care au cinci şi va încerca să mărească acest număr în Germania.

Chiar şi la 39 de ani, Ronaldo nu este cel mai în vârstă jucător din echipa Portugaliei, această onoare revenindu-i colegului de echipă Pepe.

Cu condiţia ca fundaşul în vârstă de 41 de ani să nu înscrie, Ronaldo ar putea deveni cel mai în vârstă marcator din istoria turneului şi ar putea doborî recordul austriacului Ivica Vastic (care avea 38 de ani şi 257 de zile când a marcat în meciul cu Polonia din 2008, scor 1-1).

Recordul de cel mai în vârstă marcator într-o finală a Euro ar putea fi, de asemenea, în joc. Recordul este deţinut în prezent de italianul Leonardo Bonucci, care avea 34 de ani când a egalat în faţa Angliei, în urmă cu trei ani.

Dacă Portugalia, care se află în Grupa F cu Cehia, Turcia şi Georgia, va repeta succesul din 2016, atunci Ronaldo va deveni doar al doilea jucător - după spaniolul Iker Casillas în 2008 şi 2012 - căpitanul ţării sale la două titluri la Euro.

FOTO: Facebook Cristiano Ronaldo
FOTO: Facebook Cristiano Ronaldo

Ce îi rezervă viitorul lui Ronaldo?

În septembrie, Ronaldo, câştigător de cinci ori al Balonului de Aur, care joacă în prezent la echipa saudită Al-Nassr, a depăşit pragul de 850 de goluri în carieră.

El este considerat unul dintre cei mai buni sportivi din punct de vedere fizic pe care i-a văzut vreodată acest sport, aşa că ar putea continua şi mai mult pentru ţara sa?

Cupa Mondială din Canada, Mexic şi Statele Unite va avea loc în 2026, când el va împlini 41 de ani - ar putea el să îşi mărească numărul total de opt goluri marcate la Cupa Mondială?

După aceea, următorul Euro va avea loc în Marea Britanie şi Irlanda, în 2028. Ar fi acest lucru posibil pentru Ronaldo? Cine ştie, dar, indiferent ce se va întâmpla, recordurile sale europene remarcabile vor fi o provocare pentru generaţiile care vin.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.