Un raport remis tribunalului ce anchetează transplantul de ficat la care a fost supus Eric Abidal, în 2012, nu stabileşte dacă ecistă o legătură de rudenie între fostul fotbalist şi donorul său, deoarece dovezile prezentate sunt "incomplete", a declarat avocatul fostului preşedinte al FC Bacelona Sandro Rosell, informează AFP.
Abidal, Rosell şi fostul conducător din cadrul clubului catalan Juan Jose Castillo sunt cercetaţi pentru presupuse nereguli legate de transplantul de ficat care l-a salvat de o tumoare în 2012 pe fostul fotbalist şi pentru suspiciunea de cumpărare ilegală de organe.
Cabinetul de avocatură Pau Molins, care îl apără pe Rosell, a precizat, marţi, că raportul nu se pronunţă asupra unei posibile relaţii de rudenie între Abidal şi donatorul său Gerard Armand şi că ar trebui efectuate cercetări suplimentare în acest caz. Dacă nu se demonstrează nicio relaţie de rudenie, aceasta ar susţine ipoteza unei achiziţii ilegale de organe, pe care Rosell a negat-o întotdeauna.
Luni, publicaţia spaniolă El Confidencial a susţinut că Institutul Spaniol de Toxicologie "nu a putut dovedi că fostul jucător de la FC Barcelona Eric Abidal şi presupusul său văr care i-a cedat o parte din ficat în 2012, Gérard Armand, sunt din aceeaşi familie."
Abidal a fost supus transplantului de ficat la 10 aprilie 2012, însă au existat bănuieli că operaţia s-a făcut în condiţii ilegale. Justiţia spaniolă a declanşat o anchetă la scurt timp după transplantul efectuat, bănuind că nu vărul lui Abidal a fost donatorul şi că ficatul a provenit din traficul de organe. Cazul a fost închis din lipsă de probe.
Însă în aprilie 2017 au apărut noi elemente în acest caz, în urma înregistrărilor unor convorbiri telefonice ale fostului preşedinte al clubului catalan Sandro Rosell, aflat în conflict cu Abidal, după ce acesta a criticat gestiunea grupării de către conducător.
Într-o discuţie telefonică, publicată de presa spaniolă în 2018, un colaborator al lui Rosell îi spune fostului preşedinte: "Tipul ăsta este împotriva noastră. Şi noi i-am cumpărat un ficat ilegal Şi am spus că vine de la vărul său! De la vărul său!"
La 30 ianuarie 2019, cazul a fost redeschis oficial de Curtea de Apel din Barcelona. Judecătorul de instrucţie care se ocupă de această afacere a intrat în posesia dosarului medical al lui Gerard Armand şi a decis să-l audieze pe vărul fostului fotbalist, care trăieşte în Franţa. Iniţial, justiţia spaniolă a cerut formarea unei comisii rogatorii şi a sesizat justiţia din ţara vecină. Însă francezii au respins cererea. În Spania, atât donorul, cât şi cel care primeşte un organ pot fi urmăriţi de justiţie, în cazul unui transplat ilegal, în timp ce în Franţa numai cel care primeşte un organ poate fi urmărit penal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.