Fosta jucătoare spaniolă de tenis Arantxa Sanchez Vicario a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru fraudă, a anunţat miercuri un tribunal din Barcelona, potrivit Reuters.
Sanchez Vicario, în vârstă de 52 de ani, fostul ei soţ Josep Santacana şi alte trei persoane au primit condamnări din partea tribunalului penal pentru ascunderea de active în scopul evitării plăţii unei datorii de 7,6 milioane de euro (8,27 milioane de dolari) către Banque de Luxembourg, inclusiv dobânzile.
Sanchez Vicario nu va face închisoare, cu condiţia să nu comită alte infracţiuni în termen de doi ani.
Cei doi soţi, care au divorţat în 2019, au negat acuzaţiile. Santacana a fost condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare, a precizat tribunalul.
Sanchez Vicario îl acuzase pe Santacana, susţinând că acesta s-a ocupat de banii ei şi că ea nu avea cunoştinţă de nicio manipulare ilegală a bunurilor familiei sale.
Ei au fost obligaţi să plătească 6,6 milioane de euro drept despăgubiri către Banque de Luxembourg şi să plătească amenzi nespecificate.
Sanchez a declarat în septembrie în faţa instanţei că a plătit deja aproximativ 1,9 milioane de euro către bancă şi s-a angajat să folosească jumătate din veniturile sale pentru restul sumei datorate.
Chiar dacă nu avea cunoştinţele financiare necesare pentru a efectua operaţiunile, "în mod evident, ea avea deplină cunoştinţă de ceea ce se făcea cu activele sale şi beneficia de ele, fiind pe deplin conştientă de datoria pe care o avea faţă de Banque de Luxembourg", a precizat tribunalul în condamnarea sa.
Sanchez Vicario a fost prima jucătoare spaniolă care a ajuns în fruntea clasamentului feminin de tenis. Ea a câştigat French Open de trei ori şi U.S. Open ca jucătoare de simplu înainte de a se retrage în 2002.
Cazul are la bază faptul că, în 2009, Curtea Supremă a obligat-o să plătească o amendă de 5,2 milioane de euro pentru fraudă fiscală în perioada 1989-2003, când era rezidentă în Spania şi nu în Andorra, aşa cum declarase.
După ce cuplul şi-a transferat activele de la Banque de Luxembourg, statul spaniol a încasat în cele din urmă banii de la bancă printr-un acord de garanţie.
Banca a acuzat cuplul că nu şi-a onorat niciodată datoria şi că şi-a ascuns activele. Într-un proces civil din 2014, un tribunal spaniol a dat dreptate băncii, dar banii nu au fost niciodată plătiţi, iar banca a recurs la instanţele penale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.