Evenimentul care transformă Bucureştiul în capitala mondială a şahului, până pe 5 iulie, a luat startul cu o ceremonie de deschidere, care i-a adus pe scenă pe toţi cei 10 Mari Maeştri, alături de alte personalităţi ale sportului autohton, iar tragerea la sorţi a luat forma decernării de tricouri ale echipei naţionale de fotbal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ceremonia de deschidere a Superbet Chess Classic România 2024, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour (GCT), a avut loc marţi, la Grand Hotel Bucharest, iar la ea au participat cei 10 Mari Maeştri – jucătorii acestei etape locale -, preşedinta Fundaţiei Superbet, Augusta Dragic, invitatul special Viswanathan (Vishy) Anand, de cinci ori campion mondial la şah, supranumit "Tigrul din Madras", Ana Maria Brânză – ei au făcut prima mutare a acestei etape a turneului -, alături de diverse personalităţi publice, ambasadorii Superbet Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Cătălin Moroşanu şi reprezentanţi din medii socio-profesionale şi din mass-media.
 
 
Debutul evenimentului a inclus o prezentare a turneului şi a jucătorilor etapei din Capitală, tragerea la sorţi a jucătorilor înscrişi în competiţie, urmată de prima mutare simbolică, făcută de "împotriva" lui Vishy Anand, precum şi de o serie de momente realizate cu invitaţii, cu participarea celor 10 Mari Maeştri.
 
“Sunt onorată că fundaţia Superbet are ocazia de a aduce din nou în România acest eveniment major în lumea şahului, salut jucătorii acestei ediţii şi le mulţumesc ambasadorilor noştri Ana Maria Brânză şi Vishy Anand, pentru că sunt alături de noi în această frumoasă aventură. Fundaţia Superbet susţine şahul, susţine sportul, pentru că noi credem că doar prin ele putem avea oameni mai buni şi mai educaţi. Aşa că am trei mesaje. Pentru părinţi şi profesori, îndemnâţi-vă copiii spre şah. Pentru autorităţi, cu ajutorul Federaţiei de Şah, puneţi şahul în curicula şcolară, doar aşa vom avea tineri mai educaţi, mai buni şi, de ce nu, viitori campioni. Pentru toţi antreprenorii şi companiile din România, faceţi ceva şi puneţi sufletul, puneţi şi financiar pentru şah şi în sport. Doar aşa vom avea un viitor mai bun pentru România”, a declarat Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet şi organizator al competiţiei de şah de la Bucureşti.
 
Debutul turneului de şah a transmis, şi în 2024, un mesaj de încredere şi speranţă, de celebrare a păcii, a valorilor universale şi a minţilor care se pun în slujba binelui, sub sloganul “Uniting Minds”, căruia i se adaugă în acest an “Uniting Sports”.
 
Evenimentul a fost transmis în direct de TVR 1 şi TVR Sport.
 
Superbet Chess Classic România 2024 se distinge printr-o importanţă strategică în stabilirea celui mai bun şahist al lumii.
 
Jucătorii vor juca în sistem turneu închis, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat.
 
Cei 10 jucători care se vor înfrunta în Capitală sunt Bogdan Daniel Deac (locul 42 mondial, numărul 2 în România), Fabiano Caruana (locul 2 mondial, câştigătorul Grand Chess Tour 2023), Ian Nepomniachtchi (locul 4 mondial), Nodirbek Abdusattorov (locul 5 mondial), Gukesh Dommaraju (locul 6 mondial), Wesley So (locul 9 mondial), Praggnanandhaa Rameshbabu (locul 14 mondial), Anish Giri (locul 15 mondial), Alireza Firouzja (locul 16 mondial, câştigătorul Grand Chess Tour 2022) şi Maxime Vachier-Lagrave (locul 20 mondial).
 
În fiecare zi, partidele încep la orele 15.00 (cu excepţia ultimei runde, care va debuta la ora 14.00) şi se încheie în jurul orelor 20.00.
 
Deschiderea fiecărei zile competiţionale se va face printr-o primă mutare făcută de invitaţi speciali, sportivi, oficiali şi diverse personalităţi ale vieţii publice din România.
 
În cea dintâi rundă a turneului de şah prima mutare îi va reveni lui Ilie Dumitrescu.
 
Cu prilejul desfăşurării circuitului GCT 2024, multiplul campion mondial Garry Kasparov, totodată fondator al turneului, va fi prezent pentru a cincea oară în România. Celebrul şahist se va afla la Bucureşti în cea de-a doua parte a calendarului competiţiei locale şi va participa la un briefing de presă pe 1 iulie.
 
 
Evenimentul este accesibil publicului larg, iar iubitorii sportului minţii pot rezerva bilete AICI pentru urmărirea partidelor dintre cei 10 Mari Maeştri, direct în sala de competiţie. Biletele au fost puse la vânzare şi sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-şi asigure participarea pe pagina menţionată anterior, în secţiunea “Bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu menţiunea că trebuie păstrată liniştea în sala de competiţie.
 
Toate fondurile strânse în urma achiziţionării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renaşterea caiacului românesc.
 
Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz.
 
Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu.
 
Fondul de premiere al actualei ediţii este pus la dispoziţie de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah va fi co-organizator şi partener al etapei din România.

 

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.