În a treia zi din calendarul competiţiei internaţionale de şah, publicul a urmărit o rundă echilibrată şi palpitantă. Toţi Marii Maeştri care participă la Superbet Chess Classic România 2024 au obţinut remize.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deschiderea celei de-a treia zile competiţionale a avut loc vineri,  la ora 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută de faimosul kickboxer şi ambasador Superbet Benjamin (Benny) Adegbuyi, dând astfel startul celei de-a treia runde a Superbet Chess Classic România 2024.

"Am jucat puţin şah, nu sunt un expert. Este un joc al minţii, al strategiilor şi m-ar ajuta foarte mult să îl practic atunci când sunt în cantonament", a explicat Benny Adegbuyi relaţia lui cu acest sport, precizând şi că, în timpul liber, preferă să joace şah în loc de table.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cronica rundei a III-a

Giri, Anish – Nepomniachtchi, Ian ½ - ½

Runda numărul 3 a Superbet Chess Classic a fost una fără rezultate decise, însă nu a fost lipsită de partide interesante şi intens disputate. Deschidem rezumatul rundei cu întâlnirea dintre Anish Giri şi Ian Nepomniachtchi. Partida a debutat cu Deschiderea Catalană, unde jucătorii au trecut rapid la simplificări, dând de înţeles că ambii ar fi mulţumiţi cu un rezultat de egalitate. Jocul s-a derulat fără ca balanţa evaluării să se încline semnificativ în favoarea vreunuia dintre cei doi aşa că, la mutarea 41, partida s-a încheiat cu o remiză.

Vachier-Lagrave, Maxime – Firouzja, Alireza ½ - ½

Derby-ul francezilor a fost aproape să aducă singurul rezultat decis al rundei. Arătând o pregătire teoretică foarte bună în „Berlineză”, Alireza a reuşit să obţină o poziţie plăcută, însă care a fost rapid stricată printr-o succesiune de mutări eronate, de care Maxime a profitat cu precizie. A urmat un şir de mutări prin care albul îşi impunea autoritatea poziţională datorită pieselor sale foarte active şi părea că negrul se află într-o situaţie fără speranţă. Cu toate acestea, decizia luată de către Maxime la mutarea 36 s-a dovedit a nu fi suficient de bună pentru a-şi păstra avantajul decisiv. Partida s-a continuat pentru încă 20 de mutări, însă Alireza s-a apărat cu brio împotriva presiunii lui Maxime, rezultatul final fiind remiză.

Abdusattorov, Nodirbek – Caruana, Fabiano ½ - ½

În această partidă, Nodirbek a ales să joace Sistemul Londonez, la care Fabiano a răspuns cu o abordare modernă la mutarea a patra. Deşi acest sistem este cunoscut pentru poziţiile sale solide, uzbekul arată din nou faptul că jocul său se bazează pe mult dinamism şi face rocada mare, pregătindu-se astfel de complicaţiile care vor urma. Jucătorul american a reacţionat bine la invitaţia albului de a intra într-un joc cu dezechilibre, chiar obţinând un mic avantaj material, însă în final albul a reuşit să blocheze poziţia şi să forţeze repetarea de mutări.

Gukesh, Dommaraju – Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ - ½

Derby-ul indienilor a fost extrem de disputat şi s-a încheiat abia atunci când au mai rămas doar cei doi regi pe tablă. Partida a început într-un mod paşnic, tot cu deschiderea Catalană, iar poziţiile s-au simplificat destul de uşor. Când totul părea că merge spre o remiză clară, Pragg reuşeşte să câştige un pion şi începe să pună presiune pe adversar. Finalul a fost jucat cu doar câteva minute pe ceas de către ambii jucători, fapt ce i-a făcut pe amândoi să facă două greşeli majore: Gukesh, din dorinţa de a simplifica finalul, a propus un schimb de dame ce îi oferă negrului posibilitatea de a trece într-un final de pioni câştigat. Pragg a reacţionat corect, însă câteva mutări mai târziu, când trebuia să dea lovitura finală, nu a reuşit să găsească soluţia de câştig.

Deac, Bogdan – So, Wesley ½ - ½

Puţine sunt partidele despre care putem spune că au fost jucate măcar aproape de perfecţiune, dar Bogdan şi Wesley ne-au arătat astăzi o partidă care, după nivelul de joc, pare a fi mai degrabă jucată între două motoare de analiză decât între doi oameni. Deschiderea a fost în trendul zilei, o catalană clasică, în care damele au dispărut rapid de pe tablă. Jocul a continuat cu o serie de manevre care nu au lăsat loc de interpretări, fără ca vreunul dintre jucători să ofere adversarului şansa de a obţine şi cel mai mic avantaj. Deşi s-au mai făcut repetări de mutări pe parcurs, jucătorii au luptat până la mutarea 68, unde s-a dat remiză.

Rezultate runda III 

Giri, Anish - Nepomniachtchi, Ian ½ - ½

Vachier-Lagrave, Maxime - Firouzja, Alireza ½ - ½

Abdusattorov, Nodirbek - Caruana, Fabiano ½ - ½ 

Gukesh, Dommaraju - Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ - ½

Deac, Bogdan - So, Wesley ½ - ½

Clasamentul după runda III

1-2 Caruana Fabiano – 2 puncte

1-2. Gukesh Dommaraju - 2 puncte

3-8. Firouzja Alireza – 1,5 puncte

3-8. Giri Anish – 1,5 puncte

3-8. Nepomniachtchi Ian – 1,5 puncte

3-8. Praggnanandhaa Rameshbabu – 1,5 puncte

3-8. So Wesley – 1,5 puncte

3-8. Vachier-Lagrave Maxime – 1,5 puncte

9-10. Abdusattorov Nodirbek – 1 punct

9-10. Deac Bogdan – 1 punct

Programul rundei a IV-a

Runda a patra va începe sâmbătă, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest şi se va disputa după cum urmează:

Fabiano Caruana - Bogdan Deac

Ian Nepomniachtchi - Wesley So

Praggnanandhaa Rameshbabu - Anish Giri

Alireza Firouzja - Gukesh Dommaraju

Nodirbek Abdusattorov - Maxime Vachier-Lagrave

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de celebrul pugilist şi ambasador Superbet Cătălin Moroşanu, de CEO-ul Hidroelectrica Borbely Karoly şi de fostul fotbalist, actualmente antrenor, Adrian Iencsi.

Biletele au fost puse la vânzare şi sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-şi asigure participarea pe pagina menţionată anterior, în secţiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu menţiunea că trebuie păstrată liniştea în sala de competiţie.

Toate fondurile strânse în urma achiziţionării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renaşterea caiacului românesc.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz.

Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere al actualei ediţii este pus la dispoziţie de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.