Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19 va începe la jumătatea lunii ianuarie şi va cuprinde persoanele de peste 60 de ani sau cu boli cronice şi persoanele care deservesc activităţile esenţiale, fiind vorba în total de 5,5 milioane de oameni. El a adăugat că se estimează că începutul lunii aprilie este un termen realist pentru a începe etapa a treia de vaccinare,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Valeriu Gheorghiţă a afirmat, într-o conferinţă de presă, că în a doua etapă vor fi vaccinate persoanele din centrele medico-sociale.  
 
"Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, deci practic după data de 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de circa 1.884 de centre medico-sociale şi sunt internate, sunt aflate aproape 40.000 de persoane în aceste centre medico-sociale, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. 
 
El a precizat că încadrul celei de-a doua campanii de vaccinare vor fi imunizate 5,5 milioane de persoane. 
 
"În ceea ce priveşte dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani şi respectiv persoane cu boli cronice, această estimare este bazată pe catagrafia persoanelor efectuată în reţeaua medicală de medicina primară, atâta timp cât practic grupele de risc sunt superpozabile cu cele de la gripă sezonieră şi practic avem aceste date. Se mai adaugă un număr estimat de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activităţi esenţiale, se reevaluează catagrafierea persoanelor care deservesc activităţi esenţiale tocmai pentru a putea face un plan detaliat al calendarului de activităţi legate de desfăşurarea campaniei de vaccinare pentru etapa a doua”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. 
 
El a menţionat că cea de-a treia etapă de vaccinare ar putea debuta în luna aprilie. 
 
“În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că în luna aprilie, începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem, practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin şi nu de capacitatea de vaccinare. În momentul de faţă, pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, astăzi în 251 de centre se vaccinează. Din acest punct de vedere un procent din aceste centre, estimăm noi, cel puţin 100 dintre ele vor rămâne activate şi pentru etapa a doua. (…) Pe lângă aceste circa 100 de centre care sunt deja funcţionale şi care au deja şi vor avea experienţă suficient încât să continue activitatea de vaccinare, sunt prevăzute circa 930 de alte centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. Cu alte cuvinte, pentru etapa a doua şi ulterior etapa a treia vorbim de aproximativ 1.000 de centre de vaccinare cu o capacitate medie zilnică de vaccinare de circa 150 de persoane pe zi”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.