În contextul lansării în dezbatere publică a modificărilor pe care Ministerul Afacerilor Interne vrea să le aducă legislaţiei privind evidenţa populaţiei şi actele de identitate ale românilor, USR consideră că proiectul de ordonanţă de urgenţă este „complet absurd şi atrage atenţia că noile prevederi vor afecta milioane de români, atât din ţară, cât şi din străinătate”. Soluţia modernă şi europeană este cea propusă de USR, încă din vara anului trecut: eliminarea domiciliului de pe cărţile de identitate, adaugă reprezentanţii partidului, într-un comunicat de presă.
„Invităm Ministerul de Interne în secolul XXI. E bine aici! Până şi reţelele internaţionale de hoţi ştiu că românii nu plâng după bani, dar te blestemă o viaţă dacă le furi buletinul, pentru că să-ţi faci unul nou e un coşmar birocratic. După ce USR şi eu am susţinut ideea că domiciliul trebuie eliminat din cartea de identitate, fără de care nu ai niciun drept, MAI vine cu un proiect de ordonanţă complet absurd. Vor dovadă de la proprietar că locuieşti la adresa din buletin şi trimit Poliţia peste tine sau peste proprietar să verifice dacă stai acolo. Fără declaraţia Poliţiei nu primeşti cartea de identitate şi pot să ţi-o anuleze şi pe cea pe care o ai. Adresa în buletin nu are nici o valoare pentru nimeni, doar pentru minţile de miliţieni. Este genul de relicvă sovietică rămasă în UE în 2021. Trebuie scoasă cu totul adresa de acolo, avem CNP, statul poate da de noi. În loc să meargă în această direcţie, MAI insistă să dea cu caşcheta în zid”, a afirmat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR, conform sursei citate.
Dacă Guvernul va adopta modificările propuse de MAI la OUG 97/2005, milioane de români vor fi afectaţi, vor rămâne fără acte de identitate, deci fără drepturi.
„Ordonanţa pe care MAI o vrea adoptată de Guvernul Ciucă va afecta milioane de români plecaţi în străinătate şi care au încă domiciliul în ţară. O carte de identitate anulată le anulează dreptul de a vota sau de a se întoarce în România să-şi preschimbe documentele. Cum va intra în ţară un român care nu mai are carte de identitate valabilă? O carte de identitatea anulată în România le anulează dreptul la legalitate. Apoi, proiectul MAI afectează cetăţenii din două ţări, nu doar din România. În momentul actual, peste 450.000 de români basarabeni au cetăţenie română şi carte de identitate românească, iar dintre ei peste 250.000 se află în state UE. Dacă actele lor de identitate vor fi considerate nevalabile, ei se vor afla ilegal pe teritoriul UE”, a explicat şi deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.
„Stai în chirie şi proprietarul nu vrea să declare, ai rămas fără buletin. Munceşti afară, dar ai domiciliul oficial în ţară, rămâi fără buletin. Ai domiciliu în oraş ca să-ţi dai copilul la o şcoală mai bună, dar locuieşti într-un sat fără şcoală, ai rămas fără buletin. Ai venituri mici, stai într-o locuinţă comună cu alte persoane, în gazdă, sau eşti o persoană fără adăpost, nu vei avea niciodată buletin. Proiectul ăsta e făcut fie să dea de muncă poliţiştilor care nu ştiu să prindă infractorii, fie să îngreuneze accesul la vot al unor categorii de cetăţeni care nu aleg niciodată PSD. Sau e vechiul reflex miliţienesc de control al populaţie pe care simt ei că-l pierd după introducerea buletinului electronic finanţat prin PNRR”, mai precizează Cristian Ghinea.
Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene aminteşte că a negociat finanţarea a 8,5 milioane de cărţi de identitate electronică în PNRR, bugetul alocat fiind de 200 de milioane de euro. Prima ţintă care trebuie îndeplinită se referă la trimestrul IV din anul 2024, când România ar trebui să aibă 4,5 milioane de cărţi de identitate electronică.
„MAI a rămas însă cu gândul nu doar că nu şterge adresa fizică de pe hârtie, dar mai scoate şi pulanul de control. Invităm Ministerul de Interne în secolul XXI. Orice judecată ar fi sub caşchetă, nu ajută în niciun fel nici obiectivul PNRR de extindere a accesului la servicii sociale a persoanelor sărace şi vulnerabile. Terminaţi cu prostiile astea de secol trecut!”, mai spune Ghinea.
USR a propus în iunie 2021, pe când se afla în coaliţia de guvernare, eliminarea domiciliului de pe cărţile de identitate, soluţie adoptată de mai multe state europene, potrivit sursei menţionate.
Măsura ar fi scăzut birocraţia şi ar fi permis persoanelor aflate sub limita sărăciei sau persoanelor fără adăpost să beneficieze de mai multe servicii sociale sau sanitare. Pentru românii din străinătate, eliminarea domiciliului de pe cartea de identitate ar fi înlesnit votul la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.