Vremea în această săptămână va fi frumoasă şi deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi de până la 27 de grade în sudul şi estul ţării, prognozează meteorologii. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), este posibil să plouă slab, mai ales la munte, spre sfârşitul perioadei 28 octombrie - noiembrie/

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit ANM, luni şi mai ales marţi, în sudul şi estul teritoriului se vor înregistra temperaturi de până la 27 de grade, iar cele minime vor fi între 2 şi 12 grade. Astfel, va fi foarte cald în această perioadă în toată ţara, inclusiv în Capitală, unde temperatura maximă va urca până la 23 de grade.

Va fi senin în cea mai mare parte a ţării, cu vânt slab şi moderat, cu uşoare intensificări în nordul Moldovei, sudul Banatului şi în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 şi 27 de grade, iar cele minime între 2 şi 12 grade. Dimineaţa şi mai ales noaptea va fi ceaţă, în zona joasă, local în jumătatea de nord a ţării şi izolat în rest.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De miercuri, temperaturile mai scad uşor, însă se păstrează mai ridicate decât în mod obişnuit pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare şi izolat vor fi ploi slabe sau burniţă, cu o probabilitate mai mare în zonele montane şi submontane. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor situa între 14 şi 23 de grade, iar cele minime între 3 şi 10 grade. Dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse va fi ceaţă. Şi la Bucureşti valorile maxime vor scădea uşor de la mijlocul săptămânii, însă maximele vor atinge 20 de grade, iar minimele vor fi între 7 şi 9 grade. 

Începând de joi, deşi temperaturile nu vor oscila semnificativ, în regiunile intracarpatice va ploa slab, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele munţilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 21 de grade, iar cele minime între 2 şi 11 grade. Dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse se va forma ceaţă. Şi la Bucureşti vremea va rămâne frumoasă şi caldă, cu maxime de 20 de grade şi minime de 7 grade.

Şi în primele patru zile ale lunii noiembrie vremea se va menţine relativ frumoasă şi mai caldă decât cea normală pentru începutul ultimei luni de toamnă. Temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei mai ales în primele două zile din noiembrie. La munte, probabilitatea de ploaie este mai mare în această perioadă.

Şi la Bucureşti începutul de noiembrie va frumos şi cald, cu probabilitate de ploaie redusă şi cu temperaturi în scădere uşoară în zilele de 3 şi 4 noiembrie.

Vremea se răceşte după 3 noiembrie şi vin ploile

În toate regiunile ţării, începând de săptămâna viitoare (4 - 10 noiembrie) temperaturile vor scădea treptat, până spre medii între 12 - 16 grade (în Banat, Crişana, Maramureş), uşor mai ridicate în Transilvania, unde termometrele vor înregistra până la 20 de grade. Minimele în regiunile menţionate vor fi până spre 0 - 1 grad, cu excepţia Transilvaniei unde vor scădea şi spre minus 2 grade. În aceeaşi perioadă, temperaturile maxime vor coborî până spre 8 grade în Moldova şi până spre 10-12 grade în Dobrogea. În acelaşi interval, minimele vor fi în jurul valorii de 0 grade în Moldova şi 3 grade în Dobrogea.

În Muntenia, media maximelor va scădea, după 2 noiembrie, spre 18 -20 de grade, iar apoi ziua vor fi temperaturi în jurul valorii de 10 grade. Noaptea, temperaturile vor scădea spre 0 grade, din 4 noiembrie şi vor rămâne la această valoare până la finalul celei de-a doua săptămâni.Tot în această regiune, din 3 noiembrie probabilitattea de ploaie va fi în creştere.
În Oltenia, media maximelor diurne va fi, după 2 noiembrie, de 18 grade, scăzând treptat până spre 11 grade. Tot aici, media temperaturilor nocturne se va încadra, până în 4 noiembrie,va scădea spre 0 -2 grade şi se vor menţine la aceste valori până în 10 noiembrie. Şi în această regiune va creşte probabilitatea de apariţie a unor precipitaţii, după data de 4 noiembrie.

La munte, media media maximelor va fi de 14 grade, în această săptămână, iar apoi va scădea spre 8 grade începând din 2 noiembrie. Ulterior acestei date, media valorilor termice diurne va continua să scadă şi se va situa în jurul a 1...2 grade, valori ce se vor menţine până la sfârşitul perioadei. Media temperaturilor nocturne va fi în scădere, de la valori de 6 grade în prima zi a intervalului, spre 2 grade în noaptea de 1 spre 2 noiembrie. Apoi, din noaptea de 2 spre 3 noiembrie, minimele termice vor continua să scadă, astfel încât media acestora va fi de -4...-2 grade, valori ce vor menţine până la sfârşitul perioadei de interes.

„E important să fim pregătiţi şi pentru episoade cu vreme severă”

Într-o intervenţie televizată la Digi24, Florinela Georgescu, director de prognoze în cadrul ANM, a avertizat că, deşi există semnale că iarna acestui an pare să fie în limitele nromale, este foarte important să fim pregătiţi şi pentru episoade „cu vreme severă”, dat fiind că se ştie că iernile din România pot avea şi asemenea episoade.

„Aceste episoade cu vreme mai severă nu pot fi anticipate cu atât de mult timp înainte. De aceea, este foarte important să acordăm atenţie şi prognozelor pe durată mai scurtă”, a explicat Florinela Georgescu.

Expertul în meteorologie face însă nişte estimări pe durată mai lungă, menţionând posibilitatea unor temperaturi în general apropiate de normalul climatologic şi un regim al precipitaţiilor, de asemenea apropiat de normal, ceea ce ar însemna că „în fiecare din lunile următoare am putea avea, în medie, cantităţi de precipitaţii între 30 şi 60 de litri pe metru pătrat”.

Directorul de prognoze al ANM aminteşte însă că România a avut deja primele episoade de iarnă, cu ninsori la munte şi cu dimineţi în care temperaturile au fost negative nu doar în zonele depresionare.

”După săptămâna aceasta, care încă va fi cu temperaturi mai ridicate decât normalul, în weekend, deci din 3 noiembrie, este posibil ca temperaturile să mai scadă, să apară scurte episoade cu precipitaţii, însă nu avem încă semnalul, cel puţin pentru următoarele patru săptămâni, al unor episoade cu precipitaţii mai puternice, pe arii mai extinse, ci mai degrabă o evoluţie firească, de intrare în iarnă. Asta înseamnă, desigur, o scădere treptată a temperaturilor, dar şi precipitaţii consistente sub formă de ninsoare în zonele montane”, a mai spus meteorologul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.