Primăria Craiova a fost câştigată detaşat de candidatul social-democrat Mihail Genoiu, în timp ce la Târgu Jiu PSD pierde postul de primar după 17 ani, în favoarea PNL, Marcel Romanescu câştigând alegerile. Liberalul Liviu Butnaru este noul primar al oraşului Râşnov, el fiind ales de peste 51 la sută din alegători, iar pe locul al doilea s-a clasat, la fel ca la alegerile din 2016, Daniel Diaconu, de la PER, cu 42,1 la sută. Candidatul PSD la Primăria Lupeni, judeţul Hunedoara, Lucian Resmeriţă, fratele fostului edil Cristian Resmeriţă, a câşigat, potrivit numărătorii paralele realizată de partidul din care face parte. La Băicoi a câştigat alegerile candidatul ALDE, Marius Constantin, învingându-l pe fostul edil Ciprian Stătescu (PNL) care, după două mandate şi după ce a fost destituit în urma unei condamnări, a candidat din nou. În oraşul Buşteni, câştigător este candidatul PSD, Irinel Ghiţă. Peste 207.000 de persoane, adică doar o treime din numărul alegătorilor aşteptaţi la urne, au votat duminică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE 1:13 - Prahova: ALDE a câştigat Primăria Băicoi, iar PSD obţine mandatul de primar al oraşului Buşteni 

Viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului Băicoi, Marius Constantin (ALDE) a câştigat alegerile parţiale organizate în această localitate, conform numărătorii paralele a partidelor, au declarat pentru News.ro surse politice.

De altfel, candidatul ALDE şi-a anunţat victoria , duminică seară, pe pagina sa de Facebook. ”Mulţumesc din suflet tuturor băicoienilor pentru încrederea acordată. Aţi fost alături de mine şi vă mulţumesc!” a scris pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Marius Constantin. În urma postării,  zeci de prieteni virtuali l-au felicitat pentru victorie.

Oraşul prahovean Băicoi a rămas fără primar la sfârşitul anului trecut, când liberalul Ciprian Stătescu, ales la scrutinul din iunie, a fost condamnat definitiv cu suspendare pentru conflict de interese, fiind găsit vinovat fiindcă i-a concesionat surorii sale un teren în oraş. La alegerile de duminică pentru Primăria Băicoi au fost patru candidaţi, unul dintre ei fiind chiar fostul primar, susţinut de PNL. Din partea ALDE a candidat viceprimarul cu atribuţii de primar Marius Constantin, din partea PSD a candidat consilierul local cu atribuţii de viceprimar Marian State iar sub sigla PMP a candidat Antonela Aldea, antreprenor.

Potrivit aceloraşi surse, PSD a câştigat Primăria oraşului Buşteni, Irinel Ghiţă fiind ales primar.

Pentru Primăria Buşteni s-au înscris în lupta electorală opt candidaţi, şapte dintre ei fiind susţinuţi de partide politice, iar unul fiind independent.   

UPDATE 0:28 - Social-democratul Mihail Genoiu a câştigat Primăria Craiova, la o distanţă semnificativă faţă de candidatul liberal - numărătoare paralelă

Social-democratul Mihail Genoiu este, potrivit numărătorii paralele a PSD, noul primar al municipiului Craiova, el obţinând 42,80% din voturi, iar la o distanţă semnificativă de acesta se află liberalul Mario Ovidiu Oprea, cu 16,24%.

CITEȘTE ȘI BEC a finalizat centralizarea voturilor: Mihail Genoiu, confirmat primar al Craiovei: A fost o încercare extraordinar de interesantă pentru mine
Conform numărătorii paralele a PSD, după centralizarea voturilor din cele 173 de secţii de votare din Craiova, Mihail Genoiu a câştigat funcţia de primar cu 42,80%.
 
Difernţa dintre candidatul social-democrat şi liberalul Mario Ovidiu Oprea este de 27 procente, acesta din urmă obţinând doar 16,24% din voturile valabil exprimate.
 
Candidatul independent Lucian Bernd Săuleanu a obţinut 12,98% din voturi, iar pe locul al patrulea se clasează candidatul ALDE Anişoara Stănculescu cu 12,05%.
 
Prezenţa la vot în municipiul Craiova a fost de 18,57%, printre cele mai slabe din cele 49 de localităţi în care s-au organizat alegeri parţiale.
 
Funcţia de primar al Craiovei a rămas vacantă după demisia Liei Oguţa Vasilescu, care a devenit ministru al Muncii. În total, în lupta electorală s-au înscris opt candidaţi.

UPDATE 0:25 - PNL susţine că a câştigat în cel puţin 16 din cele 49 de localităţi în care au avut loc alegeri locale duminică

Preşedintele PNL Raluca Turcan afirmă că liberalii au câştigat primăriile în cel puţin 16 din cele 49 de localităţi în care au avut loc duminică alegeri locale parţiale. Candidaţii PNL s-au situat pe primele locuri la Târgu Jiu, la Roman şi la Râşnov.

Candidaţii PNL au câştigat funcţia de primar şi în Jilava (judeţul Ilfov), Baia Sprie (judeţul Maramureş), dar şi la Fierbinţi (judeţul Ialomiţa), precum şi alte 10 localităţi din judeţele Suceava, Arad, Prahova, Sibiu, Vrancea, Caraş Severin, Argeş, Neamţ, Alba, Brăila.

"Rezultatele alegerilor parţiale confirmă tendinţa de creştere a Partidului Naţional Liberal precum şi faptul că PNL este principalul opozant al PSD. Am câştigat la Târgu Jiu, unde oamenii s-au convins că PSD aduce doar stagnare. Acolo, candidatul nostru, Marcel Romanescu, a intrat în peste 800 de scări de bloc! Victoria de la Târgu Jiu este încă o dovadă că rezultatele se obţin prin implicare şi prezenţă pe teren", scrie Turcan pe Facebook.

"Acolo unde există oameni buni şi muncă de echipa, PNL obţine rezultate!", conchide ea.

UPDATE 0:14 - Liberalul Marcel Romanescu a câştigat primăria Târgu Jiu

Candidatul PSD la Primăria Târgu Jiu, Aurel Popescu, şi-a anunţat înfrângerea în alegerile locale parţiale, funcţia de edil fiind câştigată, potrivit numărătorii paralele, de principalul său contracandidat liberalul Marcel Romanescu. Astfel, social-democraţii pierd postul de primar al acestui oraş pentru primată dată în ultimii 17 ani.

Aurel Popescu a anunţat, duminică seară, pe Facebook că îl felicită pe liberalul Marcel Romanescu pentru victorie.

“Rezultatele arată că opţiunea electoratului s-a îndreptat, de această dată, către liberali. Ca orice om politic matur respect alegerea tuturor celor prezenţi la urne. Mulţumesc celor care au avut încredere în mine şi m-au votat. Mergem mai departe, iar timpul va demonstra că tot ce am trecut în programul meu se va pune în practică pentru că soluţiile de finanţare sunt viabile. Îl felicit pe Marcel Romanescu pentru reuşită şi îi urez succes!”, a scris Aurel Popescu.

Conform numărătorii paralele a PNL Gorj, Marcel Romanescu a câştigat în 44 din cele 46 de secţii pentru care au fost centralizate voturile.

”Până nu văd rezultatele finale, nu pot să am decât în continuare emoţii. Datele până la acest moment sunt foarte bune. Din ce văd din marea majoritate a secţiilor, am câştigat exclusiv. Sincer, nu mă aşteptam la aşa rezultat. Ţin să le mulţumesc târgujienilor, membrilor familiei mele de acasă şi membrilor familiei mele politice. E cea mai mare surpriză pe care a avut-o Gorjul în ultimii 27 de ani. Un rezultat istoric pentru Târgu Jiu şi pentru partidul pe care-l reprezint. Cred că PSD a tratat cu indiferenţă târgujianul şi cred că strategia corectă a mea de campanie a dus la acest rezultat. Am mers din casă în casă şi prin felul meu de a fi i-am convins pe oameni să fie alături de mine. Nu mă aşteptam să fie o victorie lejeră”, a spus Marcel Romanescu.

Liberalii s-au strâns în centrul municipiului Târgu Jiu pentru a sărbătorii victoria candidatului formaţiunii.

Prezenţa la vot în Târgu Jiu a fost de 29,92%.

Florin Cîrciumaru - care a condus oraşul timp pe 17 ani - a demisionat din funcţia de primar pentru a merge în Parlament.

UPDATE 00:05  - Liberalul Lucian Micu a câştigat Primăria Roman - numărătoare paralelă

Liberalul Lucian Micu a câştigat Primăria Roman, diferenţa faţă de contracandidatul său de la PSD fiind de peste 20 de procente, arată numărătoarea paralelă realizată de PNL Neamţ.

Liderul PNL Neamţ, deputatul Mugur Cozmanciuc, a declarat pentru News.ro că Lucian Micu a câştigat detaşat alegerile pentru Primăria Roman, având câteva mii de voturi în plus faţă de candidatul PSD, Marius Neculai.

Prezenţa la urne în municipiul Roman a fost de 33,2 la sută.

Totodată, PNL a câştigat şi primăria comunei nemţene Bălţăteşti, în timp ce în comuna Pipirig din acelaşi judeţ pe primul loc s-a clasat reprezentantul PSD.

”La Roman câştigăm detaşat, încă centralizăm. Avem 4.000 de voturi în plus, iar situaţia nu mai poate fi inversată. Avem peste 20 de procente în plus faţă de PSD. Este meritul candidatului nostru de la Roman, dar şi al fostului primar Laurenţiu Leoreanu, în prezent deputat PNL. Am câştigat şi la Bălţăteşti, în timp ce la Pipirig, PSD ne-a luat candidatul cu o săptămână înainte de campanie”, a declarat pentru News.ro, şeful liberalilor nemţeni, deputatul Mugur Cozmanciuc.

Alegeri parţiale au avut loc şi în localitatea ieşeană Şipote, candidatul social-democraţilor, Constantin Puiu, obţinând 57 la sută din voturi.

Potrivit numărătorii efectuate de social-democraţi, candidatul PSD Constantin Puiu a obţinut 966 voturi, el fiind urmat de candidatul PMP Petru Corlat, 414 voturi (24,5 la sută) şi de reprezentantul PNL Ionel Nicuriuc, cu 308 voturi (18,3 la sută).

La rândul lor, reprezentanţii PNL Iaşi au confirmat victoria PSD în comuna Şipote, numărătoarea paralelă a liberalilor arătând rezultate apropiate de cele ale social-democraţilor.

„Este o victorie zdrobitoare a PSD la Şipote, în ciuda sondajelor mincinoase cu care PMP şi PNL au împânzit localitatea în ultima săptămână de campanie. Este un semnal politic puternic în judeţ privind opţiunile cetăţenilor”, a declarat vicepreşedintele PSD Iaşi, Cristian Stanciu.

La cele patru secţii organizate în localitate erau aşteptaţi la urne 4.017 alegători, însă la vot s-au prezentat doar 1.711 alegători, adică 42,6 la sută. În cursa electorală au fost înscrişi trei candidaţi, din partea PSD, PNL şi PMP.

Localnicii au fost chemaţi duminică la vot, după ce fostul edil, Dorin Mircea Malii, membru PSD, şi-a pierdut mandatul anul trecut, în urma unei condamnări la un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupţie.

UPDATE 23:32 - Liberalul Liviu Butnaru este noul primar al oraşului Râşnov - rezultat final

Reprezentanţii BEJ Braşov au anunţat că, în urma numărării voturilor valabil exprimate, Liviu Butnariu, de la PNL, este noul primar din Râşnov.

El a fost votat de 51,7% din alegători, iar pe locul al doilea s-a clasat Daniel Diaconu, de la PER, cu 42,1% din voturi. Independentul Marius Lungu, care anul trecut a candidat din partea PSD, a obţinut aproximativ 6,2% din voturi. 

Prezenţa la vot la Râşnov a fost de 46,54%, înregistrându-se în total 6.653 de voturi valabil exprimate.

Liviu Butnariu s-a născut şi a făcut liceul la Râşnov, este inginer de profesie şi a fost viceprimar al oraşului, înainte de a câştiga alegerile de duminică. 

Funcţia de primar al oraşului Râşnov a rămas vacantă după ce liberalul Adrian Veştea, care obţinuse cel de-al treilea mandat, a demisionat, fiind ales preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

UPDATE 23:08 - Lucian Resmeriţă (PSD), fratele fostului edil Cristian Resmeriţă, a câştigat Primăria Lupeni - numărătoare paralelă

Potrivit numărătorii paralele, Lucian Resmeriţă ar fi obţinut 40 la sută din voturile valabil exprimate.

Prezenţa la urne în municipiul Lupeni a fost de 35,01 la sută, iar dintre cei 22.442 de alegători înscrişi pe listele electorale au mers la vot doar 7.857. Dintre aceştia 166 au votat pe listele suplimentare, iar 12 persoane au solicitat urna mobilă.

La scrutinul de duminică nu au fost înregistrate incidente.

Lucian Resmeriţă este fratele fostului primar de la Lupeni, Cristian Resmeriţă, care şi-a dat demisia din funcţia de primar după ce a fost ales senator. Lucian Resmeriţă este profesor la Colegiul Naţional de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroşani.

Contracandidaţii săi au fost Ioan Cristian Roşu, de la PNL,  Emil Sărcan (USR), Călin Radu Napău Stoica (PRM), Constantin Aurică Brânduşe (ALDE) şi Cristina Viorica Ciucu (independent).

UPDATE 21:10 - Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, au votat 207.458 persoane, reprezentând 33,04% din totalul celor aşteptaţi la urne

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot sunt Sălaj - 81,53%, Caraş-Severin - 78,27% şi Alba - 77,32%. 

La Craiova, prezenţa a vot a fost de doar 18,57%, în timp ce la Târgu Jiu au votat 29,92% din alegători.

În municipiul Roman au votat 31,03% din alegători, în oraşul Buşteni - 45,36%, în Râşnov - 46,54%, în Lupeni - 35,01%, iar în Moineşti - 46,49%.

Pe listele electorale din cele 49 de localităţi unde s-au organizat alegeri parţiale au fost înscrise 627.910 persoane. De asemenea, aproape 5.000 de persoane au votat pe liste suplimentare, iar urna mobilă a fost solicitată în 1.613 cazuri.

UPDATE 16:11 - Mai puţin de un sfert din alegătorii aşteptaţi duminică la urne votaseră până la ora 16:00

Peste 131.000 de persoane, adică 20,92%, au votat, duminică, până la ora 16.00, la alegerile locale parţiale organizate în 49 de localităţi, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţele Sălaj şi Alba, în timp ce în Craiova prezenţa la vot este de 10,23%, iar la Târgu Jiu - 16,71%.

Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până la ora 16.00 au votat peste 131.000 de persoane.

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot sunt Sălaj - 61,07%, Alba - 59,11% şi Caraş-Severin - 55,18%. 

Prezenţe mai scăzute la vot se înregistrează la Craiova - 10,23% şi Târgu Jiu - 16,71%.

În municipiul Roman au votat până acum 20,88% din alegători, în oraşul Buşteni - 32,99%, în Râşnov - 30,18%, în Lupeni - 23,69%, iar în Moineşti - 35,21%.

UPDATE 14:49 PNL Ialomiţa acuză Poliţia şi Jandarmeria că favorizează candidatul PSD din comuna Fierbinţi

PSD nu se dezice de practicile de influenţare a votului nici măcar cu ocazia alegerilor parţiale locale, folosind instituţii ale statului în acest scop, acuză PNL Ialomiţa, precizând, într-un comunicat de presă, că în localitatea Fierbinţi, Poliţia şi Jandarmeria ”acţionează la comanda reprezentanţilor PSD” şi îl protejează pe reprezentantul partidului în Biroul electoral local care ”continuă campania electorală”.

”La nivelul localităţii Fierbinţi – Târg (judeţul Ialomiţa) atât Jandarmeria, cât şi Poliţia locală, acţionează la comanda reprezentanţilor PSD. Sub privirile reprezentanţilor celor două instituţii, dar şi cu protecţia acestora, reprezentantul PSD în Biroul Electoral local, fost primar, continuă în mod ilegal campania electorală în ziua votului”, se precizează într-un comunicat de presă al PNL Ialomiţa.

Mai mult, sursa citată, susţine că reprezentanţii Jandarmeriei desfăşoară acţiuni de intimidare a reprezentanţilor PNL, fiind puse sub supraveghere domiciliile acestora.

”Faţă de cele menţionate filiala PNL a sesizat Biroul Electoral Judeţean în vederea restabilirii ordinii în procesul electoral”, potrivit sursei citate.

UPDATE 14:35 - Dosar penal pentru tentativă de fraudă electorală pe numele unui bărbat cu interdicţia de a vota, care a vrut să voteze în oraşul Băicoi

Un bărbat condamnat penal, cu interdicţia de a-şi exercita dreptul de vot, a fost amendat contravenţional cu suma de 2 200 de lei, iar pe numele său a fost întocmit un nou dosar de cercetare penală după ce, duminică, a vrut să voteze pentru funcţia de primar al oraşului Băicoi, iar când i s-a adus la cunoştinţă că nu are acest drept a refuzat să părăsească sediul secţiei de votare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Prahova, judecătorul Alina Anton-Pavel, un bărbat care are o condamnare penală a mers, duminică, să voteze la o secţie amenajată în oraşul Băicoi, iar în momentul în care i s-a adus la cunoştinţă că are interdicţie de a vota impusă printr-o decizie judecătorească acesta a refuzat să părăsească secţia de votare. Bărbatul a fost amendat contravenţional de către jandarmi cu suma de 2200 de lei, iar pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru tentativă de fraudă electorală. 

UPDATE 13:40 - Alba: Două dosare penale în cazul alegerilor parţiale din comuna Horea, fiind cercetate sesizări de corupere a votanţilor

Poliţiştii din Alba au deschis două dosare penale în cazul alegerilor locale parţiale din comuna Horea, fiind cercetate sesizări de corupere a votanţilor. În primul caz s-a reclamat că ar fi fost oferiţi bani unor localnici pentru a vota cu un anumit candidat, iar în al doilea caz s-a sesizat că reprezentanţii unui partid au oferit băuturi alcoolice.

Potrivit Biroului Electoral Local, la alegerile parţiale din comuna Horea sunt aşteptaţi la urne 1.703 cetăţeni cu drept de vot, fiind amenajate şase secţii de votare în satele Horea, Trifeşti, Giurgiuţ, Mătişeşti, Pătrăuşeşti şi Preluca.

În cursa pentru funcţia de primar s-au înscris trei candidaţi, respectiv Marin Nicola Marin, care în prezent este viceprimar din partea PNL, Florin Ispas Neag, de la PSD, şi Ispas Mateş, de la PMP.

UPDATE 12:20 - Prahova: prezenţă la vot de peste 30 la sută, la ora 12:00, în două secţii de votare pentru alegerile locale parţiale

Sute de alegători din localitatea prahoveană Dumbrava au mers încă de dimineaţă să -şi aleagă primarul, în două dintre cele trei secţii de votare amenajate în localitate pentru alegerile parţiale prezenţa la vot fiind, la ora 12:00, de peste 30 la sută, cu mult preste media la nivelul judeţului.

Conform datelor publicate pe portalul Autorităţii Electorale Permanente, în două dintre secţiile de votare amenajate în comuna Dumbrava peste 30 la sută dintre alegători votaseră până la ora 12.00. În cea de-a treia secţie din Dumbrava prezenţa la vot era, la ora 12:00, de aproximativ 22 la sută.

Prezenţa la vot în aceste secţii este mult peste media la nivelul judeţului care era, la ora 12:00, de 19,25 la sută.

La Dumbrava funcţia de primar a rămas liberă după decesul edilului ales în vara anului trecut.

În judeţul Prahova sunt organizaste, duminicăm  alegeri locale parţiale în patru loclaităţi , respectiv  oraşele Buşteni şi Băicoi şi comunele Dumbrava şi Călugăreni. În cele patru localităţi au fost amenajate în total 25 de secţii de votare, în care sunt aştepttaţi la vot aproape 29.000 de alegători. 

Alegeri locale parţiale

Alegeri locale parţiale sunt organizate în cinci municipii - Moineşti (judeţul Bacău), Craiova (judeţul Dolj), Târgu Jiu (judeţul Gorj), Lupeni (judeţul Hunedoara), Roman (judeţul Neamţ), în nouă oraşe - Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Buşteni, Băicoi, precum şi în 35 de comune.

Scrutinul pentru funcţia de primar în cele 49 de localităţi are loc după ce aceasta a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, a situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate.

Urnele de vot se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00.

Aproape 3.700 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor acţiona în localităţile în care au loc alegeri, pentru asigurarea ordinii publice.

În total, în cele 49 de localităţi au fost amenajate 506 secţii de votare.

În cursa electorală pentru Primăria Craiova s-au înscris opt candidaţi, funcţia de primar rămânând vacantă după demisia Liei Oguţa Vasilescu, care a devenit ministru al Muncii. Candidatul PSD pentru funcţia de primar al Craiovei este Mihail Genoiu, fost viceprimar al oraşului şi consilier municipal, iar principalul său contracandidat este Senatorul Mario Ovidiu Oprea, liderul grupului PNL din Senat, dar şi preşedintele PNL Craiova. Deputatul Adrian Prisnel candidează la Primăria Craiova din partea USR, iar inginerul Anişoara Stănculescu, din partea ALDE. 

Pentru Primăria Târgu Jiu se luptă social-democratul Aurel Popescu şi liberalul Marcel Romanescu. La Roman, pe lângă actualul edil interimar Lucian Ovidiu Micu (PNL), găsit incompatibil de ANI, în cursa pentru cea de-a doua primărie din judeţul Neamţ s-a înscris şi fostul deputat PDL Marius Neculai, acum la PSD, care a fost scos de pe Colegiul Roman la alegerile generale din 2012 pentru a lăsa locul Elenei Udrea.

Funcţia de primar al oraşului Buşteni, de pe Valea Prahovei, a rămas vacantă după ce edilul reales anul trecut, Emanoil Savin, a renunţat la doctrina liberală şi la PNL şi s-a înscris în PSD, fiind ales senator al acestui partid. Pentru locul lăsat liber de către Savin au intrat în bătălia electorală opt candidaţi. Astfel, din partea PSD candidează Irinel Ghiţă, actual consilier local, director al Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni, din partea USR, şeful Serviciului de protecţie civilă din localitate, Gheorghe Haiduc, care coordonează şi acţiunile Salvamont, iar PNL îl susţine pe Virgiliu Cristian Achim, consilier local care lucrează la un ziar din oraş.

Pentru Primăria Râşnov s-au înscris liberalul Liviu Butnariu, Daniel Diaconu (PER susţinut de ALDE şi PSD) şi independentul Marius Lungu.

La Lupeni, postul de primar a rămas vacant după ce primarul ales în 2016, Cristian Resmeriţă, a fost ales senator. Unul dintre cei şase candidaţi la fotoliul de primar este social-democratul Lucian Marius Resmeriţă, fratele fostului edil Cristian Resmeriţă, acesta fiind profesor la Colegiul Naţional de Informatică ”Carmen Sylva”, din Petroşani. Candidatul PNL este Ioan Cristian Roşu, în vârstă de 43 de ani, absolvent al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.