Mii de persoane au protestat, luni, în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară faţă de noile restricţii impuse de Guvern. Oamenii s-au strâns în Piaţa Universităţii şi apoi au pornit în marş spre PIaţa Vicoriei, unde protestul a luat amploare. În ţară, manifstanţii s-au strâns în pieţele centrale sau în faţa prefecturilor, cei mai mulţi pornind în marş. Oamenii au scandat lozinci împotriva autorităţilor, au reclamat dictatura medicală şi au dat foc măştilor de protecţie. ”Libertate, te iubim” s-a scandat pe străzi. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a afirmat că cei care protestează vin cu opinii pe care trebuie să le probeze, întrucât realizatea pandemiei este alta. Jandarmeria a anunţat că nu pregăteşte o intervenţie în forţă, deşi s-a aruncat cu sticle şi petarde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Jandarmeria anunţă că nu pregăteşte intervenţia în forţă la protestul din Capitală, întrucât nu au fost incidente care să impună o astfel de intervenţie
CITEȘTE ȘI Raed Arafat, despre proteste: Vin cu puncte de vedere pe care trebuie să le probeze. Realitatea din România este alta din punct de vedere a pandemiei

UPDATE: Amploarea protestului din Capitală s-a redus considerabil, iar în cele mai multe dintre oraşele ţării acestea au încetat. 

La Timişoara. parte dintre protestatari au pornit în marş pe străzile oraşului şi au scandat în faţa locuinţei primarului Dominic Fritz. 

La Buzău, aproximativ 200 de protestatari au mărşăluit oraşului, plecând din centru şi ajungând după aproximativ o oră în acelaşi loc.

La ora 22.00 jandarmii care i-au supravegheat pe protestatari le-au adus la cunoştinţă că trebuie să meargă către casele lor, iar aceştia s-au conformat anunţând că vor reveni în stradă şi în zilele care urmează până când vor reuşi să scape de interdicţiile impuse de autorităţi.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi mai multe persoane au fost legitimate şi, cel mai probabil, vor primi amenzi urmând că acestea să fie centralizate în această noapte.

UPDATE: În Bucureşti, manifestanţii de la Piaţa Universităţii au pornit în marş către Piaţa Victoriei, unde s-au unit două grupuri de protestatari. Numărul maxim de persoane care au voie să participe la acţiuni de protest este cu mult depăşit.

Între protestatari sunt liderul AUR, George Simion, dar şi parlamentarul Diana Şoşoacă.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Coloanele de manifestanţi sunt însoite de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie, dar nu s-au mai înregistrat incidente.

 

O parte dintre protestatari au pornit din nou în marş prin oraş, iar unii dintre ei s-au îndreptat către staţia de metrou de la Piaţa Victoriei. Între protestatari este şi Ion Rădoi, liderul sindicaliştilor Metrorex. 

Şi în alte mari oraşe ale ţării continuă protestele.

La Sibiu, peste 400 de persoane au participat la acţiunea de protest, manifestanţii pornind în marş pe străzile oraşului.

Din Piaţa Mare, protestatarii au pornit către Bulevardul Mihai Viteazu. La işirea de pe bulevard, jadarmii au vrut să forţeze coloana de manifestanţi să revină în Piaţa Mare,  au urmat câteva clipe de îmbrănceală cu protestatarii, dar, într-un final, coloana a fost lăsată să mărşuluiască pe traseul propus.

”Cea mai proastă meserie este la Jandarmerie”, au scandat protestatarii.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Manifestanţii au mers pe Bulevardul Vasile Milea, înapoi în Piaţa Mare – unde s-au prins în Hora Unirii – şi apoi în faţa Prefecturii.

Un bărbat care înjura a fost ridicat de jandarmi, după ce alţi protestatari i-au cerut să nu mai înjure şi a refuzat să se legitimeze.

La Timişoara, câteva sute de protestatari sunt adunaţi în centrul oraşului, în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei.

Iniţial s-au adunat în faţa Prefecturii Timiş, apoi au plecat spre Catedrala Mitropolitană unde s-au aşezat pe trepte şi au spus o rugăciune.

Ulterior, manifestanţii s-au dus în faţa Operei unde se află în prezent. Se scandează ”Jos Guvernul”, ”Fără carantină” şi s-a cerut demisia secretarului de stat Raed Arafat şi a primarului Dominic Fritz.

În municipiul Timişoara circulaţia după ora 20.00 este interzisă, oraşul având o incidenţă de peste 8 cazuri la mia de locuitori.

La Buzău, aprox 100 de protestatari adunaţi la ora 20.00 în centrul oraşului au dat foc la măşti şi au plecat în mars pe străzile oraşului.

Înainte de a pleca, conducătorul grupului a făcut apel la protestatari să nu răspundă la eventualele provocări decât cu aplauze.

Reprezentanţii AUR buzau care au iniţiat protestul de la ora 17.00 şi-au luat steagurile şi s-au retras înainte de marş.

Peste 700 de persoane protestează şi pe străzile Galaţiului. Coloanele de protestatari sunt însoţite de forţe ale Poliţiei şi Jandarmeriei.

Mulţi dintre participanţi sunt adolescenţi, unii poartă mască, alţii nu.

Gălăţenii flutură steaguri şi poartă pancarte pe care scrie "Demisia Iohannis”, "Demisia Guvernul Cîţu", ”Tecuciul e aici, ne-a sărit muştarul", "Demisia Arafat”.

Şi la Braşov numărul protestatarilor a crescut, fiind peste 500 de persoane în marş pe străzile oraşului.  

La Brăila,  numărul protestatarilor a crescut ajungând la circa o mie.  Oamenii  mărşăluiesc pe străzile oraşului. La un moment dat, în dreptul Spitalului Judeţean, protestatarii au pătruns pe carosabil şi au blocat circulaţia preţ de câteva minute.  Pe o altă stradă, brăilenii au încercat să meargă pe carosabil, însă forţele de ordine nu le-au permis.
 
 Grupul de protestatari este format în majoritate  din tineri şi adolescenţi, mulţi dintre ei fără mască de protecţie. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: În Bucureşti, protestatarii s-au strâns în Piaţa Universităţii. Reprezentanţii AUR au anunţat că vor participa la protestele din întreaga ţară, dar şi din Capitaă.

Deja jandarmii au intervenit, ridicând un protestatar care a refuzat să poarte mască, a refuzat să se legtimeze şi a devenit recalcitrant.

”Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecţie, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii şi a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoţi la secţia de poliţie, în vederea stabilirii identităţii, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor şi a lovit cu picioarele. Prin urmare, a fost reţinut şi condus la secţia de poliţie, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Protestatarii au un banner de mari dimensiuni pe care scrie "Libertate" şi steaguri tricolore.

Proteste similare au loc în mai multe dintre marile oraşe.

La Sibiu, aproximativ 200 de persoane s-au strâns în Piaţa Mare, având steaguri tricolore, steaguri cu sigla AUR, dar şi vuvuzele şi fluiere.

Protestatarii au strigat mesaje către Primăria Sibiu, adresându-i-se primarului Astrid Fodor: ”Ai stat destul pe scaun, o să fii înlocuită”.

Mai mulţi bărbaţi au dat foc câtorva măşti de protecţie.

Participanţii la protest au pornit din Piaţa Mare, pe bulevardul pietonal către Prefectura Sbiu, scandând tot felul de lozinci: ”Libertate”, ”Ieşi afară, nu uita asta e şi ţara ta”, ”Ale, ale, ale o dorinţă sinceră, România liberă”.

La Cluj-Napoca, zeci de protestatari s-au adunat pe  trotuarul de vis-a-vis de Prefectură, unii având pancarte cu mesaje precum "Cât mai răbdaţi?", "Jos Guvernul terorist", "Călcaţi pe cap Pas cu Pas". Ei scandează "Jos Guvernul", "Ole, ole, o dorinţă sinceră: România liberă", "Libertate".

Printre participanţi se află şi suporteri ai echipei de fotbal "U" Cluj, care au spus că vor să se întoarcă pe stadion.

Majoritatea protestatarilor au măşti, dar unii nu le poartă corect.

Peste 100 de persoane s-au strâns şi în faţa Prefecturii Constanţa şi protestează faţă de măsurile împotriva pandemiei de COVID-19, oamenii scandând “Libertate, libertate” şi având asupra loc steaguri tricolore.

Constănţenii s-au adunat pentru a doua zi consecutiv pe platoul din faţa Prefecturii pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile luate de autorităţi pentru combatearea pandemiei de COVID-19. Ei au pancarte pe care scrie “Libertate te iubim, ori învingem ori murim”, “Demisia Guvernului”, “Demisia preşedintelui”,  “Demisia lui Arafat”, “Alegeri anticipate”. Ei scandează “Libertate, libertate”, “Constanţa, trezeşte-te”, “Jos Chiţac”.

Cei mai mulţi dintre cei prezenţi la protest sunt tineri, nu poartă masca de protecţie şi nici nu păstrează distanţa fizică.

Una dintre protestare, Ana-Maria, a declarat jurnaliştilor că vor fi din ce în ce mai mulţi tineri la aceste proteste deoarece vor şcolile deschise şi nu se mai pot întâlni cu prietenii.

Ea consider că ultimele restricţii decise de autorităţi sunt “total greşite şi foarte aberate”.

“Aş vrea să oprească toata mascadara asta cu COVID-ul, ne-a săturat, am mâncat momeala asta un an de zile”, a declarat Ana-Maria.

Ea a mai transmis că prin măsurile luate de autorităţile este încălcat dreptul la libertate.

Ana-Maria a precizat că dacă este nevoie protestatarii vor merge la Bucureşti şi vor intra peste autorităţi.

Tânăra a afirmat că acest protest poate continua până la ore târzii în noapte. De asemenea, protestatarii iau în calcul să plece în marş pe principalele străzi şi bulevarde din Constanţa cum s-a întâmplat şi duminică seara.

La Braşov, contestatarii măsurilor de protecţie sanitară s-a adunat la sediul Prefecturii. Sunt aproximativ 40 de persoane care scandează "Libertate" şi au mesaje împotriva restricţiilor şi a purtării măştii sanitare.
 
La Buzău, circa 20 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, pe platoul Dacia, fiind vorba despre muzicanţi care cer ca restaurantele să fie deschise, iar ei să şi poată desfăşura activitatea. Alte circa 20 de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii, având steaguri şi pancarte. Protestatarii strigă "Libertate" şi "Raed, nu uita, asta este ţara mea". Protestatarii au cerut să iasă prefectul să stea de vorbă cu ei, deşi Buzăul nu are prefect de mai multe săptămâni.
 
La Ploieşti, aproximativ 50 de persoane s-au adunat în parcul din centrul oraşului, în faţa sediului Prefecturii. 
 
În municipiul Piteşti, în jur de 20 de protestatari s-au strâns în Piaţa Vasile Milea, acolo unde îşi are sediul Prefectura Argeş, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de noile restricţii.
 
La Timişoara, aproximativ 20 de oameni s-au adunat în faţa Prefecturii, având steaguri tricolore şi pancarte cu "Timişoara fără carantină".
 
Câteva zeci de persoane protestează şi în faţa Prefecturii Iaşi, cei mai mulţi dintre manifestanţi fiind fără mască. 
 
Cei prezenţi au steaguri tricolore şi scandează împotriva guvernului, dar şi împotriva masoneriei. Oamenii spun că nu sunt de acord cu restricţiile impuse de autorităţi şi susţin că secretarul de stat Raed Arafat este cel care ia toate deciziile de acest gen.
 
Proteste împotriva măsurilor de restrictive impuse din cauza pandemiei au loc şi la Focşani. Circa 50 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii Vrancea. 
 
Printre protestatari se află şi deputatul AUR de Vrancea, Georgel Badiu. Deşi este şi un protest împotriva purtării măştii de protecţie, cei ieşiţi în Piaţa Unirii din Focşani au purtat totuşi mască.
 
Protestul este unul liniştit.
 
Noile restricţii impuse de Guvern au intrat în vigoare începând de duminică seară. Astfel, în toate localităţile în care incidenţa este mai mare de 4 la mie agenţii economici vor închide la ora 18.00, iar deplasarea persoanelor în afara locuinţei, după ora 20.00, va fi permisă doar pentru câteva motive bine întemeiate.
 
Cele mai multe dintre municipiile reşedinţă de judeţ au trecut de inidenţa de 4 la mie. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.