Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat vineri că şi-a dat acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1, ca urmare a situaţiei sanitare create de neridicarea gunoiului în contextul coflictului dintre Primăria de sector şi operatorul de salubritate. Alin Stoica a afirmat că, în niciun caz, nu va fi reziliat contractul cu Romprest, el consideră că "Romprest e parte din soluţie". Totodată, prefectul a arătat că nu va prelungi starea de alertă dacă măsurile nu sunt eficiente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Alin Stoica a menţionat că la situaţia din Sectorul 1 s-a ajuns şi în urma atitudinii avute de autorităţile locale în ultimii zece ani, "cetăţenii fiind încurajaţi să scoată gunoiul în faţa porţilor pentru că e gratis".

El a afirmat că speră ca măsurile să fie puse în practică începând de sâmbătă.  
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
 
Prefectul a precizat că nu va prelungi starea de alertă dacă măsurile nu sunt eficiente. 
 
"Nu aş prelungi starea de alertă dacă aceste măsuri nu sunt eficiente, aş solicita măsuri diferite sau suplimentare, poate înceta starea de alertă dacă măsurile nu sunt aplicate. (...) Primăria poate suferi consecinţe dacă nu aplică măsurile pe care le-a propus”, a explicat prefectul. 
 
Întrebat cum poate intra o altă firmă în Sectorul 1 dacă nu are autorizaţie, Alin Stoica a răspuns: "În starea de alertă se poate ajunge în situaţia să ai mai mulţi operatori. Intervenţia e doar pe perioada stării de alertă”. 
 
Alin Stoica a mai afirmat că gunoiul din Sectorul 1 va fi dus la depozitul de la Vidra. 
 
"Singurul depozit funcţional este cel de la Vidra. Mă aştept ca depozitarul să fie responsabil şi să nu pună piedici pentru rezolvarea cât mai rapidă a acestei situaţii”, a explicat prefectul.

UPDATE - "Am fost de acord cu măsurile pe care Sectorul 1 le-a clarificat: creşterea capacităţii de răspuns pentru îndepărarea riscului, acumularea de deşeuri necontrolate; crearea unei strategii pe termen scurt pentru a preveni reapariţia acestui fenomen, schimbarea mentalităţii agenţilor economici şi a populaţiei pentru a împiedica abandonarea de deşeuri pe raza Sectorului 1 necontrolat", a declarat prefectul Alin Stoica.

El a arătat că se pot aduce capacităţi suplimentare pentru ridicarea gunoiului.

"Vom monitoriza zilnic, aflăm ce cantitate e ridicată zilnic de fiecare operator, care e cantitatea dusă spre depozitare", a adăugat Stoica.

Întrebat care este diferenţa faţă de solicitarea precedentă privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1, prefectul Capitalei a răspuns: "În 7 iunie a fost o solicitare de stare de alertă pentru că nu se ridicau deşeurile menajere din gospodării, ele nu se ridicau din cauza unui blocaj la sortator. Atunci am găsit o soluţie şi o relaţie directă între Primăria Sectorului 1 şi sortator. Deşeurile produse în gospodării şi de agenţii economici sunt duse conform programului la sortator. Acolo nu mai e blocaj. Blocajul e acum că sunt multe deşeuri pe străzi. Prestatorul nu poate face faţă acestui val de deşeuri. Iar lucrurile trebuie redresate în mod rapid".

El a precizat că nu va fi reziliat contractul cu Romprest, considerând că această firmă este parte din soluţie.

"În nicun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, din contră. Cred că Romprest e parte din soluţie, trebuie să presteze serviciile care merg bine, ridicarea gunoiului din gospodării. Pentru ridicarea gunoiului de pe străzi trebuie aduse capacităţi suplimentare. (...) Concret, să existe capacităţi suplimentare, fie proprii, fie o altă firmă care să poate alături de Romprest să rezolve situaţia”, a explicat prefectul.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Am transmis către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă”, a transmis prefectul.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a cerut, miercuri seară,  Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA.

De asemenea, Consiliul Local al Sectorului 1 a fost convocat, pentru vineri, la ora 12.00, în vederea discutării rezilierii contractului cu Romprest. Primăria estimează că s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

Prevederile legale referitoare la starea de alertă

Conform legii, starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii.

Starea de alertă se declară la nivel local, al municipiului Bucureşti, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Stare de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menţinerii răspunsului amplificat pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Starea de alertă încetează, înainte de împlinirea termenului pentru care a fost declarată ori prelungită, atunci când analiza factorilor de risc indică faptul că nu mai este necesară menţinerea unui răspuns amplificat.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă declară, cu acordul prefectului, starea de alertă la nivel local, precum şi prelungirea sau încetarea acesteia.

Hotărârile prin care se declară ori se prelungeşte starea de alertă, precum şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă cuprind:a) baza legală;b) perioada stării de alertă;c) măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns, asigurarea rezilienţei comunităţilor şi diminuarea impactului tipului de risc necesar a fi aplicate, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri;d) instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor, după caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.