Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că atât documentul de rezidenţiat prezentat de Raluca Daniela Bârsan, cât şi diploma de licenţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie a acesteia sunt false. De asemenea, Pintea a afirmat că şi contractul de voluntariat a fost întocmit în mod ilegal. Ea a spus că reprezentanţii instituţiei vor face o plângere penală pentru fals în acest caz.
Pintea a spus că documentul de rezident prezentat de Raluca Daniela Bârsan este fals, ea nefiind niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat şi nefiind confirmată ca rezident.
"Documentul prezentat de dânsa referitor la faptul că este confirmată ca şi medic rezident este fals, acest lucru putându-se verifica şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la secţiunea rezidenţiat, în sensul că această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat, nu a fost confirmată niciodată ca şi medic rezident şi pe altă parte ea nu a avut niciodată niciun contract încheiat cu niciun spital plătitor", a spus Pintea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Totodată, ea a spus că, din discuţiile avute cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie, şi diploma de licenţă este falsă.
"Din 2014, statutul voluntariatului în România s-a schimbat. O instituţie publică nu mai poate să facă contract de voluntariat cu o persoană fizică, existând o organizaţia gazdă care oferă aceste servicii de voluntariat. În general spitalele judeţene pe care le cunosc au făcut contract cu Crucea Roşie, cu Fundaţia pentru SMURD, astfel încât lucrurile au decurs normal", a afirmat ea.
Ea a spus că acel contract încheiat de Raluca Bârsan cu Spitalul Judeţean Ilfov, în martie 2018, este semnat de un consilier juridic, "care probabil nu ştia că în 2014 a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România".
"Pe de altă parte, doresc să vă informez că Ministerul Sănătăţii, prin Centrul de resurse umane, face verificări privitor la documentele care se depun la dosarele medicilor şi din 2015 până acum s-au făcut 21 de plângeri pentru fals", a spus Pintea, precizând că aceste falsuri nu sunt legate de profesia de medic, ci de documentele depuse la dosar.
Pintea a spus însă că îşi menţine afirmaţiile conform cărora în sistemul public un medic este angajat corect, subliniind că nu s-a referit şi la voluntariat.
"Am declarat public că în sistemul public de sănătate nu pot fi angajaţi medici falşi şi îmi menţin această afirmaţie (...) Vreau să precizez că afirmaţiile mele s-au referit la angajarea unui medic şi nu la contractul de voluntariat. În continuare spun că în sistemul public un medic este angajat corect. Vis-a-vis de voluntariat, da, avem în faţă acest exemplu, care se pare că era cunoscut de toţi cei din Spitalul Judeţean", a subliniat Pintea.
Ea a spus că este obligatoriu să fie cunoscut adevărul şi având un membru în Consiliul de Administraţie al spitalului "vom convoca urgent o şedinţă pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegale a unui contract de voluntariat".
Pintea a spus că sunt clinici private serioase, inclusiv când un viitor angajat solicită un cod de parafă.
"Din raportul preliminar pe care ni l-a prezentat Corpul de control care verifică dosarele pentru cod de parafă la DSPMB am constatat că există la dosarele multora adeverinţe în care unitatea angajatoare îşi afirmă dorinţa de a-i angaja, dar după obţinerea codului de parafă. Aspectele constatate în aceste zile mă fac să mergem înainte. Unităţile private care au greşit în a acorda asistenţă medicală populaţiei vor avea suspendată autorizaţia de funcţionare. şi îmi asum acest lucru, bineînţeles în temei legali. Pe de altă parte, dacă în sistemul public există fapte de natură penlaă, nu voi ezita nicio clipă să mă adresez justiţiei.Şi nu voi ezita niciodată să recunosc dacă greşesc în afirmaţiile mele", a declarat Pintea.
Ea a adăugat că speră ca situaţia să fie una singulară şi aşteaptă rezultatele verificărilor pentru a afla dacă a fost vorba de acte medicale.
Pintea a menţionat că a aflat că există o plângere la adresa Ralucăi Bârsan din 2016, la nivelul unităţii medicale, fiind vorba de o plângere pentru fals.
Totodată, Pintea a spus că un medic, indiferent dacă este angajat sau voluntar, nu poate lucra fără aviz.
Ministrul Sănătăţii a susţinut că diploma prezentată avea mai multe elemente care indicau un fals.
Ea a mai spus că va fi făcută o plângere penală pentru fals în acest caz.
"Oricum, noi vom face o plângere penală pentru fals. aşa cum vă spuneam, din 2015 avem 21 de plângeri penale pentru fals", a adăugat Pintea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.