Peste 21.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi la datorie, în fiecare zi, în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a creşte gradul de siguranţă a cetăţenilor. Astfel, peste 1.400 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi pe cele mai circulate drumuri, în timp ce aproximativ 5.300 de pompieri şi paramedici SMURD vor asigura intervenţia în situaţii de urgenţă, mai ales că sunt in vigoare atenţionări meteorologice. Totodată, peste 4.200 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
"Având în vedere amploarea manifestărilor publice şi a activităţilor specifice Crăciunului şi Anului Nou, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura o prezenţă activă pe străzi şi o mobilizare suplimentară pentru protejarea cetăţenilor şi menţinerea climatului de ordine şi siguranţă la nivel naţional. În conformitate cu Planul General de măsuri, aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor în contextul sărbătorilor de iarnă şi pe timpul sezonului rece, în fiecare zi vor fi la datorie peste 21.000 de angajaţi MAI", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.
Ea a spus că o atenţie deosebită va fi acordată prevenirii accidentelor grave şi fluidizării circulaţiei către cele mai frecventate staţiuni turistice.
Astfel, pe cele mai circulate artere vor fi prezenţi zilnic până la 1.400 de poliţişti rutieri. În scop preventiv, poliţiştii rutieri vor acţiona cu aproximativ 300 de aparate radar, obiectivul principal fiind protejarea vieţii tuturor participanţilor la trafic: conducători auto, pasageri şi pietoni.
"Pentru reducerea riscului de accident, în special pe drumurile pe care se circulă în condiţii de iarnă, recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi de drum şi să ţină cont de faptul că pe un carosabil umed sau alunecos distanţa de frânare creşte. Reamintim că echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă este obligatorie pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei", a afirmat Dajbog.
Totodată, pentru asigurarea asistenţei medicale şi a intervenţiei în situaţii de urgenţă, inclusiv cele provocate de vremea severă, vor fi la serviciu, în fiecare zi, aproximativ 5.300 de pompieri şi paramedici SMURD.
"Având în vedere că este în vigoare o informare meteorologică care vizează precipitaţii mixte şi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a ţării, dar şi o atenţionare de cod galben de viscol şi ninsori în zona montană înaltă, recomandăm cetăţenilor să se informeze cu privire la starea drumurilor şi condiţiile meteo înainte de a pleca de acasă şi să se echipeze corespunzător mai ales dacă se deplasează în zona de munte", a mai spus Dajbog.
Ea a menţionat că Inspectoratul General de Aviaţie are disponibile aeronave pentru asigurarea urgenţelor medicale şi pentru a oferi suport aerian celorlalte structuri operative în ceea ce priveşte monitorizarea traficului rutier sau desfăşurarea altor tipuri de misiuni.
De asemenea, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis că, în fiecare zi, pompierii pot interveni cu peste 3.300 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 de echipaje de stingere, 103 maşini de descarcerare, 304 ambulanţe SMURD, 31 de unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, precum şi 43 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Totodată, IGSU menţionează că, în perioada 28 noiembrie - 22 decembrie, pompierii au făcut, la nivel naţional, 2.548 de controale de prevenire la obiective ce desfăşoară activităţi cu public numeros, cluburi, discoteci şi unităţi de alimentaţie publică care organizează petreceri de Crăciun şi Revelion.
"În urma acestor verificări, inspectorii de prevenire au identificat 359 de spaţii care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu, iar pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu au fost aplicate1.081 amenzi, în cuantum de 3.785.215 lei", arată IGSU.
Conform lui Dajbog, pentru gestionarea situaţiilor din planul ordinii publice, vor fi pregătiţi să intervină şi 9.600 de poliţişti şi jandarmi, numărul patrulelor fiind suplimentat mai ales în zonele aglomerate, precum târguri şi centre comerciale, sau unde au loc manifestări publice de amploare.
Potrivit estimărilor organizatorilor, în următoarele zile, peste 220.000 de persoane urmează să participe la aproximativ 200 de evenimente religioase, cultural-artistice şi sportive, a spus Dajbog.
Poliţiştii vor lua măsuri pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a comerţului cu produse contrafăcute care pot pune în pericol consumatorii, precum şi a vânzării şi cumpărării, în condiţii ilegale, de brazi şi materiale pirotehnice. Folosirea neautorizată a produselor pirotehnice poate pune în pericol atât utilizatorul, cât şi persoanele din jurul său.
"O altă misiune foarte importantă pentru această perioadă este fluidizarea traficului la graniţă, având în vedere că mulţi români care muncesc în străinătate se întorc în România pentru sărbătorile de iarnă. Pe lângă suplimentarea personalului şi deschiderea numărului maxim de artere de control, în funcţie de configuraţia punctelor de trecere, au fost luate măsuri de promovare a aplicaţiei on-line care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Pentru a preveni creşterea timpului de aşteptare la graniţă din cauza suprasolicitărilor doar a unora dintre punctele de trecere a frontierei, recomandăm consultarea aplicaţiei de pe site-ul Poliţiei de Frontieră în vederea optării pentru un punct de trecere mai puţin aglomerat", a mai spus Monica Dajbog.
Potrivit Poliţiei de Frontieră, peste 4.200 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
"În prezent, prin punctele de frontieră se înregistrează valori de trafic normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de asteptare", transmite Poliţia de Frontieră.
Dajbog a adăugat că, în sprijinul românilor care se întorc acasă de sărbători, conducerea MAI a dispus ca, la structurile care eliberează documente precum paşapoarte, permise de conducere sau caziere, să fie asigurat program cu publicul şi în timpul minivacanţelor de Crăciun şi Anul Nou. În vederea popularizării programului au fost realizate 500.000 de pliante care sunt oferite cetăţenilor care intră în ţară de către angajaţi ai Poliţiei de Frontieră.
Programul de lucru şi alte informaţii de interes pot fi accesate pe site-urile structurilor MAI, respectiv www.pasapoarte.mai.gov.ro, www.drpciv.ro, www.politiaromana.ro (secţiunea cazier), precum şi pe site-urile autorităţilor locale în subordinea cărora funcţionează serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.
"Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a cerut efectivelor care sunt la datorie în aceste zile să intervină cu maximă operativitate şi profesionalism pentru soluţionarea solicitărilor cetăţenilor şi pentru asigurarea climatului de linişte şi ordine publică, astfel încât fiecare român să petreacă în siguranţă Sărbătorile de Iarnă", a încheiat Monica Dajbog.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.