Chestorul Ioan Buda a declarat, vineri seară, că a luat act de demiterea sa din funcţia de şef al Poliţiei Române, în urma cazului de la Caracal. Activitatea va fi coordonată de Florin Dragnea. Un bărbat de 65 de ani a fost audiat de poliţiştii din Olt în cazul celor două fete dispărute la Caracal, după ce la locuinţa acestuia au fost găsite rămăşiţe care par a fi umane, dar şi bijuterii care ar fi ale adolescentei dispărute în această săptămână. Anchetatorii nu exclud ca printre rămăşiţele găsite într-un butoi să se afle şi cele ale fetei dispărute în aprilie. STS a transmis mai multe explicaţii după ce a fost acuzat că a localizat greşit apelurile date la 112 de fata de 15 ani, spunând că nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care este făcut apelul, aceste date fiind furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului. Conform datelor prezentate de STS, adolescenta a sunat de trei ori la 112, iar operatorul a încercat apoi de 9 ori să reapeleze numărul, intrând însă mesageria vocală. Chestorul Ioan Buda a admis că poliţiştii puteau intra la locuinţa bărbatului din Caracal, dar au aşteptat decizia procurorului, acesta fiind motivul pentru care intervenţia a avut loc la ora 6:00 şi nu la ora 4:00, când au ajuns. Buda a declarat că poliţiştii au aflat vineri, în intervalul 2:00 - 3:00, adresa exactă la care se afla adolescenta, în jurul orei 3:30 a fost emis mandatul de percheziţie, iar la ora 4:00, echipajele de poliţie şi procurorul au ajuns la locuinţa suspectului, intervenţia având loc la ora 6:00, când a dispus procurorul. Câteva sute de persoane protestează, vineri seară, în faţa casei suspectului în cazul de la Caracal, oamenii fiind revoltaţi de presupusele fapte ale acestuia, dar şi de intervenţia întârziată a autorităţilor. După ora 23.00, procurorii au finalizat cercetarea la faţa locului şi au scos suspectul din curte, cu ajutorul jandarmilor care au ţinut deoparte mulţimea furioasă.
Sute de persoane s-au strâns, vineri seară, în faţa casei lui Gheorghe Dincă din Caracal, bărbatul suspectat că ar fi sechestrat şi ulterior ar fi ucis o adolescentă de 15 ani dată dispărută.
Oamenii sunt revoltaţi de presupusele fapte ale bărbatului şi se declară uimiţi de informaţiile pe care le-au aflat despre el.”Scoateţi-l afară, să-i dăm cu acid”, strigă unii dintre protestatari, având în vedere informaţiile potrivit cărora suspectul ar fi topit în acid rămăşiţele fetei.
UPDATE 21.56 - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie verifică modul în care s-a acţionat în cazul fetelor dispărute la Caracal
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a anunţat, vineri seară, că s-a deschis o anchetă pentru a se stabili modul în care s-a intervenit sau nu s-a intervenit în cazul de la Caracal.”Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările şi condiţiile în care organele de urmărire penală au acţionat/nu au acţionat în noaptea de 25/26 iulie 2019 în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariţia a două persoane de sex feminin din judeţul Olt”, a anunţat, vineri seară, Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
Fostul şef al Poliţiei Române Ioan Buda, demis vineri seară, a precizat că poliţiştii nu ar fi putut interveni mai repede pentru că procurorul de caz le-a spus să nu facă acest lucru.
(Jandarmii păzesc intrarea în casa principalului suspect, Sursa Foto: Captură Facebook)
UPDATE 21:46 - Ioan Buda: Am luat act de demiterea mea, toate ativităţile vor fi coordonate de domnul Dragnea Florin
Acesta a precizat că în continuare se desfăşoară activităţi. Buda susţine că poliţiştii nu puteau interveni înainte de ora 6, pentru că aşa a autorizat procurorul de caz. Buda spune că poliţiştii au întrebat punctual dacă pot interveni fără autorizaţie, dar li s-a spus că "nu" de către procuror.”Am luat act de demiterea mea, am fost înştiinţat şi mi s-au raportat cronologic evenimentele care s-au întâmplat aici. Ştiu despre ce este vorba, cunosc tot ce s-a întâmplat în acest caz, în continuare totul va fi coordonat de domnul Dragnea Florin”, a declarat, vineri seară, chestorul Ioan Buda, demis din fruntea Poliţiei Române.
De asemenea, întrebat ce a spus adolescenta când a sunat la 112, Buda a spus: ”Vine, vine şi apoi s-a întrerupt”. DIICOT precizează, vineri seară, că suspectul din cazul adolescentei dispărute de la Caracal nu era cercetat pentru trafic de persoane, în cazul precedentei dispariţii. Precizarea vine în urma unei declaraţii a procurorului general, dar care a revenit asupra acesteia. Procurorii DIICOT au transmis că au cerut să verifice ai ambele dispariţii – cea din aprilie şi cea din această săptămână – având în vedere modul similar de operare.”Îmi pare rău că a pierit această fetiţă”, a spus Buda întrebat dacă are ceva să-şi reproşeze.
Prin ordonanţa din 30.05.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus declinarea dosarului către D.I.I.C.O.T. - S.T. Craiova, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracţiunea de trafic de persoane, având în vedere că bunicul fetei a fost contactat telefonic, în datele de 15.04.2019 şi 19.04.2019, de către persoane necunoscute, care i-au comunicat că aceasta nu mai doreşte să se întoarcă acasă, fiind pe teritoriul Elveţiei.”În data de 15.04.2019, lucrătorii Postului de Poliţie Dioşti au fost sesizaţi, prin plângere, de către o persoană de sex masculin, din comuna Dioşti, sat Radomir, jud. Dolj, cu privire la faptul că, nepoata sa, în vârstă de 18 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliul din comuna Dioşti către municipiul Caracal şi nu a mai revenit. Prin ordonanţa din 18.04.2019, Secţia 4 Poliţie Rurală Coşoveni - Postul de Poliţie Coşoveni a dispus începerea urmăriririi penale sub aspectul infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal”, a transmis, vineri seară, DIICOT.
”Prin ordonanţa din 06.06.2019 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunea de trafic de persoane, raportat la împrejurările cauzei, la modul şi mijloacele de săvârşire, la datele personale ale victimei, la locul de unde fuseseră iniţiate apeluri telefonice către familia victimei, considerându-se că sunt indicii temeinice de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale”, a mai precizat DIICOT.
(Imagini de la casa principalului suspect, Sursa Foto: Captură Facebook)
UPDATE 19:51 - Bogdan Licu: Constituţia permite ca în caz de infracţiune flagrantă, mai ales când e vorba de protejarea unei vieţi, poţi interveni, ca organ de poliţie, fără autorizaţia instanţei de judecată
Procurorul general, Bogdan Licu, a afirmat, vineri seară, că nu-şi explică de ce poliţiştii nu au intervenit mai repede în cazul fetei dispărute de la Caracal, în condiţiile în care Constituţia prevede că se poate acţiona şi fără autorizaţia instanţei de judecată, dacă este vorba despre protejarea unei vieţi. Licu a revenit asupra declaraţiei potrivit căreia suspectul din acest caz ar fi fost cercetat de DIICOT într-un caz de trafic de persoane, spunând că a verificat şi informaţia nu se confirmă.Bogdan Licu a revenit, vineri seară, tot la Antena 3, asupra declaraţiei anterioare, când a spus că suspectul din cazul de la Caracal era deja cercetat de DIICOT.
„S-a înţeles faptul că acest ucigaş era pe o listă de suspecţi în dosarul DIICOT. Am luat legătura cu cei de la DIICOT şi nu exista o listă cu suspecţi în cazul precedentei dispariţii”, a spus Licu.În ceea ce priveşte intervenţia poliţiştilor, acesta a spus că nu-şi explică de ce s-a întârziat.
Preşedintele CSM, Lia Savonea, cere Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să facă verificări privind împrejurările şi modalitatea în care procurorul de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a supravegheat cercetarea penală în cazul fetei de 15 ani care a fost dată dispărută şi care ar fi fost ucisă de un bărbat. De asemenea, Savonea cere verificarea modului în care procurorul a coordonat activitatea de efectuare a percheziţiei domiciliare, precum şi cu privire la modul de soluţionare a cererilor înregistrate pe rolul Judecătoriei Caracal în această cauză.”Constituţia permite ca în caz de infracţiune flagrantă, mai ales când e vorba de protejarea unei vieţi, poţi interveni, ca organ de poliţie, fără autorizaţia instanţei de judecată”, a mai spus Licu.
"Faţă de informaţiile semnalate de mass-media cu privire la cauza penală privind decesul unei tinere din judeţul Olt, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie efectuarea tuturor verificărilor necesare cu privire la împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a exercitat supravegherea activităţii de cercetare penală în cauză şi a coordonat activitatea de efectuare a percheziţiei domiciliare, precum şi cu privire la modul de soluţionare a cererilor înregistrate pe rolul Judecătoriei Caracal în această cauză", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de CSM.
Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Olt, comisar-şef de poliţie Alexe Nicolae Eugen, a fost revocat din funcţie, vineri, la sediul instituţiei fiind trimisă o echipă din cadrul Direcţiei Control Intern – I.G.P.R., pentru a verifica modul de intervenţie şi acţiune al poliţiştilor în cazul de la Caracal.Totodată, conducerea Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe din cadrul Direcţiei Control Intern – I.G.P.R., pentru a verifica modul de intervenţie şi acţiune al poliţiştilor în cazul de la Caracal.”Inspectorul general al Poliţiei Române, chestor general de poliţie Ioan Buda, se deplasează în Caracal, pentru a coordona activităţile la faţa locului. De asemenea, din dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, împuternicirea adjunctului inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, comisar-şef de poliţie Alexe Nicolae Eugen, aflat la comanda unităţii, a încetat”, a transmis, vineri, Poliţie Română.
Poliţiştii şi procurorii din judeţul Olt anchetează dispariţia a două adolescente, care au plecat la date diferite către Caracal şi nu au mai revenit. Una dintre fete a dispărut din aprilie, iar cealaltă a fost dată dispărută joi.
UPDATE 18:20 - Dăncilă, despre cazul din Olt: Vom lua măsuri foarte stricte; cei care au greşit trebuie să plătească, nu există nicio scuză
Dăncilă spune că vor fi luate ”măsuri foarte stricte”, iar cei care au greşit trebuie să plătească. ”Nu există nicio scuză”, a spus Dăncilă, afirmând că tragedia ”lasă o rană în inima fiecărui român”.Întrebată dacă şeful Poliţiei Române ar trebui să demisioneze, Dăncilă a spus: ”Vom vedea care sunt concluziile anchetei şi vă asigur că vom lua măsuri foarte stricte, măsuri foarte ferme. Trebuie să luăm măsuri foarte ferme în urma unei anchete pentru că cei care au greşit trebuie să plătească, nu există nicio scuză”.”Foarte trist este că, dincolo de cei care vor plăti, dincolo de măsurile pe care le vom lua - şi vom lua măsuri foarte stricte pentru ceea ce s-a întâmplat - tragedia aceasta lasă o rană în inima oricărui român şi cred că acest lucru nu îl putem întoarce din păcate. Am cerut ministrului Afacerilor Interne să meargă la faţa locului, astfel încât să putem să avem concluziile acestei anchete cât mai rapid posibil”, a declarat, vineri, premierul Viorica Dăncilă, referitor la cazul din Olt.
UPDATE 18:12 - Cazul fetei dispărute la Caracal - Şeful Poliţiei Române: Poliţia putea intra în locuinţa suspectului, în baza prevederilor din Constituţie, dar a aşteptat dispoziţia procurorului
Şeful Poliţiei Române Ioan Buda a declarat la Antena 3 că poliţiştii au aflat vineri, în intervalul 2:00 - 3:00, adresa exactă la care se afla adolescenta dispărută la Caracal. El a explicat că poliţiştii au fost cei care au aflat adresa exactă, nu STS.
El a precizat că în jurul orei 3:30 a fost emis mandatul de percheziţie, iar la 4:00, echipajele şi procurorul de caz au ajuns la adresa bărbatului suspectat că a răpit-o pe adolescentă şi a ucis-o.
Ioan Buda a explicat că poliţiştii au intrat în locuinţa suspectului la 6:00 dimineaţa, când a dispus procurorul, care era şeful operaţiunii.
Întrebat de ce poliţiştii nu au intrat imediat şeful Poliţiei Române a spus ”există un vid legislativ în sensul acesta”.
Când a fost invocat articolul 27 din Constituţie referitor la Inviolabilitatea domiciliului, care ar fi permis totuşi intervenţia, fiind vorba despre ”înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”, Ioan Buda a admis că poliţiştii puteau intra, însă au făcut-o când a spus procurorul care coordona operaţiunea.
UPDATE 17:17 - Procurorul general: Suspectul din cazul fetiţei dispărute la Caracal, cercetat deja de DIICOT într-un dosar de trafic de persoane
Suspectul din cazul fetiţei dispărute la Caracal, Gheorghe Dincă, este cercetat de DIICOT într-un dosar de trafic de persoane, a anunţat vineri procurorul general Bogdan Licu.Licu a declarat la Antena 3 că Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal suspectat că a ucis-o pe Alexandra Mihaela Mâceşanu, o adolescentă în vârstă de 15 ani, este cercetat într-un dosar de trafic de persoane, în care este un cerc mai mare de suspecţi.
Procurorul general a afirmat că iniţial cercetarea a fost începută de o altă unitate de Parchet, după care a fost declinată către DIICOT.Conform lui Bogdan Licu şi dosarul referitor la dispariţia adolescentei de 15 ani ar putea fi preluat tot de DIICOT.
Preşedintele Klaus Iohannis se declară profund îndurerat de cazul fetei de 15 ani dispărute la Caracal şi este revoltat că, din cauza unor disfuncţionalităţi, autorităţile responsabile nu au reuşit să o salveze, anunţând că va cere în şedinţa CSAT de marţi o anchetă privind modul de acţiune al instituţiilor implicate.Preşedintele va solicita în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, o anchetă completă privind modul în care a acţionat în acest caz fiecare instituţie responsabilă.”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund îndurerat de tragedia petrecută la Caracal şi este revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncţionalităţi, autorităţile responsabile nu au reuşit să salveze o adolescentă care şi a pierdut viaţa în condiţii dramatice. Circumstanţele în care a acţionat criminalul trebuie clarificate de urgenţă”, anunţă Administraţia Prezidenţială.
”În situaţia în care se va dovedi că s-au luat măsuri greşite sau cu întârziere, vinovaţii vor trebui aspru sancţionaţi. De asemenea, toate problemele care vor fi identificate este obligatoriu să fie rapid rezolvate pentru că siguranţa cetăţeanului trebuie să fie garantată de instituţiile statului”, transmite Preşedinţia.
UPDATE 15:55 - Procurorul general Bogdan Licu a declarat la Antena 3 că Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal suspectat că a ucis-o pe Alexandra Mihaela Mâceşanu, o adolescentă în vârstă de 15 ani, este cercetat într-un dosar de trafic de persoane, în care este un cerc mai mare de suspecţi.
Procurorul general a afirmat că iniţial cercetarea a fost începută de o altă unitate de Parchet, după care a fost declinată către DIICOT.
Conform lui Bogdan Licu şi dosarul referitor la dispariţia adolescentei de 15 ani ar putea fi preluat tot de DIICOT.
UPDATE 15:22 - STS dă explicaţii după ce a fost acuzat că a localizat greşit apelurile date la 112 de fata de 15 ani dispărută la Caracal
STS a transmis mai multe explicaţii după ce a fost acuzat că a localizat greşit apelurile date la 112 de fata de 15 ani dispărută la Caracal, spunând că nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care este făcut apelul, aceste date fiind furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului
”Toate aceste informaţii sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc şi sunt disponibile la nivelul operatorilor şi dispecerilor implicaţi în gestionarea cazului”, susţine STS în comunicatul de presă.
Conform cronologiei prezentate de STS:
Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07
– 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
– 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
– 11:06:55: dispecerul Poliţiei a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire;
Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
– 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
– 11:07:53: dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Pe timpul discuţiei cu dispecerul de la Poliţie, apelanta nu a reuşit să furnizeze date privind adresa/locaţia în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locaţia în care se afla. Apelanta a menţionat că nu ştie dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.
Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36
– 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
– 11:12:51: : dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Ulterior, pentru a obţine informaţii suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.
Poliţiştii au continuat cercetările, iar vineri s-a făcut o percheziţie la domiciliul unui bărbat, "în urma căreiau au fost identificate mai multe rămăşiţe ce par a fi de natură umană", astfel că un medic legist se află acolo pentru a prelua rămăşiţele pentru a face o expertiză.
"În butoiul în care au fost găsite aceste rămăşiţe au fost identificate şi bijuterii, respectiv inele, ce par a fi ale fetei dispărute la data de 24 iulie, dispariţie sesizată pe data de 25 iulie. În urma acestor verificări, bărbatul a fost identificat, se află în prezent în custodia noastră şi este audiat", a spus el, precizând că toate activităţile sunt coordonate de un procuror.
Acesta a mai spus că fata ar fi fost luată la ocazie de bărbat şi dusă la locuinţa acestuia, aflată în apropierea unei uzine dezafectate, deci o suprafaţă mare de teren, de unde fata a sunat la 112.
"Colegii mei iau în calcul şi varianta ca în acel butoi să fie şi rămăşiţele fetei dispărute în urmă cu două luni, în zona respectivă", a adăugat sursa citată.
Potrivit Poliţiei Judeţene Olt, în cazul unei fete de 15 ani, din comuna Dobrosloveni, a cărei dispariţie a fost sesizată în 25 iulie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Caracal, fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lipsire de libertate.
Oamenii legii nu au oferit mai multe informaţii deocamdată, pentru a nu fi periclitata ancheta, care este în plină desfăşurare.
Totodată, conducerea Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe mixte de specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini cercetările desfăşurate de colegii din Olt cu privire la cazul de la Caracal.
Toate activităţile se desfăşoară sub coordonarea unui procuror, precizează Poliţia Română.
Cine sunt fetele dispărute
Alexandra Mihaela Mâceşanu, în vârstă de 15 ani, din comunca Dobrosloveni, din judeţul Olt, a dispărut în data de 24 iulie, când, în jurul orei 10, a plecat către Caracal.
Adolescenta are înălţime a de1,60 m, greutatea 55 kg, părul şaten, lung si drept, ochi verzi, faţă ovală, iar pe frunte are o cicatrice veche de aproximativ 0,5 cm.
O altă fată din judeţul Olt, din comuna Dioşti, Luiza Mihaela Melencu, în vârstă de 18 ani, a dispărut în 14 aprilie. Ea plecase de acasă, către Caracal, pentru rezolvarea unor probleme personale. La acel moment, era elevă în clasa a XII-a la Liceul Tehnic Costin D. Neniţescu din Craiova.
Ea are înălţime de 160 cm, constituţie atletică, faţă ovală, păr şaten lung, ochi căprui.
La data plecării, era îmbrăcată în pantaloni tip blugi elastici de culoare albastră, rupţi în genunchi, pulover de culoare negru, tenişi de culoare albastră. Conform Poliţiei, fata avea asupra ei telefonul mobil, care era închis, la momentul postării anunţului dispariţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.