Societatea Naţională de Medicină Familiei critică disfuncţionalităţile Sistemului Informatic Unic Integrat şi solicită CNAS să trateze cu respect atât pacienţii cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică. De asemenea, cer asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de reţete, să fie doar în format electronic fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete, considerând că ”acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”. Conform CNAS, SIUI este de mulţi ani un sistem informatic subdimensionat, construit la nivelul anului 2008. CNAS recomandă furnizorilor de servicii medicale ca, până la remedierea disfuncţionalităţilor, să înregistreze serviciile prestate în modul off-line.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Din analiza internă efectuată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate reiese că există unele disfuncţionalităţi  ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI)  în  accesarea aplicaţiei de interogare a calităţii de asigurat, mai ales pe platforma informatica publica.  Începând cu data de 6 martie 2023, conducerea CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft, în baza contractelor de mentenanţă încheiate cu aceştia,  remedierea de urgenţă a problemelor care au condus la aceste disfuncţionalităţi. Până la remedierea situaţiei, rugăm furnizorii de servicii medicale  să verifice calitatea de asigurat  în aplicaţiile proprii şi nu in platforma informatică publică”, a transmis CNAS.

Conform CNAS, SIUI  este  de mulţi ani  un sistem informatic  subdimensionat,  construit  la nivelul anului 2008.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Creşterea exponenţială a volumului de date medicale procesate, mai ales în prima parte a lunii când furnizorii de servicii medicale transmit raportările lunare,   sunt cauze  care conduc la  disfuncţionalităţi  ale  sistemului,  aşa cum se întâmplă şi  în aceste zile.  CNAS a făcut toate demersurile necesare pentru accesarea  finanţării europene   necesare  pentru redimensionarea  sistemului  şi îmbunătăţirea    funcţionării aplicaţiilor  sale. Pana la implementarea proiectelor de redimensionare şi retehnologizare a întregii platforme informatice, sistemul  de stocare şi prelucrare a datelor  va fi lărgit  astfel încât să putem îmbunătăţi timpii de operare la nivelul utilizatorilor finali”, precizează instituţia.

Conform prevederilor legale, CNAS recomandă furnizorilor  de servicii medicale ca, până la remedierea disfuncţionalităţilor, să înregistreze serviciile prestate în modul off-line.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Societatea Naţională de Medicină Familiei este solidară cu pacienţii şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncţionalităţile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Reamintim că programul SIUI aparţine în exclusivitate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel şi mentenanţa acestuia. De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat”, transmit medicii de familie.

De asemenea, consideră că acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional.

”Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienţilor la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creşterii timpilor de aşteptare. În mod asemănător, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienţii de drepturile lor fireşti ca asiguraţi ai sistemului public de sănătate. Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deşi responsabilitatea nefuncţionării SIUI nu le aparţine”, reclamă Societatea Naţională de Medicină Familiei.

În acelaşi sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate şi de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcţionarea cabinetelor de medicină a familiei.

”Solicităm CNAS să trateze cu respect atât pacienţii cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică. Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de reţete, să fie doar în format electronic fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete”, afirmă medicii de familie.

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) este organizaţia profesională naţională a medicilor de familie din România. Obiectivul SNMF este de a contribui la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.