Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, spune că PNL a livrat cea mai importantă promisiune din campania electorală şi anume eliminarea pensiilor speciale, fiind nevoie de 60 de zile ca acest proiect să ajungă la votul final. În cazul în care această lege va fi declarată neconstituţională, Roman spune că Guvernul îşi va asuma răspunderea. PSD a transmis, marţi, după adoptarea legii privind eliminarea pensiilor speciale, că parlamentarii formaţiunii au făcut exact ceea ce au promis, au votat ”pentru”. ”Somăm Guvernul Orban SĂ NU REINTRODUCĂ pensiile speciale prin ordonanţă de urgenţă”, a comunicat PSD. Preşedintele USR, Dan Barna, spune că este un pas înainte în ceea ce înseamnă desfiinţarea pensiilor speciale desfiinţarea acestora, precizând însă că modalitatea în care s-a întâmplat acest lucru lasă semne de îndoială asupra eficienţei acestui demers. Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată marţi, de Camera Deputaţilor, cu 247 de voturi ”pentru”, 21 de abţineri, vizaţi fiind, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţiştii, funcţionarii publici cu statul special, funcţionariI publici parlamentari. Aceasta, pe fondul protestelor din Justiţie, materializate inclusiv prin oprirea activităţii unor instanţe. Premierul Ludovic Orban afirmă că toate pensiile „nesimţite” vor fi tăiate, el arătând că sunt categorii socio-profesionale care beneficiază de aceste pensii fără a avea drept. În ceea ce priveşte eliminarea pensiilor magistraţilor, Orban spune că decizia aparţine parlamentarilor liberali.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UPDATE - Florin Roman a declarat marţi, că prin eliminarea pensiilor speciale Guvernul poate găsi resursele financiare pentru plata alocaţilor de la 1 august.
“Astăzi Partidul Naţional Liberal a livrat cea mai importantă promisiune din perioada campaniei electoralr, când am spus românilor că vom susţin şi vom duce la punct final un proiect de lege în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale. Nu au fost 30 de zile aşa cum ne-am fi dorit şi cum am spus prin reprezentanţii noştri de mai multe ori, a fost nevoie de 60 de zile pentru ca acest proiect să ajungă la votul final şi astăză cred că PNL a demonstrat prin tăierea pensiilor speciale putem găsim, inclusiv acele resurse financiare pentru plata măcar a unei părţi din ceea ce înseamnă impactul bugetar pe alocaţii pentru rectificarea de la 1 august astfel încât la 1 august aceste alocaţii să fie puse în plată”, a afirmat Roman.
El a explicat că acest vot nu a fost împotriva cuiva, ci a fost un vot de echitate.
“Votul de astăzi nu a fost un vot împotriva cuiva, a fost un vot de echitate pentru cei care contribuie la sistemul public de pensii, practic aşa cum ştiţi pe proiectul Partidului Naţional Liberal sunt eliminate pensiile magistraţilor, ale procurorilor, personalului auxiliar şi grefierilor, pentru parlamentari şi funcţionari parlamentari, pentru Corpul Diplomatic, pentru cei de la Curtea de Conturi, pentru personalul aeronautic şi au rămas în varianta noastră doar acele pensii de serviciu pentru militari”, a explicat deputatul PNL.
Întrebat dacă legea va fi declarată neconstituţională, PNL va decide o plafonare a acestor pensii, Florin Roman a spus: “Din punctul nostru de vedere plafonarea nu stă în picioare. Plafonarea este neconstituţională atâta timp cât plafonez doar pentru anumite categorii. (…) În cazul în care se vor constata că sunt lucruri care sunt neconstituţionale, sunt convins că guvernul liberal îşi va asuma răspunderea şi vom avea o asumare a răspunderii şi prin urmare aceste pensii speciale vor dispărea oricum oricât s-ar supăra unii şi alţii”, a mai transmis Florin Roman.
UPDATE - ”PSD a votat astăzi eliminarea pensiilor speciale. Am făcut ceea ce am spus, am introdus proiectul pe ordinea de zi şi am votat pentru eliminare. Somăm Guvernul Orban SĂ NU REINTRODUCĂ pensiile speciale prin ordonanţă de urgenţă”, a transmis PSD.
Social-democraţii spun că, dacă PNL va contesta legea la Curtea Constituţională şi dacă CCR respinge eliminarea pensiilor speciale, vor vota supraimpozitarea lor.
”Avem soluţii, nu renunţăm”, a mai transmis PSD.
UPDATE - Legea de eliminare a pensiilor speciale, propusă de PNL, a fost adoptată marţi, cu 247 de voturi ”pentru”, 21 de abţineri. Voturile favorabile au aparţinut deputaţilor PSD, PNL USR, PMP, dar şi unora dintre cei de la Pro Europa, minorităţi şi ALDE. Toţi deputaţii UDMR prezenţi s-au abţinut de la vot.
Propunerea legislativă a PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România a fost votată de 247 de parlamentari, înregistrându-se şi 21 de abţineri.
Voturile ”pentru” au aparţinut PSD (113), PNL (72) USR (23), PMP (10), ALDE (3), Pro Europa (11), minorităţi (10), neafiliaţi (5).
S-au abţinut de la vot deputaţi UDMR (13), ALDE (3) şi câte unu de la grupul minorităţilor şi de la cel al Pro Europa.
Proiectul USR, propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale, care avea raport de respingere, a fost respins de plen cu 216 de voturi.
După controlul constituţionalităţii, legea de eliminare a pensiilor speciale va merge la promulgare.
UPDATE - Amendamentele referitoare la tărierea pensiilor speciale ale artiştilor şi sportivilor au fost respinse de plenul Camerei.
UPDATE - Pro România anunţă că va vota în favoarea legii, dar îşi menţine opinia conform căreia soluţia este impozitarea pensiilor speciale.
UPDATE - Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a declarat marţi,în plen, după ce a enumerat legile care reglementează pensiile speicale, unele dintre ele având ca iniţiatori PSD: ”Vă invităm să rupeţi frăţia cu pensiile speciale şi să vă întoarceţi cu faţa către români”.
UPDATE - Pînă la începerea lucrărilor, din cei 329 de deputaţi şi-au anunţat prezenţa 250.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Două proiecte cu acest subiect sunt înscrise pe ordinea de zi.
Primul este ”Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”. Proiectul a fost depus de PNL, în februarie 2019, şi a fost respins de Senat, în iunie 2019. În 24 iunie 2019, proiectul a ajuns pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, dar abia în decembrie a ajuns pentru aviz în Comisia de muncă.
Al doilea proiect de lege aflat pe ordinea de zi şi care vizează pensiile speciale este ”Propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale”, poiect iniţiat de USR. Proiectul a fost respins de Senat în martie 2018 şi a ajuns în 28 martie 2018 pentru dezbatere la Camera Deputaţilor.
Şi în 18 decembrie 2019, proiectul de eliminare a pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor, s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, dar votul a fost amânat.
Chiar marţi, înaintea şedinţei de plen a Camerei, liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, declara, după o întâlnire cu premierul, că Guvernul nu îşi asumă un proiect de lege de modificare a legii pensiilor pentru grefieri şi personalul auxiliar din justiţie, manifestându-şi disponibilitatea pentru a discuta o ameliorare a cadrului legislativ în această privinţă. Grefierii au anunţat că vor decide alte forme de protest, în funcţie de votul deputaţilor de marţi.
Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor a afirmat că discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este ”demagogic şi manipulator”, la fel cum a fost discuţia despre recursul compensatoriu. ”Populismul a omorât orice şansă la o dezbatere raţională care să permită găsirea unor soluţii practice”, susţine judecătoarea, care afirmă că eliminarea pensiilor speciale ”va da cetăţenilor un fals sentiment de echitate şi bunăstare, aceştia fiind din nou manipulaţi”. În plus, Dana Gîrbovan precizează că doar 3% dintre pensiile speciale aparţin magistraţilor şi personalului auxiliar.
USR se declară singurul partid parlamentar care îşi doreşte realmente eliminarea pensiilor speciale şi propune plafonarea pensiilor militarilor şi magistraţilor, care nu pot fi eliminate. ”Pensiile speciale ar trebui desfiinţate şi plafonate cele pentru militari şi magistraţi deoarece reprezintă privilegii nejustificate care adâncesc inechitatea socială din România”, a transmis formaţiunea.
ALDE a transmis, marţi, că există foarte mult populism în abordarea subiectului pensiilor speciale şi nu este firesc ca în prag de alegeri să fie luate decizii care nu rezolvă în niciun fel problema bugetară şi care afectează mai multe categorii profesionale. Formaţiunea susţine retrimiterea legii la comisii, pentru dezbatere.
”Convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a face ceea ce este corect şi, în acelaşi timp, cerut de milioane de români: eliminarea pensiilor speciale! Cei de la PNL îşi demonstrează încă o dată neseriozitatea: s-au lăudat că vor elimina pensiile speciale, dar nu au făcut nimic. Dacă voiau cu adevărat, le eliminau când şi-au angajat răspunderea. Asta arată că pur şi simplu NU vor!”, a transmis PSD în urnă cu o săptămână.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.