Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni seară, ca barajele din întreaga ţară să fie verificate pentru a nu mai apărea stuaţii care să pună populaţia în pericol.
UPDATE: ”Am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) pentru a discuta despre măsurile imediate care se impun în contextul incidentului petrecut la barajul lacului de acumulare Tăul Mare, din judeţul Alba. Astfel, pentru preîntâmpinarea unor evenimente asemănătoare, CNSU a dispus verificarea tehnică a tuturor barajelor aflate pe teritoriul României. Controalele vor fi efectuate, în regim de urgenţă, de către Administraţia Naţională Apele Române şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Aceste acţiuni vizează calitatea construcţiilor şi a siguranţei în exploatare a barajelor. Toate aceste date vor fi centralizate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, urmând ca CNSU să se reunească, să analizeze şi să decidă cu privire la planul de acţiuni ulterioare”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.
ŞTIRE INIŢIALĂ: ”În contextul incidentului petrecut în data de 01.10.2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acţiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în format hibrid Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea adoptării unor măsuri imediate în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare”, a transmis, luni seară, Guvernul.
Prin HOTĂRÂREA nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU sunt dispuse măsuri necesare verificării tehnice a calităţii construcţiei şi siguranţei exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit deciziei adoptate, se desemnează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională Apele Romane şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, să efectueze, în regim de urgenţă, controale/verificări de specialitate privind calitatea construcţiei şi siguranţei în exploatare a barajelor, din aria de competenţă”.
Acţiunile de control/verificare se desfăşoară la barajele încadrate în categoriile C şi D, indiferent de deţinător.
”Controalele/verificările urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanţa privind calitatea în construcţii, evaluarea stării de siguranţă în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existenţa şi funcţionalitatea aparaturii de monitorizare, control şi avertizare, precum şi riscurile la care sunt expuse”, se arată în decizia CNSU.
Controalele se realizează până cel târziu la data de 20 noiembrie 2022, iar în termen de 10 zile de la emiterea hotărârii, instituţiile centrale sau organizaţiile publice precum şi cele de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, pun la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne listele nominale ale barajelor încadrate în categoriile C şi D, aflate în administrare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...