Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, miercuri, că peste 4,3 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puţin o doză şi sunt peste 3,5 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. ”Iată că vorbim de peste 25% rată de acoperire vaccinală”, afirmă mdicul. În ceea ce priveşte vaccinarea copiilor de 12 – 15 ani, care a debutat miercuri, Gheorghiţă a afirmat că încă de la primele ore a avut semnale din ţară că sunt copii care s-au prezentat şi s-au vaccinat, mulţi dintre ei anunţându-l că se bucură de această posibilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Valeriu Gheorghiţă participă, miercuri, la deschidem primul centru mobil de vaccinare împotriva COVID-19, destinat imunizării copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, eschis în Sectorul 4.

”Credem că soluţia de programare în platformă este una foarte bună şi ne dorim să fie accesată de cât mai mulţi dintre părinţi. Încă de la primele ore am semnale din ţară că sunt copii care s-au prezentat şi s-au vaccinat. Personal am vorbit cu unii dintre ei care chiar mi-au scris şi erau foarte bucuroşi că au putut să se vaccineze. Ne dorim ca în continuare să creştem numărul de persoane care doresc să se vaccineze prin tot ceea ce înseamnă campanie de comunicare, de informare, dar pot să vă spun că diferenţa de azi înainte va fi făcută de modul în care se vor implica autorităţile locale şi evaluarea noastră preliminară arată că în localităţile unde rata de vaccinare este peste media naţională există o implicare directă a autorităţilor locale şi în mod deosebit a primarului”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a precizat că succesul campaniei va depinde de implicarea autorităţilor locale.

”Trebuie să lăsăm convingerile personale ale noastre atunci când vorbim de vaccinare şi trebuie să facem tot ce ţine de noi, de autoritatea locală, de a facilita accesul oamenilor la vaccinare a celor care evident îşi doresc să se vaccineze. Este foarte important de acum înainte să asigurăm o mobilitate a echipelor de vaccinare atât în rural, dar şi în urban şi să aducem vaccinul cât mai aproape de oameni”, a afirmat medicul. 

Acesta a prezentat şi ultimele date legate de acoperirea vaccinală: ”Ne aflăm astăzi la peste 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, sunt peste 3,5 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. Dacă ne raportăm la populaţia eligibilă din România iată că vorbim de peste 25% rată de acoperire vaccinală. Situaţia epidemiologică este una foarte bună în momentul de faţă, ne dorim consolidarea acestui tip de răspuns, iar acest lucru se face doar prin vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane. Este important să asigurăm în egală măsură accesul persoanelor din mediul rural la vaccinare, cât mai facil şi tocmai de aceea prioritatea noastră este organizarea de etape de acţiuni de vaccinare din poartă în poartă, din gospodărie în gospodărie prin evenimente de tip maraton de vaccinare şi de asemenea prin creşterea numărului de persoane care se pot vaccina în cabinetele de medicină de familie”. 

 
Preşedintele CNCAV a precizat că au fost 20 de copii care au fost deja vaccinaţi. 
 
”Ne dorim ca în perioada următoare să crească numărul celor care se adresează centrelor de vaccinare (...) Avem din ce în ce mai multe date concrete care ne duc către revenirea la normalitate. Dacă consolidăm acest răspuns, evoluţia epidemiologică va fi una bună în continuare. Cred că în perioada lunilor următoare, pe de o parte, revenim la normalitate, pe de altă parte nu mai riscăm un alt val de îmbolnăviri. Cu siguranţă în toamnă vom avea o creştere a numărului de cazuri, este important ca această creştere să nu fie una substanţială, să nu mai avem secţiile ATI pline cu pacienţi, să înregistrăm cât mai puţine decese din cauza maladiei COVID-19”, a mai declarat medicul. 
 
Întrebat dacă va exista o intensificare a campaniei în ceea ce priveşte vaccinarea adolescenţilor în şcoli până se termină anul şcolar, Gheorghiţă a afirmat: ”Sunt acţiuni care nu sunt integrate la nivel naţional pentru că resursa umană diferă de la un judeţ la altul şi de asemenea de la o unitate de învăţământ la alta. Pe plan local, direcţiile de sănătate publică în colaborare cu Ministerul Educaţiei au toată libertatea de a organiza aceste puncte de vaccinare, aceste cabinete de vaccinare şi în unităţile de învăţământ acolo unde se îndeplinesc toate condiţiile de siguranţă pentru a organiza aceste activităţi. Sunt deja judeţe unde au demarat astfel de acţiuni, judeţul Constanţa, Hunedoara. Avem solicitări de la colegi de a organiza astfel de activităţi de vaccinare în perioada următoare chiar în unitatea de învăţământ, probabil că în perioada următoare, în zilele de weekend, în zilele libere când pot fi prezenţi şi părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor tocmai pentru a îndeplini toate condiţiile pentru vaccinare”.
 
Acesta a vorbit şi despre estimarea doreinţei de vaccinare în rândul adolescenţilor.
 
”Am primit chiar şi evaluare a Consiliului Naţional al Elevilor a intenţiei de vaccinare şi pot să vă spun că pe un eşantion de peste 3.300 de copii chestionaţi cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani erau circa 25% erau deja vaccinaţi, 37% dintre cei nevaccinaţi doresc să se vaccineze în perioada următoare şi aproximativ 28% încă se gândesc dacă vor face acest lucru. Temerea lor este legată de reacţiile adverse, de posibilitatea efectuării celei de-a treia doze, de măsura în care sunt protejaţi în urma vaccinării. Avem în plan în zilele următoare organizarea unor şedinţe de lucru prin care să punem bazele unei acţiuni de comunicare şi informare adresă în primul rând părinţilor, adresată cadrelor didactice, dar şi copiilor mai mari care înţeleg importanţa şi benefiicile vaccinării”, a mai declarat Gheorghiţă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.