Premierul Florin Cîţu a anunţat că Ministerul Sănătăţii a prezentat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, raportul privind capacitatea statului român de a îi îngriji pe mari arşi. El a semnalat că în raport este prevăzută construirea a trei centre de mari arşi la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Monica Althamer a afirmat că, "în absenţa unui număr rezonabil de paturi, pentru populaţia ţării noastre am avea nevoie cam de 70 de paturi pentru mari arşi", în condiţiile în care în România sunt acum 24 de astfel de paturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Nu în ultimul rând, ţineţi minte că am cerut un raport Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte capacitatea statului român de a îngriji marii arşi. În şedinţa de Guvern de astăzi a fost prezentat acest raport de către Ministerul Sănătăţii. Un semn bun din raport - se vor construi trei centre de Mari Arşi la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Finanţarea se va face prin program cu Banca Mondială”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii  Monica Althamer a declarat, la rândul său, că zece mii de pacienţi se prezintă în România anual la unităţi medicale cu leziuni cu arsură, precizând că este este vorba de un număr foarte mare, chiar şi pentru ţări care se confruntă cu conflicte armate. 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 
"În şedinţa de guvern de astăzi, ministrul Sănătăţii a prezentat un raport privind situaţia actuală a îngrijirii pacienţilor cu arsuri din România, situaţie la aproape şase ani de la accidentul Colectiv. Aproximativ zece mii de pacienţi se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni cu arsură. Dintre aceştia 4.000 rămân internaţi pentru supraveghere de specialitate şi pentru tratament şi recuperare ulterioară. Din numărul total de pacienţi care se prezintă în spitalele noastre, 1.400-1.500 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu arsuri de gravitate medie sau severă. Este un număr foarte mare de pacienţi chiar şi pentru ţările care trebuie să se confrunte cu conflicte armate. România trebuie să gestioneze acest număr mare de pacienţi cu arsuri, cu un număr redus de paturi destinate pacienţilor cu arsuri severe”, a afirmat secretarul de stat. 
 
Monica Althamer a precizat că România nu are niciun centru pentru mari arşi, cum nu are niciun centru de recuperare pentru pacienţii cu arsuri severe. 
 
"În 2016 a fost gândit primul normativ al României care stabileşte condiţiile în care se pot trata pacienţii cu arsuri severe, un normativ care se raportează la ce se întâmplă în restul ţărilor din Europa şi care îşi doreşte să aplice şi în România aceleaşi standarde pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri. Ordinul 476 publicat în 2017 stabileşte trei categorii de unităţi în care tratamentul pacienţilor cu arsuri poate fi oferit. Ne referim la compartimente, unităţi pentru arsuri şi centre destinate marilor arşi. În acest moment România nu are niciun centru, cum nu are niciun centru de recuperare destinat pacienţilor cu arsuri severe. Pacienţii români cu arsură de gravitate mică sau medie sunt trataţi într-un număr de aproximativ 300 de paturi pe teritoriul României, iar pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în 24 de paturi destinate pacienţilor în stare gravă, din 26 existente, 24 sunt funcţionale în acest moment în Timişoara, Bucureşti şi Iaşi, două paturi de la Braşov sunt în acest moment într-un proces de reorganizare, după lucrări de renovare a spitalului”, a explicat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii. 
 
Monica Althamer a menţionat că România ar avea nevoie de 70 de paturi pentru mari arşi. 
 
"În absenţa unui număr rezonabil de paturi, pentru populaţia ţării noastre am avea nevoie cam de 70 de paturi pentru mari arşi, avem 24, sunt situaţii în care pentru a oferi tratamentul recomandat pacienţilor România are nevoie de ajutor internaţional. Anul trecut a fost elaborat şi publicat un ordin de ministru care se raportează la transferul imediat al pacienţilor care trebuie internaţi în centre de mari arşi. În perioada 2016-2020 au fost transferaţi 40 de pacienţi în străinătate. Anul acesta, din ianuarie până în acest moment, 12 pacienţi cu arsuri severe au fost transferaţi, la solicitarea comisiilor de specialitate constituite la nivelul spitalelor, în baza acestui ordin 2063 din 2020”, a transmis Monica Althamer.
 
Ea a precizat că vor fi construite trei centre de mari arşi printr-un program al Băncii Mondiale. 
 
"În ceea ce priveşte situaţia viitoare a pacienţilor cu arsuri din România, trei centre de mari arşi sunt în construcţie printr-un program al Băncii Mondiale. Proiectele au fost aprobate, finanţarea este aprobată, vorbim în total de aproximativ 190 de milioane de euro pentru centrele care urmează să se construiască la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti. Termenul de finalizare ar trebui să fie 2024, în această toamnă se stabilesc prin licitaţie constructorii”, a explicat Monica Althamer. 
 
Ea a menţionat că tratamentul pentru mari arşi este unul costisitor. 
 
"În ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor cu arsuri, un tratament despre care ştim cu toţii urmare a accidentului Colectiv, că este costisitor, în sprijinul unităţilor care tratează arsuri Ministerul Sănătăţii a gândit şi aplică din 2016 un proiect - Acţiuni prioritare arsuri  se numeşte - care suplimentează fondurile de care beneficiază spitalele prin CNAS. Prin acţiuni prioritare Ministerul Sănătăţii alocă între 7 şi 9 milioane de lei din 2017 şi până astăzi. Separat, din bugetul Ministerului Sănătăţii, din 2015 şi până în acest moment, a fost achiziţionată aparatură în valoare de 37 de milioane de lei, 21 de milioane de lei au fost investite în consolidarea clădirilor şi 114 milioane în dotări. 17 unităţi medicale beneficiază de fonduri prin acţiunile prioritare arsuri ale Ministerului Sănătăţii, prin Banca Mondială au fost achiziţionate separat în 2018-2019 aparatura în valoare de 38 de milioane de lei”, a mai declarat Monica Althamer.
 
Secretarul de stat a prezentat şi care au fost cheltuielile suportate de stat pentru răniţii de la Colectiv. 
 
"Tratamentul oferit prin lege, începând de anul trecut şi prin ordonanţă de guvern până anul trecut, pacienţilor care au suferit arsuri severe în incendiul de la Colectiv a fost până în acest moment în valoare de 11 milioane de lei, iar prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru cei 52 de pacienţi transferaţi lasolicitarea echipelor medicale în străinătate s-au plătit unităţilor care au ajutat România aproximativ 5 milioane de euro”, a încheiat Monica Althamer.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.