Preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florian Lixandru a precizat, la audierea de marţi în Comisia pentru învăţământ a Senatului, referitor la cazul anulării unor lucrări la proba de Limba şi literatura română de la Bacalaureat la Colegiul „Gheorghe Şincai” din Capitală, că MEN a trimis Corpul de control care face verificări în momentul de faţă. El a mai explicat că raportul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti arată că a fost respectată metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor. Pe de altă parte, senatorii USR, membri în comisia pentru învăţământ a Senatului, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de răspunsurile primite şi consideră că acestea sunt incomplete, parţiale şi nu înlătură temerile unor posibile fraude.
„În ceea ce priveşte ceea ce s-a întâmplat la Şincai, da, cunosc foarte bine situaţia. Avem un prim raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti în care spune că s-a respectat metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor. Am trimis o verificare din partea Ministerului, Corpul de control s-a deplasat acolo, şi astăzi este acolo, verifică”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florian Lixandru, la audierea în Comisia pentru învăţământ a Senatului.
El a adăugat că rolul Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi Evaluare Naţională este de a atrage atenţia candidaţilor cu privire la felul în care redactează lucrările şi astfel, la instructaj, elevilor le-a fost comunicat că orice greşeală va fi tăiată cu o linie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Consider că rolul Comisei este acela de a atrage atenţia candidaţilor vis a vis de modul în care redactează lucrările. În momentul în care s-a făcut instructajul, s-a spus foarte clar că orice greşeală se taie cu o linie. Din ce am văzut, sunt lucrări în care s-au rânduri cu trei linii. E de datoria mea, ca membru al Comisiei, să-i atrag atenţia copilului şi să-i spun că lucrarea poate fi anulată în centrul de evaluare. Şi atunci copilul decide dacă rescrie sau nu care scrie lucrarea”, a explicat Lixandru.
Chestionat în Comisia pentru învăţământ a Senatului dacă au fost percheziţionaţi elevii, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a precizat că nu a existat nicio percheziţie. Doar o elevă avea nişte adidaşi din care ieşeau nişte hârtii mici şi aceasta de bunăvoie a decis să se descalţe.
„Nu s-a făcut nicio percheziţie. Am avut o situaţie în care o elevă avea o pereche de adidaşi în care atârnau nişte mini-cărţi cu anumite texte scrise pe acele cărticele. Dar nu a fost percheziţie şi de bunăvoie a decis să se descalţe”, a mai afirmat Florian Lixandru.
Întrebat de senatorul USR Ştefan Pălărie dacă are cunoştinţă câţi dintre profesorii care fac subiectele dau şi meditaţii, Florian Lixandru a răspuns: „Nu pot să vă spun, pentru că nu cunosc situaţia fiecărui profesor, ce face în particular”.
Atenţionat de senatorul USR că Ministerul Educaţiei are proceduri care separă rolul de a elabora subiecte cu cel de meditator în privat al unor elevi care urmează să dea examenul, secretarul de stat a explicat că „atâta vreme cât acele persoane au complet acel acord de confidenţial, se presupune că nu au voie să divulge nimănui dintre propunerile de scriere pe care le-au făcut”.
În schimb, senatorii USR, membri în comisia pentru învăţământ din Senat, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de răspunsurile primite din partea secretarului de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale, Florian Lixandru, cu privire la condiţiile de organizare şi desfăşurarea sesiunii din luna iunie a examenului de Bacalaureat din acest an şi consideră că ele sunt incomplete, parţiale şi nu înlătură temerile unor posibile fraude.
Astfel, senatorul USR Ştefan Pălărie a atras atenţia că problema asigurării corectitudinii examenului de Bacalaureat este de o importanţă covârşitoare şi nu poate fi tratată cu uşurinţă, iar declaraţiile făcute de Ligia Deca, Ministrul Educaţiei Naţionale, cu privire la ce s-a întâmplat anul acesta la Bacalaureat au fost „prea târziu, prea puţin şi prea firav”.
„O spun fără nicio rezervă - sistemul românesc funcţionează pe sistemul - intră toată lumea, scapă cine poate. Nu ne putem permite să existe o reţea de fake nota 10 a unor elevi care, fiind ajutaţi din spate, iau note pe care nu le merită. Am urmărit reacţiile Ministerului şi mi s-au părut reacţii firave, vagi şi neconvingătoare”, a spus Pălărie, potrivit comunicatului de presă al USR.
La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică a afirmat că ne aflăm în faţa unei situaţii serioase şi grave.
„Cine beneficiază de informaţii în plus şi cine pleacă de la start cu avantaj şi i-a adresat o serie de întrebări domnului Lixandru, întrebări care nu toate şi-au primit răspuns. (...) Câte persoane fac parte din grupurile de lucru? Sunt cei care au elaborat şi subiectele din anii trecuţi? Câţi dintre aceşti profesori sunt acolo de ceva vreme? Care e istoricul lor în elaborarea subiectelor? Au mai existat astfel de situaţii în care acordurile de confidenţialitate să fi fost încărcate? Au existat situaţii în care au existat probleme şi aţi sesizat scurgeri de informaţii pe subiecte legate de examen?”, a afirmat Silvia Dinică.
De asemenea, senatorulul USR Irineu Darău a subliniat că este imperios necesar ca pentru asigurarea corectitudinii examenului, trebuie identificată cea mai slabă verigă de pe fluxul procedural astfel încât să se elimine orice încercare de fraudă.
„Ar trebui făcut de urgenţă un audit intern sau chiar penal şi, dacă exista un singur punct slab, el trebuie eliminat. Ar trebui ca numărul subiectelor sa fie mai mare. Ar trebui folosită tehnologia şi, după elaborare, subiectele ar trebui randomizate cu foarte puţin timp înainte de probă şi transmise imediat candidaţilor. Ce discutăm intră în sfera penalului. Integritatea absolută trebuie să domine sistemul. Daca nu, adolescenţii vor fugi din România”, a precizată Darău, conform sursei citate.
Pe 26 iunie, elevi, părinţi şi profesori de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Bucureşti au reclamat că zeci de lucrări ale elevilor care au susţinut proba de Limba Română au fost anulate pe motiv că un cuvânt dintr-un titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.