Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că, de la adoptarea ordonanţei care prevede majoriri salariale pentru angajaţii din învăţământ, peste 15.000 de salariaţi au renunţat la grevă. Procentul celor care sunt încă în grevă depăşeşte 52%, dar în o mie de unităţi niciun angajat nu se mai află în grevă. Ministerul Educaţiei anunţă, marţi, că, în urma întâlnirii cu elevii, părinţii şi sindicaliştii, s-a stabilit că în acest moment nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale. Datele centralizare referitoare la grevă arată că cei mai mulţi angajaţi care au renunţat la protest sunt în judeţul Vâlcea, iar 9% dintre salariaţii din Bucureşti au renunţat la protest, din 1 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministerul Educaţiei: În acest moment nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale / Cei mai mulţi angajaţi care au renunţat la grevă, în judeţul Vâlcea / 9% dintre salariaţii din Bucureşti au renunţat la protest, din 1

UPDATE: Ministrul Educaţiei a mai anunţat că în cursul zilei de vineri s-ar putea lua o decizie cu privire la examenele naţionale.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

”Dacă ajungem la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene vom anunţa care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales”, a mai declarat Ligia Deca.

Ea a menţionat că nu se doreşte prelungirea perioadelor de examen: ”Cred că este de dorit să nu împingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult în perioada verii, din motive obiective, care ţin de temperaturi, de stresul pe care, mă rog, l-ar putea suferi copiii”.

În plus, ministrul Educaţiei a menţionat că instituţia pe care o conduce va lua toate măsurile necesare pentru ca anul şcolar să fie finalizat în condiţii bune pentru toţi elevii, indiferent de clasa pe care o termină.

”Pentru celelalte clase, suntem încă în parcursul şcolar, cursurile se finalizează pe 16 iunie. Vor putea exista recuperări în contextul anului şcolar, iar pentru eventuala materie neparcursă se pot reface planificările pentru anul următor. Clasele terminale oricum au finalizat materia de predat, ei finalizau mai devreme, intrau deja în perioada de recapitulări. Celelalte clase pot să recupereze prin refacerea planificărilor pe anul următor”, a adăugat Deca.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că urmare a măsurilor pe care Guvernul le-a adoptat până acum, mai mulţi salariaţi din Educaţie au renunţat la grevă.

”Putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, a afirmat Deca.

Potrivit acesteia, ”este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”.

Ministrul a mai precizat că se va mai discuta cu sindicatele în cursul zilei de miercuri, în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul educaţiei.

”Vom relua aceste discuţii cu federaţiile sindicale mâine şi, în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă a cadrelor didactice”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Deca a precizat că sunt judeţe unde procentul celor aflaţi în grevă este foarte mic, dar şi judeţe unde 80% dintre salariaţi protestează în continuare.

”De exemplu, avem judeţe care au în jur de 25% participare din total personal - mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%”, a mai declarat ministrul.

Deca a precizat că apreciază că trendul este descrescător.

”Ceea ce ne bucură este trendul descendent, este clar că încet, încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite, aşa cum am discutat încă de ieri cu inspectorii şcolari, ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare, în aşa fel încât, până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional cât şi oamenii să poată recupera zilele pe care nu le vor avea plătite în salariul pe luna mai, ca urmare a acţiunilor de protest”, a mai spus Deca.

Întrebată câte cadre didactice mai sunt în grevă, ministrul Educaţiei a arătat că, la data de 6 iunie, centralizarea de dimineaţă, până în ora 10.00, arăta că ”avem un procent total personal participant la grevă de 52,8%, 52,9% iar procentul de cadre didactice din aceştia, participante, 59,4%”.

”Situaţia faţă de 31 mai, procent total personal participant de grevă pe 31 mai era de 58%, iar procendul de cadre didactice participante la grevă 64%, înainte de ziua de 1 iunie când a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă”, a mai spus ministrul.

Ligia Deca a mai anunţat că numărul de şcoli care în integralitate au renunţat la grevă este de 170, între 31 mai şi 6 iunie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.