Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, mircuri seară, măsuri care se vor aplica pe toată durata verii, când sunt emise coduri meteorologice. Acestea sunt prezentate de secretarul de stat Raed Arafat.
UPDATE: În cadrul CNSU, a fost aprobat, totodată, un set de măsuri de prevenire a apariţiei unor situaţii de urgenţă, precum şi pentru limitarea efectelor acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare, astfel:
La nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale
- adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber;
- amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit;
- informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare, precum şi interdicţia utilizării focului deschis în zonele de mirişti şi vegetaţie uscată;
- monitorizarea zonelor forestiere şi, în special, a celor frecventate de turişti, de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora;
- desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum şi la nivelul localităţilor şi operatorilor economici deţinători de culturi agricole;
- identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile;
- asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor sau intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.
Recomandări adresate populaţiei:
- evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);
- evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;
- asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare
CNSU a adoptat şi o Hotărâre referitoare la măsurile anti-caniculă, iar în Anexa acesteia sunt detaliate măsurile.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Autorităţile au decis, miercuri seară, o serie de măsuri care se vor aplica pe toată drata verii, în momentul în care sunt anunţate coduri meteorologice – cod galben sau cod portocaliu.
”Astăzi dimineaţă domnul prim-ministru a decis convocarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili unele măsuri pentru următoarea perioadă, măsuri care vor rămâne valabile oricând avem cod galben, sau portocaliu, sau roşu pe caniculă şi vor fi adaptate după modul în care va apare, deci dacă apare în anumite judeţe, aceste mpsuri se vor aplica pe toată durata verii şi pe durata în care apar astfel de situaţii”, a transmis, Raed Arafat.
Acesta s-a referit la codurile de caniculă anunţate de ANM pentru perioada următoare.
”ANM a anunţat două intervale, intervalul 21 iulie, ora 12.00, până în 24 iulie, ora 21.00, cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt şi Teleorman. Iar în intervalul care va fi în perioada 22-23 iulie o să fie cod portocaliu în zonele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timişoara, o parte din judeţul Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, iar codul galben se va extinde în perioada respectivă şi va cuprinde mai multe judeţe, conform hărţii comunicate de ANM în cursul zilei de astăzi”, a mai transmis Arafat.
Şeful DSU a explicat că, la CNCCI, există o celulă de criză pentru refugiaţi şi se va constitui o celulă pentru caniculă pentru gestionarea situaţiei împreună cu IGSU.
”Personalul din alte ministere va fi convocat la nevoie pe intervalul pe care avem nevoie de ei (...) Având în vedere că vor fi monitorizate zonele de păduri şi vom lucra cu ocoalele silvice, vom avea de la început, de mâine, de când se activează centrul, la ora 12.00, o să avem reprezentant de la Ministerul Mediului şi de la alte structuri care sunt necesare”, a mai afirmat Arafat.
Acesta a explicat că s-a hotărât convocarea de îndată, în şedinţe extraordinare, a Comitetelor Judeţene şi al Municipiului Bucureşti pentru Situaţile de Urgenţă pentru evaluarea situaţiei în zonele aflate sub incidenta codului galben şi portocaliu.
Raed Arafat a făcut apel la populaţie, precizând că, fără ajutorul societăţii civile, situaţia nu va putea fi gestionată: ”Apelul nostru în mod deosebit către populaţie (...) este evitarea sub orice formă a aprinderii focului unde este vegetaţie uscată, în zonle împădurite, în zonele care pot să ducă la apariţia unor incedii”.
Arafat a explicat că ”astfel de acţiuni pot chiar să ducă la pierderi de vieţi”.
”Ţigările – nu le aruncaţi pe geamurile maşinilor, mai ales în zonele monane, pentru că o ţigară care ajunge în zonele împădurite poate să ducă la incedii (...) O ţigară poate să ducă la incendii care se sting în zile întregi şi lucrează sute de oameni”, a mai afirmat Rad Arafat.
Şeful DSU a făcut apel la simţul civic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.