Administraţia Naţională Apele Române anunţă că digul situat în aval de localitatea Lugoj s-a rupt şi a fost atins nivelul maxim al viiturii. Nivelul apei a depăşit cu 1,5 metri cota de pericol, fiind depăşit cu 13 centimetri nivelul istoric înregistrat în 2005. Ministrul Marcel Vela este la faţa locului. 22 de persoane din zona inundată in urma formării breşelor au fost evacuate.
UPDATE: ”La ieşirea din localitaea Lugoj, zona Pohalma Jabar, în digul de protecţie s-au format 2 breşe cu o lungime de aproximativ 30 m fiecare şi o distanţă între cele două breşe de 100 m. În zona inundată se aflau 4 ferme de animale din care au fost evacuate: 22 persoane (10 adulţi şi 12 copii) şi 100 bovine. De asmenea, 10 persoane s-au autoevacuat”, a transmsi ISU Timiş.
UPDATE: ”Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel VELA, efectuează o vizită în jud. Caraş Severin şi Timiş în zonele afectate de inundaţii. Ministrul Ion Marcel Vela este însoţit de secretarul de stat în Ministerul Mediului, Leonard ACHIRILOAEI, directorul general al Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, Ervin MOLNÁR, şi de către inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Dan-Paul IAMANDI”, a transmis MInisterul Afacerilor Interne.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Surdas citată precizează că ministrul se va deplasa în oraşul Oţelu Roşu, unde râul Bistra a inundat mai multe gospodarii şi în municipiul Lugoj pentru a verifica şi dispune măsuri necesare pentru protecţia populaţiei şi limitarea efectelor negative ale fenomenelor hidrologice.
”În aval de municipiu, din cauza nivelului crescut ale apelor râului Timiş, în digul de protecţie s-au format două breşe, fiind inundate zone agricole”, a mai transmis MAI.
ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Pe râul Timiş, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul staţiei hidrometrice Lugoj, fiind depăşită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depăşit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere”, a transmis, vinery, Administraţia NAţională Apele Române.
Sursa citată a precizat că, în cursul dimineţii (ora 9.00), nivelul râului Timiş a depăşit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 2,5 km în aval de localitatea Lugoj.
”În acest condiţii, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breşe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanţă de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localităţi. Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme). Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj”, a mai transmis instituşia.
Apele Române anunţă că nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval.
”Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale şi utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniş şi Nădrag) pe sectorul Şag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenţie asigură tranzitarea în condiţii de siguranţă a viiturii formate pe râul Timiş”, se maia artă în informarea AN Apele Române.
Directorul feneral Ervin Molnar şi ministrul Marcel Vela sunt la faţa locului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.