Poliţiştii au identificat şi dus la audieri 11 persoane implicate în incidentul din Suceava în care doi jurnalişti şi un activist de mediu care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri au fost bătuţi, ajungând la spital. Poliţia a deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe şi distrugere, a anunţat IGPR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Cu toate că persoanele vătămate au oferit informaţii vagi cu privire la agresori, poliţiştii, prin activităţi specifice, au identificat şi depistat deja 11 persoane, implicate în eveniment, pe care le-au condus la sediul Poliţiei, în vederea audierii şi stabiliri participaţiei fiecăreia dintre acestea. De asemenea, în lipsa plângerilor prealabile, în cursul zilei de ieri, poliţiştii s-au sesizat, din oficiu, şi au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi distrugere, relaţionând în acest sens şi cu unitatea de parchet competentă”, a declarat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan. 
 
Conform acestuia, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale şi dispunerea măsurilor legale, în cazul celor două infracţiuni, era necesar ca persoanele vătămate să depună plângere prealabilă, conform Codului de Procedură Penală.
 
"În acest sens, cu persoanele vătămate s-a relaţionat permanent şi, având în vedere că au venit în Bucureşti, au fost îndrumate să se prezinte la sediul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale, din Şoseaua Ştefan cel Mare, pentru a depune plângere prealabilă, necesară, aşa cum am precizat anterior, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale”, a precizat oficialul IGPR.
 
Cei trei care au fost agresaţi s-au prezentat la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale, vineri, în jurul orei 14.00, a spus Drăgan. Cercetările în dosar continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.
 
Conform lui Georgian Drăgan, în primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii, alături de alte instituţii cu atribuţii în domeniu, au făcut peste 27.000 de controale în domeniul silvic, verificând 6.000 de obiective şi peste 45.000 de vehicule.
 
"Aceste acţiuni au avut ca rezultat aplicarea a peste 5.500 de sancţiuni contravenţionale în domeniul silvic, în valoare totală de aproape 9 milioane de lei, precum şi constatarea a aproape 6.500 de infracţiuni la regimul silvic, cu 63% mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, colegii noştri au confiscat peste 30.000 de metri cubi de material lemnos, precum şi peste 330 de bunuri şi valori (cu 41% mai multe ca în aceeaşi perioadă a anului trecut)”, a menţionat Georgian Drăgan.
 
Poliţia Română a primit, prin sistemul 112, un număr de 914 apeluri de urgenţă, cu 189% mai multe faţă de anul trecut, 147 dintre acestea fiind confirmate.
 
În judeţul Suceava, în primele 8 luni ale acestui an, structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean au acţionat, alături de celelalte structuri şi instituţii cu atribuţii în domeniu, pentru combaterea ilegalităţilor din domeniul silvic, fiind făcute 1.215 controale.
 
"Poliţiştii, alături de jandarmi, poliţişti de frontieră, reprezentanţi ai gărzii forestiere, ocoalelor silvice şi Regiei Naţionale a Pădurilor au verificat 2.843 de obiective, dintre care 2.707 mijloace de transport, 28 de exploatări forestiere, 19 instalaţii de debitat lemn, 25 de depozite de material lemnos, 8 târguri, pieţe, oboare, 2 ocoale silvice, precum şi 54 de alte obiective. În urma acestor activităţi, au fost înregistrate 187 de dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic)”, a menţionat reprezentantul Poliţiei.
 
Conform datelor prezentate de acesta, poliţiştii din Suceava au aplicat 278 de sancţiuni contravenţionale, prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare totală de 635.900 de lei şi au confiscat 2.541 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1 milion de lei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.