Universitatea din Bucureşti a dat joi dimineaţă termen până la ora 22.00 manifestanţilor pro-palestinieni să elibereze spaţiul său de pe Şoseaua Panduri, acuzând acţiunile de vandalizare din ultimele zile a unor monumente istorice, a spaţiilor mai multor facultăţi şi actele de anarhie. De asemenea, instituţia de învăţământ invocă şi sesizările tot mai numeroase din partea studenţilor şi a cadrelor didactice care reclamă inclusiv agresiuni fizice asupra celor care s-au manifestat împotriva acţiunilor întreprinse de protestatari, disconfortul major pe care îl creează, precum şi faptul că protestul este neautorizat. ”La ceremoniile de absolvire din datele de 12 iunie 2024 şi, respectiv, 14 iunie 2024, ale Facultăţilor de Sociologie şi Asistenţă Socială la care au participat în jur de 1.000 de persoane, studenţi, absolvenţi, cadre didactice, părinţii şi prietenii acestora etc., au fost perturbate de mai multe ori de către protestatari prin discursuri rostite la megafon şi, inclusiv, prin urcarea pe scena pe care s-au oferit diplomele de absolvire, precum şi arborarea steagului Palestinei pe Monumentul Anei Davila”, afirmă reprezentanţii Universităţii din Bucureşti, care remarcă gradul de organizare al protestului, faptul că protestatarii au beneficiat de servicii de catering de mai multe ori pe zi, utilizarea unor ghiduri de protest, iniţial, în limba engleză, care sunt distribuite persoanelor invitate să se alăture acţiunii, dar şi participarea la protest a mai multor persoane care nu fac parte din comunitatea UB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O manifestaţie pro-Palestina a început în 20 mai la rectoratul Universităţii Bucureşti, după modelul celor din Statele Unite, protestatarii instituind o tabără în care deja au fost instalate corturi. Principala lor solicitare este ca instituţia de învăţământ să întrerupă orice colaborare cu Israelul sau cu instituţiile din Israel. La acel moment, purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti, Bogdan Oprea, preciza că universitatea are încheiat un singur parteneriat cu o instituţie de învăţământ superior din Statul Israel, că Universitatea din Bucureşti nu poate fi implicată politic, inclusiv în politica externă a României şi în politica internă a altor state, şi că susţine dreptul universal la protest, dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislaţiei naţionale şi a regulamentelor universitare în vigoare.

Joi, Oprea a anunţat că Universitatea a solicitat eliberarea spaţiului ocupat de protestatari şi a prezentan şi motivele acestui demers.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

 Acţiuni de vandalizare a unor monumente istorice şi a spaţiilor mai multor facultăţi şi actele de anarhie, precum şi sesizările tot mai numeroase din partea studenţilor şi a cadrelor didactice care reclamă inclusiv agresiuni fizice 

”Spaţiul ocupat de protestatari face parte din patrimoniul Universităţii din Bucureşti, iar în proximitatea imediată a zonei, se află atât săli de clasă ale Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi ale Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, cât şi un cămin care găzduieşte studenţi ai UB şi internaţionali. Acţiunile de vandalizare din ultimele zile a unor monumente istorice şi a spaţiilor mai multor facultăţi şi actele de anarhie, precum şi sesizările tot mai numeroase din partea studenţilor şi a cadrelor didactice care reclamă inclusiv agresiuni fizice asupra studenţilor care s-au manifestat împotriva acţiunilor întreprinse de protestatari, dar şi disconfortul major pe care îl creează, au determinat Universitatea din Bucureşti să solicite în această dimineaţă, 20 iunie 2024, eliberarea spaţiului ocupat de protestatari. Menţionăm că acest protest nu a fost autorizat de Universitatea din Bucureşti şi că nici nu s-a primit vreo solicitare în acest sens”, anunţă instituţia de învăţământ.

Protestatarii au primit acces la toalete pe durata zilei şi nopţii la sediile facultăţilor din apropiere, acces la prize, acces la serviciile de salubritate

Conform sursdei citate, încă din a doua zi după ocuparea acestui spaţiu de câţiva protestatari, în data de 21 mai, rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Marian Preda, a desemnat un consilier al rectorului, care, împreună cu un prorector şi cu doi directori generali din Direcţia Generală Administrativă a UB, au păstrat un dialog permanent cu reprezentanţii desemnaţi ai protestatarilor. În acest sens, au avut loc două întâlniri pentru discuţii, la data de 23 mai şi, respectiv, 30 mai. În cadrul acestor întâlniri li s-a comunicat protestatarilor poziţia Universităţii din Bucureşti public cunoscută şi s-a decis acordarea unor servicii minime pentru studenţii şi studentele din rândul protestatarilor, precum acces la toalete pe durata zilei şi nopţii la sediile facultăţilor din apropiere, acces la prize, acces la serviciile de salubritate etc. Pe lângă aceste întâlniri, au avut loc numeroase alte discuţii ale conducerii administrative a UB cu diferiţi protestatari pe chestiuni punctuale.

Protestatarilor li s-a solicitat să elibereze spaţiul pe durata ceremoniilor de absolvire, însă au refuzat. Mai mult, au perturbat ceremoniile prin discursuri rostite la megafon şi, inclusiv, prin urcarea pe scena pe care s-au oferit diplomele de absolvire, precum şi arborarea steagului Palestinei pe Monumentul Anei Davila

”Printre altele, în timpul celor două întâlniri din 23 mai 2024 şi, respectiv, 30 mai 2024, s-a convenit cu reprezentanţii desemnaţi de protestatari ca, pe durata ceremoniilor de absolvire ale studenţilor de la facultăţile ce au sediu în campusul de la această adresă, care, în mod tradiţional, se desfăşoară în zona ocupată de protestatari, aceasta să fie eliberată, urmând ca, ulterior, protestatarii să poată reveni. Protestatarii au fost anunţaţi joi, 6 iunie 2024, conform înţelegerii, care prevedea anunţarea cu cel puţin 48 de ore înainte de primul eveniment, că miercuri, 12 iunie 2024, va avea loc o ceremonie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi că trebuie să elibereze zona cu o zi înainte pentru a permite amenajarea scenei, a scaunelor pentru audienţă, a sistemului de sonorizare şi amplasarea tuturor celorlalte echipamente necesare. În cursul după-amiezii de marţi, 11 iunie 2024, reprezentanţii UB au contactat protestatarii întrebându-i despre modul în care organizează eliberarea zonei pentru ceremonia de miercuri. Protestatarii au spus că reprezentanţii desemnaţi pentru întâlnirile cu Universitatea din Bucureşti nu pot decide şi pentru ei şi că nu vor elibera zona. Reprezentanţii UB i-au rugat pe protestatari să facă acest lucru până în cursul aceleiaşi zile, la ora 20:00, cel mai târziu. După această oră, reprezentanţii conducerii administrative a UB s-au deplasat la faţa locului şi, constatând că protestatarii nu au respectat înţelegerea, din contră, au incitat pe reţelele de socializare la mobilizarea altor protestatari, inclusiv din afara studenţilor UB, reprezentanţii conducerii administrative a universităţii au solicitat sprijinul unor negociatori din partea forţelor de ordine, apelând serviciul unic de urgenţă 112. Aceştia s-au deplasat la faţa locului şi au convins protestatarii să îşi mute corturile de pe amplasamentul unde a doua zi dimineaţă urma să aibă loc ceremonia de absolvire menţionată într-un alt amplasament de pe suprafaţa campusului”, relatează reprezentanţii Universitaăţii din Bucureşti.

Ei afirmă că ceremoniile de absolvire din datele de 12 iunie 2024 şi, respectiv, 14 iunie 2024, ale Facultăţilor de Sociologie şi Asistenţă Socială la care au participat în jur de 1.000 de persoane, studenţi, absolvenţi, cadre didactice, părinţii şi prietenii acestora etc., au fost perturbate de mai multe ori de către protestatari prin discursuri rostite la megafon şi, inclusiv, prin urcarea pe scena pe care s-au oferit diplomele de absolvire, precum şi arborarea steagului Palestinei pe Monumentul Anei Davila.

În ultimele zile, au fost vandalizate mai multe spaţii şi două monumente istorice - Capela Ortodoxă „Elisabeta Doamna”  şi Monumentul Anei Davila. Au fost afişate drapele palestiniene. În toalete au fost inscripţionate mesaje anarhiste celebre, precum „A+C+A+B” („All Cops Are Bastards”) şi „NO MASTERS & NO GODS”.  De asemenea, au fost instalate pancarte cu mesaje naziste, dar şi cu referiri la partide parlamentare actuale

”Apoi, în ultimele zile, protestatarii au început să manifeste o atitudine de vandalizare şi anarhie pe care Universitatea din Bucureşti nu o poate tolera, aşa cum a considerat să tolereze primele zile ale protestului, care nu au fost însoţite de astfel de acţiuni. Printre altele, în aceste ultime zile au fost vandalizate mai multe spaţii interioare ale facultăţilor şi exterioare din campus. Astfel, au fost vandalizate mai multe spaţii şi două monumente istorice, Capela Ortodoxă „Elisabeta Doamna” (înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 - Municipiul Bucureşti, cod LMI B-II-m-A-19323) şi Monumentul Anei Davila (înscris în Lista monumentelor istorice 2010 - Municipiul Bucureşti - la nr. crt. 2337, cod LMI B-III-m-B-20019). Pe acestea, printre altele, au fost afişate drapele palestiniene şi baticuri bărbăteşti musulmane (keffiyeh), au fost lipite mesaje, postere şi alte materiale, inclusiv de natură să afecteze integritatea monumentelor istorice de patrimoniu naţional. Totodată, au fost vandalizate toaletele de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, inclusiv prin inscripţionarea cu mesaje anarhiste celebre, precum „A+C+A+B” („All Cops Are Bastards”) şi „NO MASTERS & NO GODS”. 

De asemenea, au fost instalate pancarte cu mesaje naziste, dar şi cu referiri la partide parlamentare actuale. Pe treptele de la intrarea în Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a fost înscris mesajul „Ne educăm pe morminte”. Totodată, cu încălcarea legislaţiei specifice în vigoare, au fost arborate drapele naţionale străine, au fost lipite afişe şi instalate pancarte pe mai multe clădiri, pe copaci, pe garduri, pe alei, pe indicatoarele de orientare în campus şi au fost puse pliante pe maşinile din curtea universităţii. De asemenea, protestatarii nu respectă norme minime de curăţenie, aşa cum sunt ele prevăzute în regulamentele interne ale UB. Toate cele de mai sus pot fi fapte încadrate, fără a se limita, la prevederile Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu modificările şi adăugirile ulterioare, Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi adăugirile ulterioare, şi ale Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, cu modificările şi adăugirile ulterioare”, susţin reprezentanţii Universităţii.

Cum au răspuns reprezentanţii Universităţii Bucureşti principalelor solicitări ale protestatarilor

Aceştia precizează că solicitările formulate de protestatari în timpul întâlnirilor au vizat trei aspecte principale.

Primul se referă la formularea unei poziţii de natură politică şi ideologică de către Universitatea din Bucureşti cu privire la cauza susţinută de protestatari.

”Universitatea din Bucureşti, conform Legii învăţământului superior nr. 199/2023, Art. 4, lit. p), ca parte din sistemul naţional de învăţământ superior, se bazează pe „principiul libertăţii de gândire şi al independenţei faţă de ideologii şi doctrine politice şi religioase”. Acest principiu este întărit şi de cadrul intern de reglementare al UB, Carta Universităţii din Bucureşti, la Art. 3, alin. (1), lit. m), care prevede, ca principiu de bază al funcţionarii universităţii, „principiul independenţei faţă de ideologii, religii, doctrine şi partide politice”. Prin urmare, este interzisă de lege orice poziţionare politică şi ideologică a Universităţii din Bucureşti, lucru care a fost transmis protestatarilor în repetate rânduri”, argumentează reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

 Al doilea se referă la publicarea tuturor parteneriatelor pe care UB le are cu instituţii din Statul Israel, lucru care este deja public şi care a fost comunicat de către Universitatea din Bucureşti încă din prima zi de protest.

”Al treilea aspect se referă la prezentarea unor garanţii din partea UB care să asume că studenţii participanţi la protest nu vor suferi repercusiuni din partea cadrelor didactice, lucru care este clar stipulat de legislaţia şi reglementările universitare în vigoare. În acest sens, la o sesizare formulată de protestări, înregistrată la Registratura Universităţii din Bucureşti în data de 7 iunie 2024, dar nesemnată şi neasumată nominal de nicio persoană, inclusiv niciun membru al comunităţii UB, student, cadru didactic sau personal administrativ, Universitatea din Bucureşti a dat, totuşi, un răspuns scris în data de 18 iunie 2024. În acesta le-a răspuns protestatarilor la chestiunile ridicate de ei, cadrul legal de funcţionare al unei instituţii de învăţământ superior în România”, adaugă Universitatea într-un comunicat.

Universitatea din Bucureşti remarcă gradul de organizare al protestului, faptul că protestatarii au beneficiat de servicii de catering de mai multe ori pe zi, utilizarea unor ghiduri de protest, iniţial, în limba engleză, care sunt distribuite persoanelor invitate să se alăture acţiunii: Protestul nu pare a fi organizat de studenţii noştri. Astăzi, la ora 10:00, li s-a transmis protestatarilor o notificare de părăsire a spaţiului ocupat în campus până în această seară la ora 22:00

Universitatea din Bucureşti consideră că protestul nu este reprezentativ pentru studenţii UB în contextul în care, la aproape  patru săptămâni de la ocuparea spaţiului UB (din 20 mai 2024), niciuna dintre asociaţiile studenţeşti şi niciunul dintre studenţii cu rol de reprezentare, conform legislaţiei în vigoare, în rândul structurilor de conducere ale UB (Consiliul de Administraţie şi, respectiv, Senat) nu s-au alăturat acestei iniţiative. În acelaşi timp, protestul a continuat să fie unul de mică amploare.

Universitatea din Bucureşti remarcă, totodată, gradul de organizare al protestului, faptul că protestatarii au beneficiat de servicii de catering de mai multe ori pe zi, utilizarea unor ghiduri de protest, iniţial, în limba engleză, care sunt distribuite persoanelor invitate să se alăture acţiunii etc. Universitatea din Bucureşti mai remarcă participarea la protest a mai multor persoane care nu fac parte din comunitatea UB, nu sunt nici studenţi, nici cadre didactice şi nici membri ai personalului administrativ.

”Toate acestea sunt de natură să indice că protestul, chiar dacă poate implica, în prezent, şi câţiva studenţi ai UB, nu pare a fi organizat de studenţii noştri. (10) Având în vedere cele de mai sus, Universitatea din Bucureşti îşi exercită obligaţia legală de a asigura un climat care să pună în centru siguranţa studenţilor săi şi care să permită buna desfăşurare a activităţilor didactice şi conexe actului didactic, dar şi păstrarea în cele mai bune condiţii a patrimoniului material şi imaterial al universităţii, dar şi al statului român. Dacă, la început, protestul s-a manifestat ca unul paşnic, iar universitatea a decis să accepte această formă de manifestare a câtorva dintre studenţii ei pentru o cauză pe care o susţin, astăzi acest protest se manifestă prin acte grave de vandalism şi acţiuni anarhiste. Universitatea din Bucureşti nu poate tolera astfel de manifestări. Prin urmare, astăzi, 20 iunie 2024, la ora 10:00, li s-a transmis protestatarilor o notificare de părăsire a spaţiului ocupat în campus până în această seară la ora 22:00, cu menţiunea că bunurile care nu vor fi ridicate din zona ocupată vor fi colectate sub sigiliu şi depozitate în vederea ridicării ulterioare de către posesorii acestora”, conchide UB în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.