Turnul de apărare din oraşul Ciacova, judeţul Timiş, vechi de peste 600 de ani, va fi restaurat cu bani europeni, un contract de peste cinci milioane de lei fiind semnat, vineri, la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest din Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Turnul de apărare, care este cunoscut şi sub denumirea de ”donjon” sau ”culă”, va fi reabilitat cu bani europeni, un contract în acest sens a fost semnat, vineri, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest din Timişoara între reprezentanţii acestei Agenţii şi Primăria oraşului Ciacova.

Proiectul are o valoare totală de 5.096.608 lei, din care 4.876.285 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Diferenţa de bani va fi asigurată de Primăria oraşului Ciacova, lucrările urmând să dureze aproximativ doi ani. Urmează să fie realizat proiectul tehnic, apoi se va organiza licitaţia pentru executare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cu banii respectivi, va fi, în primul rând, demolat turnul de apă care este în interiorul construcţiei, în acest moment, iar apoi aceasta va fi consolidată şi amenajată. În interior va funcţiona un minimuzeu, iar în vârful turnului cei pasionaţi de astrologie vor putea urca aici pentru a admira astrele cu echipamente speciale. De asemenea, va fi amenajată şi zona din jurul turnului.

”Acesta este cel de-al doilea proiect semnat pe Programul Operaţional Regional, după ce zilele trecute am semnat contractul de finanţare pentru Catedrala Romano-Catolică din Timişoara. Urmează să mai semnăm un contract la Anina, în judeţul Caraş- Severin, unde se va construi un muzeu al mineritului, apoi la Uricani, unde vom semna un contract pentru amenajarea unui parc”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Turnul de apărare urmează să intre în circuitul turistic al judeţului Timiş, în contextul în care Timişoara devine Capitală Culturală a Europei în anul 2021. Se estimează că numărul turiştilor va ajunge la 2.500 pe an, după restaurare.

Turnul fostei cetăţi a Ciacovei datează din secolul al XIV-lea şi are o vechime de peste 600 de ani, fiind ridicat în scop militar. Turnul a fost zidit din cărămidă, pe patru niveluri - parter şi trei etaje superioare - în plan dreptunghiular, având contraforturi de colţ. Acesta are înălţimea de 23,70 metri şi o fundaţie care trece de patru metri adâncime.

O construcţie asemănătoare se găseşte în localitatea Vârşeţ, din Serbia, iar o alta în comuna Banloc, din judeţul Timiş. Acesta din urmă este cel mai degradat, mai ales după cutremurul puternic din anul 1991. Turnul de apărare de la Vârşeţ a fost redeschis publicului în anul 2015, după un amplu proces se restaurare.

În jurul celor trei turnuri există şi o legendă care spune că un drum subteran pe care se putea circula cu căruţele trase de cai lega cele trei obiective, însă nimeni nu a putut demonstra acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.