Primăria Timişoara a organizat o licitaţie pentru reabilitarea unui turn de apă din municipiu şi transformarea acestuia în spaţiu cultural neconvenţional. La licitaţie s-a înscris o singură firmă, iar acum oferta este în evaluare tehnică la Primăria Timişoara.
Oferta a fost depusă de asocierea de firme având că lider Alca European Foundss SRL, o societate cu şapte angajaţi, deschisă în 2017 în comuna Dridu din judeţul Ialomiţa. În asociere se mai află italienii de la Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., din Napoli, având filiala în Bucureşti, despre care presa a scris în trecut că ar avea legături cu mafia din Calabria ‘Ndrangheta, dar şi cu foşti lideri ai PSD. Celor două firme, în asocierea care vizează reamenajarea turnului de apă din Timişoara li se adaugă Nibaco şi Echipament Electric.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Oferta a intrat miercuri în evaluare tehnică la Primăria Timişoara.
Reabilitarea turnului de apă din cartierul Iosefin din Timişoara se va face atât la exterior, cât şi la interior şi va transforma edificiul simbol al oraşului într-un obiectiv turistic.
Valoarea contractului a fost estimată la 6.591.751 lei fără TVA, adică 1.600.000 de euro cu TVA, iar majoritatea sumei a fost deja asigurată din fonduri norvegiene, încă din 2019.
Lucrările vizează intervenţii pentru obţinerea de spaţii expoziţionale şi pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn şi amplasarea unei mici construcţii (birou administrativ şi grupuri sanitare), care împreună să constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcţiei din exterior şi care poate fi folosit ca spaţiu expoziţional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton şi o copertină.
La restaurarea scărilor şi balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral şi se va amplasa un planşeu metalic în interior, se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sală pentru activităţi culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui uşa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curăţare adaptate finisajelor existente cărămidă aparentă/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.
Alte intervenţii propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea branşamentelor necesare, realizarea /reabilitarea reţelelor tehnico-edilitare necesare pentru bună funcţionare cu pozare subterană pentru turn şi pentru anexă, un iluminat architectural atât pentru clădire, cât şi pentru spaţiul exterior amenajat, instalaţie de protecţie împotriva trăznetului şi realizarea prizei de pământ aferentă întregii instalaţii electrice propuse, realizarea unui sistem de încălzire în pardoseală şi panouri radiante, se arată în documentaţia postată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Revitalizarea monumentului istoric va fi realizată printr-o serie de activităţi cu scop educativ şi de informare, organizate de Asociaţia Prin Banat.
De asemenea, se doreşte promovarea şi susţinerea comunităţii locale de artişti, prin organizarea mai multor spectacole de teatru sau de muzică, simpozioane, expoziţii sau ateliere. În turn va fi amenajat şi un muzeu al cafelei, dar şi o mini-cafenea tematică.
Capacitatea maximă a Turnului de Apă este de 70 de persoane.
Proiectul este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA şi este realizat de Primăria Timişoara în parteneriat cu Asociaţia Prin Banat.
Termenul de finalizare al proiectului este februarie 2023.
Castelul de Apă din Iosefin, de pe strada Gheorghe Bariţiu, are 52 de metri şi a fost construit în anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populaţie şi, împreună cu cel din cartierul Fabric, puteau asigura apă vreme de mai multe ore pentru întreg oraşul.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.