Un elev de la un liceu din Galaţi a trimis petiţii către mai multe instituţii, între care Ministerul Educaâiei, în care reclamă că elevilor, inclusiv celor majori, li se îngrădeşte dreptul la libertate deoarece nu au voie să părăsească perimetrul şcolii, nici măcar în pauze, conducerea unităţii afirmând că elevii pot ieşi din şcoală în baza unui bilet de voie de la diriginte, iar în curând se va găsi o varianta care să-i mulţumească pe elevi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Tudor Gheorghe are 18 ani şi este elev la unul dintre cele mai prestigioase licee din Galaţi - Colegiul Naţional Vasile Alecsandri. El a redactat o petiţie către Prefectura Galaţi, Primăria Galaţi, Ministerul Educaţiei, Corpul de Control al ministerului, Poliţia Română, Comisia pentru Educaţie din Camera Deputaţilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, în care arată că elevilor li se îngrădeşte dreptul la libertate.

"Instituţia (n.r.- Colegiul Naţional Vasile Alecsandri), prin alineatul "n", art. 106 al Regulamentului Intern, Avizat de Consiliul de Administraţie din data 04 septembrie 2017 şi aprobat în Consiliul Profesoral din data 08 septembrie 2017, document ataşat acestui e-mail, se face vinovată de lipsire de libertate în mod ilegal, în formă continuată, infracţiune stipulată şi pedepsită în art. 205 al Noului Cod Penal. Mai exact, instituţia, prin intermediul personalului de pază, îi împiedică fizic pe elevi să părăsească perimetrul şcolii, inclusiv pe timpul recreaţiilor şcolare", arată tânărul, în petiţia pe care a publicat-o pe Facebook.

În continuare, el susţine că prin aplicarea acestei măsuri instituţia le îngrădeşte elevilor, inclusiv celor cu vârsta de peste 18 ani, dreptul la libertate individuală şi siguranţa persoanei, drept fundamental stabilit prin Constituţie.

"Instituţia Colegiului nu poate dispune legal, prin Regulamentul Intern, o măsură care să le îngrădească elevilor dreptul la libertate individuală şi siguranţă persoanei", mai susţine elevul.

În plus, tânărul spune că, în lipsa unui magazin alimentar în cadrul şcolii, colegii săi se expun unor riscuri deoarece, nefiind lăsaţi de agenţii de pază să iasă din unitatea şcolară, ei sunt nevoiţi să escaladeze gardul şcolii. "De asemenea, menţionez că situaţia ilegală creată este cu atât mai gravă cu cât instituţia nu dispune, în prezent, de un punct alimentar propriu, astfel încât elevii nu pot achiziţiona, pe durata întregului program şcolar de 6-7 ore, apă potabilă sau alimente. Unii dintre elevi sunt forţaţi să apeleze la gesturi extreme, cum ar fi escaladarea gardului instituţiei, pentru a părăsi perimetrul şcolii cu scopul de a cumpără alimente. Astfel de gesturi, motivate de nevoi legitime, pun grav în pericol integritatea fizică şi sănătatea elevilor, cu atât mai mult cu cât, odată ieşiţi din unitate, le este interzis, de către acelaşi personaj de pază, să între înapoi pe uşa, fiind astfel obligaţi practic să escaladeze gardul de două ori. Este doar o chestiune de timp până când situaţia creată va duce la o tragedie. Gravitatea şi ilegalitatea situaţiei create au fost aduse la cunoştinţă direcţiunii în repetate rânduri de către elevi, părinţi şi reprezentanţi ai Consiliulului Elevilor, însă fără nici un rezultat", mai susţine elevul.

El mai afirmă că implementarea acestui regulament abuziv reprezintă o încălcare gravă a legislaţiei naţionale şi a drepturilor omului, aducând atingere intereselor legitime ale elevilor, şi cere autorităţilor statului să facă demersurile necesare pentru înlăturarea acestei măsuri.

De cealaltă parte, conducerea liceului afirmă că s-a impus luarea unei astfel de măsuri pentru siguranţa elevilor, respectiv pentru evitarea accidentelor rutiere la care aceştia ar putea fi expuşi atunci când merg la un magazin situat vizavi de şcoală, dar şi pentru descurajarea fumatului.

"Ei au voie să iasă în baza unui bilet de voie, inclusiv cei cu vârste de peset 18 ani. Biletul îl da dirigintele şi sigur că la un moment dat poate un elev nu îl găseşte pe profesor şi apar nemulţumiri. Mie îmi pare rău că elevul respectiv nu ne-a adus direct nouă la cunoştinţă nemulţumirile că să ajungem la o varianta acceptabilă. Vreau să va spun că măsură este pentru binele elevilor. Se pot întâmplă accidente, chiar un profesor de la noi era să ajungă cu capul de bordură, ştiţi cum se circulă. Apoi, vecinii ne-au tot transmis că în puaze se fuma în jurul şcolii, etc.", a declarat directorul adjunct al Colegiului, Onut Atanasiu.

El a spus că în curând se va găsi o variantă care să-i mulţumească pe elevi - fie că elevii de 18 ani să poată părăsi unitatea şcolară pe baza prezentării actului de identitate, fie să se meargă pe ideea obţinerii biletului de voie mult mai uşor.

"Varianta cu actul de identitate e mai greu de aplicat pentru că pauză e scurtă şi să se prezinte la un agent de pază 200 de elevi va daţi seama cum este. Ne mai gândim la o altă varianta, tot pe baza biletului de voie semnat de diriginte, însă completat de preşedintele comitetului de elevi al clasei. Practic, elevul nu mai trebuie să îl caute pe diriginte şi va fi mai uşor să iasă dacă doreşte. Vom vedea ce decizie luăm de comun acord cu elevii în zilele urmataore", a mai spus Onut Atanasiu.

Totodată, reprezentanţii ISJ Galaţi afirmă că unitatea şcolară nu le-a încălcat vreun drept elevilor.

"Deciziile se iau în beneficiul elevilor şi trebuie să asigurăm securitatea acestora. Se respectă statutul elevului. Măsură a fost luată de Consiliul de administraţie al şcolii din fac parte profesori, reprezentanţi ai elevilor, ai părinţilor, Consiliul Local", a spus purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache. 

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.