Autorităţile au stabilit zone de protecţie şi de supraveghere după ce a fost confirmată pesta porcină africană la o gospodărie din localitatea Sânmihaiu Român, judeţul Timiş. Animalele afectate de această boală vor fi sacrificate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedinţa cu toţi membrii CLCB, în urma căreia s-a emis Hotărârea de aprobare a zonelor de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de neutralizare prin incinerare a materialelor de risc sub control oficial şi a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porci domestici. S-au stabilit zonele circulare de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km din jurul focarului de pestă porcină africană din localitatea Sânmihaiul Român, aparţinând UAT Sânmihaiul Român, după cum urmează: Zona de protecţie (0-3 km), în localitatea Sânmihaiul Român; Zona de supraveghere (3-10 km) în localităţile Sânmihaiul German, Beregsău Mic,Beregsău Mare,Săcălaz, Timişoara-Freidorf,Utvin, Chişoda, Şag, Parţa, Peciu Nou, Diniaş, jud.Timis”, precizează DSVSA într-un comunicat de presă, de marţi.

De asemenea, ferma Smithfield din comuna Peciu Nou şi Abator Freidorf Smihthfield România se află în zona de supraveghere.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”DSVSA Timiş va lua toate măsurile care se impun în conformitate cu actele normative în vigoare, procedurilor şi manualului operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină şi solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere care sunt impuse de autorităţi în teritoriu, având în vedere consecinţele economice grave produsă de această boală”, transmite DSVSA Timiş.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

În Timiş a fost depistată pesta porcină, în această toamnă, la mai multe gospodării, dar şi la două ferme ale companiei Smithfield. Primul focar a fost depistat la ferma Smithfield din localitatea Parţa unde au fost sacrificaţi 39.000 de porci, iar cel de-al doilea la ferma Smithfield din localitatea Pădureni, unde au fost sacrificate 20.000 de animale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.