Europarlamentarul român Victor Negrescu solicită Parlamentului European ca, în urma atacului WannaCry, agenţia europeană responsabilă de securitatea cibernetică să fie reformată astfel încât mecanismele europene de combatere a criminalităţii pe internet să fie consolidate şi protecţia datelor să devină o prioritate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Victor Negrescu a adresat o solicitare Parlamentului European în contextul dezbaterii Raportului referitor la Planul de acţiune al UE pentru e-guvernare 2016-2020 ca să stabilească pârghii prin care administraţiile europene să colaboreze mai mult, mecanismele de combatere a criminalităţii pe internet să fie întărite, iar agenţia responsabilă de securitatea cibernetică să fie reformată.

"Administraţiile europene trebuie să colaboreze mai mult, mecanismele de combatere a criminalităţii pe internet trebuie să fie întărite, agenţia responsabilă de securitatea cibernetică trebuie reformată, iar protecţia datelor trebuie să devină o temă de interes prioritar pentru toată lumea (…). Raportul referitor la Planul european de acţiune privind guvernarea electronică reiterează nevoia ca administraţiile publice să treacă la tehnologia digitală, să colaboreze mai mult între ele la nivel european, dar şi să introducă mecanisme care permit o mai bună interconectare a datelor. Beneficiile sunt importante, de la scăderea costurilor până la un câştig important de timp şi resurse pentru cetăţeni”, a spus Victor Negrescu.

Potrivit europarlamentarului român, digitalizarea aduce nu doar avantaje, ci şi riscuri importante, iar mecanismele europene de combatere a criminalităţii pe internet trebuie consolidate şi protecţia datelor trebuie să devină o prioritate.

"Nu pot astăzi să vorbesc despre avantajele digitalizării fără să fac referire la atacul cibernetic WannaCry. Europol estimează faptul că sunt în total peste 200.000 de victime în aproape toată lumea. Multe instituţii din Europa au fost afectate - vorbim uneori de pacienţi care nu şi-au mai putut accesa datele. Multe companii europene au fost blocate - spre exemplu în România uzinele Dacia au trebuit să-şi întrerupă activitatea”, a subliniat Negrescu.

Negrescu a adăugat că atacul a evidenţiat importante vulnerabilităţi şi a atras atenţia că e nevoie de consolidarea mecanismelor şi reformarea instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu.

Reprezentanţii Europol au informat luni dimineaţă că guvernele şi companiile europene par să fi reuşit evitarea unor noi probleme cauzate de atacul cibernetic global, care a vizat în weekend peste 150 de ţări, fiind afectate cel puţin 200.000 de calculatoare. Anterior, reprezentanţii agenţiei europene şi-au exprimat îngrijorarea că numărul victimelor ar putea să crească după ce oamenii se întorc luni la muncă şi îşi descoperă calculatoarele virusate de WannaCry.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.