Consilierii judeţeni dinTimiş au adoptat marti, într-o şedinţă de plen extraordinară, un proiect de hotărâre privind preluarea administrării Ansamblului Conacul Banloc de către Consiliul Judeţean Timiş, pentru o perioadă de 25 de ani. Acesta urmează să fie reabilitat, apoi va fi introdus în circuitul cultural şi turistic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Castelul de la Banloc, judeţul Timiş, se afla în proprietatea Mitropoliei Banatului, în urma unui act de donaţie de la primăria din localitate.
 
În următorii 25 de ani, acesta va fi administrat de CJ Timiş. În primii 5 ani se vor face investiţii aici, iar în următorii 20 de ani vor fi atraşi turişti prin evenimente culturale.
 
Contractul dintre administraţia judeţeană şi Mitropolia Banatului prevede posibilitatea dezvoltării unor construcţii noi, cu rol cultural, turistic şi educaţional. Pe tot parcursul intervenţiilor de protejare şi revitalizare a monumentului istoric se va respecta caracterul arhitectural al ansamblului.
 
„Ne dorim mai mult decât simpla conservare a monumentului. Avem baza juridică, cadrul administrativ şi deschiderea partenerului – Mitropolia – pentru ca Banlocul să devină un reper cultural şi turistic al judeţului. Potenţialul acestei investiţii este unul uriaş”, a declarat Alfred Simonis, preşedintele CJ Timiş.
 
Potrivit CJ Timiş, contractul de administrare este încheiat pe o perioadă de 25 de ani şi permite atât atragerea de fonduri europene cât şi stabilirea de parteneriate. Primii 5 ani sunt dedicaţi pregătirii şi demarării investiţiilor, urmând ca, în următoarele două decenii, Conacul Banloc să funcţioneze ca un pol regional cultural şi turistic.
 
Ansamblul de la Banloc, întins pe o suprafaţă de mai bine de 8 hectare, este compus din clădirea castelului, casa egipteană, grajdurile, parcul imens şi alte câteva dependinţe.
 
Castelul de la Banloc a fost clădit pe temelii vechi în anul 1793 de către contele Lázár Karátsonyi, iar în anul 1935, domeniul inclusiv castelul şi parcul a fost cumpărat de Regina Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României care a locuit aici până în anul 1947 când a plecat în exil. În perioada 1950-1956 în castel a funcţionat Gospodăria Agricolă de Stat, între 1956 şi 1958 - Ocolul Silvic, între 1958 şi 1964 - casă de bătrâni, între 1966 şi 1985 - orgelinat, iar între 1983 şi 1991 - Şcoală cu clasele I-X. În 1991, castelul a fost avariat în urma unui cutremur.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.