Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că după ce ministerul pe care îl conduce a început verificări privind acordarea ajutoarelor sociale au fost găsiţi copii de 11 sau 12 ani care nu au cod numeric personal, care practic nu există ca cetăţeni. Ea susţine că în profilul beneficiarilor de ajutoare sociale 10% au patru clase sau mai puţin şi 27% nu au trecut de clasa a opta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"În România avem 170.000 de titulari de ajutor social şi în total vreo 413.000 de beneficiari de ajutor social. Şi unii s-au simţit aşa, lezaţi, când am început o campanie să verificăm, să facem profilul celor care sunt cu adevărat vulnerabili, iar cei care sunt apţi de muncă să primească repartiţii din partea noastră şi să meargă la muncă. Şi spun: dar de ce trimiteţi oamenii amărâţi să muncească? Păi un om amărât care acceptă în continuare să rămână dependent de stat, când va ajunge la peste 65 de ani nu va avea nici pensia minimă socială pentru că acei oameni nu au contribuit nicio zi la sistemul de pensii şi vor ajunge tot cu ajutorul social”, a afirmat ministrul Muncii, marţi seară, la B1 Tv. 
 
Ministrul a explicat că, dintre beneficiarii de ajutoare sociale, aproximativ 157.000 sunt copii din familii care trăiesc, teoretic, doar din ajutorul social. 
 
"Acei copii sunt expuşi sărăciei crunte", a adăugat Turcan.
 
Ministrul a arătat, totodată, că, în urma verificării dosarelor în baza cărora s-a acordat beneficiile sociale, autorităţile au constatat că există copii care au ajuns la vârsta de 11 ani sau de 12 ani şi care nu au cod numeric personal. 
 
"Acei copii nu există. Şi dacă noi nu demaram aceste anchete, acei copii ar mai fi stat probabil fără CNP, ferească Dumnezeu se îmbolnăveau mâine sau poimâine şi existau... sau dacă se prăpădeşte un astfel de copii nimeni nu ştia nici măcar că acel copil a existat. E dramatic de am descoperit”, a afirmat Raluca Turcan.
 
Ea a adăugat că persoanele care sunt apte de muncă trebuie încurajate "pe toate căile" să se integreze în sistemul de muncă. 
 
Ministrul a arătat că în urma intervievării "cu mijloace profesionale, faţă în faţă” a 50.000 de beneficiari de ajutoare sociale, peste 10% dintre ei au primit repartiţie pentru un loc de muncă. 
 
Conform lui Turcan, în profilul beneficiarilor de ajutoare sociale au fost identificate 10% persoane care au până în patru clase, 27% persoane cu mai puţin de opt clase. 
 
"Aceşti oameni, dacă nu sunt acum ajutaţi, acum - şi trebuia să fie ajutaţi de acum un an, doi ani, trei ani -  să urmeze cursuri a doua şansă, să aibă identificate calificări care să îi facă utili angajatorilor, atunci ei nu vor face decât să rămână în asistenţă socială. Ce este mai sănătos,, să închidem ochii şi să ne facem că nu vedem sărăcia şi că nu înţelegem exact ce nevoi au cei care sunt în asistenţă socială sau să încercăm să îi ajutăm? Pe cei cu adevărat în nevoie îi ajutăm, cu măsuri integrate, nu cu 142 de lei amărâţi, iar pe cei care pot să muncească să le deschidem ochii”, a mai afirmat Turcan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.