Primăria Sectorului 1 a strâns 30.000 de semnături împotriva reautorizării gropii de gunoi Iridex şi a societăţii Stericycle SRL, care vor fi depuse luni, la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, a anunţat, sâmbătă, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, cerând monitorizarea online a celor două societăţi.
"În momentul de faţă, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului intenţionează să reautorizeze groapa de gunoi şi Stericycle, spunând că nu există nicio reclamaţie din partea cetăţenilor. Vor să reautorizeze toată bomba ecologică din nordul Sectorului 1. Eu pot să vă arăt că avem 30.000 de semnături de la locuitorii Sectorului 1, care sunt împotriva reautorizării”, a declarat Dan Tudorache.
Primarul a susţinut că semnăturile strânse vor fi depuse, luni, la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi că a cerut ca activitatea celor două societăţi să fie monitorizată online.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Voi depune, luni, aceste semnături şi să vedem ce măsuri vor lua. Eu, la o întâlnire cu prefectul Capitalei şi cu Garda de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, am solicitat expres să monitorizeze online cele două societăţi (Iridex şi Stericycle, n.r.). Să le monitorizeze şi să vedem în timp real dacă respectă sau nu normele de mediu. Şi dacă nu respectă, Garda de Mediu să închidă cele două societăţi. Eu mă opun, eu şi cele 30.000 de semnături, să reautorizeze cele două societăţi. Luni le voi preda oficial”, a adăugat Tudorache.
Primarul Sectorului 1 a afirmat că societăţile care se ocupă de deşeuri "pun mai presus profitul personal decât respectarea normelor”. Acesta a mai amintit de solicitarea făcută către Guvern pentru a oferi Primăriei Sectorului 1 un teren de unsprezece hectare pentru construirea unei centrale de cogenerare.
"Primăria Sectorului 1, în acea zonă, a solicitat de la Guvern un teren de unsprezece hectare. Sper să ajungă într-un timp scurt la noi, pentru a construi o centrală de cogenerare. Vreau să construim, pentru că e singura alternativă la groapa de gunoi. Ea strânge gunoiul şi, din acest gunoi ars, se produce energie electrică şi energie termică”, a adăugat Dan Tudorache.
În luna octombrie, preşedintele Iridex, Corneliu Pascu, operatorul Centrului de management integrat al deşeurilor de la Chiajna, susţinea că au fost îndeplinite în totalitate cele 21 de măsuri care au fost impuse de Garda de Mediu în urma controlului din iulie-august şi că mirosul insuportabil reclamat de locuitorii din zona de nord a Capitalei nu provine de la groapa de gunoi, ci "din surse apropiate cartierelor", precum canalizările.
În luna august, ministrul Mediului, Cristina Palmer Paşca declara că groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna este "una dintre sursele majore ale mirosului" care afectează locuitorii din cartierele bucureştene Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei, dar şi populaţia din oraşele Chiajna şi Chitila, declaraţiile fiind făcute în urma unor controale ale Gărzii de Mediu la toţi posibilii poluatori din zonă.
În urma controalelor, inspectorii Gărzii de Mediu spuneau că au descoperit mai multe nereguli la rampa ecologică, iar proprietarii au fost somaţi să le remedieze în 60 de zile, în caz contrar urmând să le fie suspendată activitatea.
Conducerea Iridex susţinea că raportul de inspecţie este hilar, iar inspectorii de mediu au venit să măsoare "cu nasurile lor calibrate".
Groapa de gunoi din Chiajna funcţionează din anul 2000.
Firma Iridex deţine groapa de gunoi a Sectorului 1, care este şi singurul incinerator de deşeuri periculoase, medicale şi industriale din Bucureşti şi Ilfov.
Agentul economic are printre clienţi mai multe consilii locale, spitale, Camera Deputaţilor, Direcţia de Sănătate Publică, Societatea Română de Televiziune, Ministerul Comunicaţiilor şi Aeroportul "Henri Coandă" Bucureşti, unele contracte fiind încheiate, iar altele fiind în desfăşurare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.