Ministrul de Interne Marcel Vela şi secretarul de stat Raed Arafat au avut marţi un schimb dur de replici pe tema funcţionării elicopterelor SMURD, pornind de la cazul unei fetiţe din judeţul Vâlcea aflată în comă, care nu a putut fi preluată de elicopterul SMURD pentru a fi adusă la un spital din Bucureşti. ”Nu facem doar paradă la televizor, PR grozav ce bine organizăm noi salvarea oamenilor”, a remarcat ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Ministrul s-a interesat mai întâi de ce elicopterul nu zboară şi noaptea, replica unui reprezentant al MAI fiind că acestea zboară şi noaptea, doar că o fac în anumite condiţii, pentru că nu pot ateriza în locuri necunoscute, nemarcate, întrucât nu este legal.
”De la Vâlcea, dintr-un loc marcat, putea să zboare într-un alt loc marcat, la Bucureşti?”, a întrebat ministrul, replica fiind: ”La Vâlcea nu era un loc marcat şi nici la Băile Govora (n.r. - unde a fost rănită fetiţa) şi nici pe traseul pe care ar fi oprit ambulanţa. Deci dacă intervenţia ar fi presupus intrarea în noapte, elicopterul n-ar mai fi putut ateriza sau  decola în acele condiţii”.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La remarca ministrului conform căreia în zona Târgu Mureş şi în Bucureşti se zboară noaptea, explicaţia a fost că bazele Târgu Mureş şi Bucureşti sunt desemnate ca baze pentru operarea misiunilor de noapte, dar doar pentru misiuni de la aerodrom certificate pentru noapte şi acoperă toată ţara.
”Târgu Mureş şi Bucureşti sunt desemnate ca puncte care execută misiuni de noapte. De regulă sunt intervenţii secundare, deci transfer...”, a precizat reprezentantul MAI, care a adăugat că decizia ca doar Târgu Mureş şi Bucureşti să fie zone care pot opera noaptea i-a aparţinut secretarului de stat Raed Arafat.
”Înţeleg, după răspunsul dumneavoastră, că se zboară noaptea. De ce fetiţa de la Vâlcea nu aţi adus-o la Bucureşti cu elicopterul?”, a continuat ministrul.
”Pentru că nu se putea ateriza, dar nu se putea ateriza, asta rămâne de văzut în funcţie de locul în care ar fi fost nevoie să ajungem şi unde am identificat ambulanţa, dar nu mai puteam decola pe timp de zi. Decolarea ca şi aterizarea în locurile necertificate se face la vedere şi în condiţiile în care nu aveam vederea obstacolelor, era periculos şi nu este legal”, a venit explicaţia reprezentantului MAI.
” O să facem o analiză pe această organizare extraordinară în care un copil putea să moară. Din organizări de acest gen, subiective. Deci dacă se întâmpla ceva cu fetiţa, vă rog să mă credeţi că aş fi luat măsuri drastice”, a precizat ministrul.
 
El a acuzat faptul că a fost ”o dezorganizare evidentă” la Vâlcea şi a avertizat că va trimite Corpul de Control, pentru a vedea ”pe ore, pe timp, cine a greşit, care sunt cauzele”.
 
”Nu ne jucăm cu vieţile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, PR grozav ce bine organizăm noi salvarea oamenilor şi sâmbătă era să moară un copil, din neglijenţă sau proastă organizare”, a subliniat Marcel Vela.
 
El i-a cerut lui Arafat ca toate centrele medicale universitare să poată beneficia de zboruri SMURD de noapte.
”Vă ordon, domnule Arafat, toate centrele universitare medicale - Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara -  să poată zbura spre ele sau de la ele, noaptea, elicopterele SMURD. (...) În 2020 totă ţara să fie sub acoperirea SMURD pe zbor de noapte”, a spus Vela.
La remarca lui Arafat că este nevoie de piloţi, ministrul a replicat: ”Faceţi rost de piloţi!”.
 
„Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcţionalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră, înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12, 1 după-masa. Şi pun în risc anumite intervenţii primare, să nu se rezolve”, a argumentat Raed Arafat.
”Ce aţi făcut de 20 de ani să faceţi rost de piloţi? Nu-mi răspundeţi, că ştiu! (...) Angajaţi piloţi, care-i problema!”, a continuat ministrul Vela.
 
Raed Arafat i-a explicat că sunt necesare 1000 de ore de zbor pentru a putea fi comandant de aeronavă SMURD.
După ce lui Vela i s-a spus că cele 1000 de ore de zbor pot fi făcute în patru ani, el i s-a adresat lui Arafat spounându-i că este şef al SMURD de mai mult de patru ani, timp în care ar fi putut asigura necesarul de piloţi.
”Nu depindea de mine. Când mi s-a permis, am angajat”, a afirmat Arafat.
Ministrul a făcut referire la un accident produs sâmbătă, în judeţul Vâlcea, victimă fiind o fetiţă de 10 ani, care a ajuns în comă la Bucureşti după un accident provocat chiar de tatăl ei, care s-a urcat băut la volan. Ea a stat câteva ore la UPU Vâlcea înainte de a fi trimisă la Bucureşti, întrucât ambulanţa nu a putut a junge la timp pentru ca fetiţa să fie preluată de elicopterul SMURD.
La acel moment, secretarul de stat Raed Arafat a explicat pe Facebook cum a decurs intervenţia.
Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat în postare că se impune verificarea a ceea ce s-a întâmplat la Vâlcea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, însă verificările au scos la iveală altă stare de fapt, faţă de ştirea iniţială despre acest caz. Potrivit lui Arafat, toţi cei implicaţi ”au facut tot posibilul pentru ca fetita sa primeasca cea mai buna ingrijire, numai ca nu putea niciunul sa controleze timpul si sa-l opreasca astfel incat fetita sa poata fi preluata de elicopter pe lumina zilei si inainte de a se lăsa intunericul, facand decolarea elicopterului in conditiile respective foarte riscanta pentru pacienta cat si pentru echipajul din elicopterul SMURD”.
 
Arafat a relatat cum imediat după accidentul rutier de la Băile Govora în care a fost implicată o fetiţă de 10 ani, copilul a fost preluat de o ambulanţă SMURD şi dus spre spital, însă pe drum ambulanţa a trebuit să oprească de mai multe ori, pentru aspiraţia căilor respiratorii. Arafat spune că medicul nu a reuşit să o intubeze pe fata şi a decis continuarea drumului către spital, ceea ce este ”un demers corect”.
Elicopterul de la Craiova a primit alertă de decolare în zona Drăgăşani, Vâlcea, după 14 minute a fost redirecţionat la 8 kilometri de Râmnicu Vâlcea, locul obişnuit de aterizare. Cei din elicopter au anunţat că nu pot aştepta mai mult de 10 minute, deoarece se lasă întunericul. Medicul de pe ambulanţa SMURD în care se afla fata a anunţat că nu poate ajunge aşa repede la aparatul de zbor, iar elicopterul a părăsit zona.
 
”Datele obtinute din sistemul GPS arată că echipajul a plecat la 16:13 minute de la faţa locului cu medicul de la ambulanţă în maşina de prim ajutor a SMURD. Pe drum au fost efectuate două opriri pentru îngrijirea pacientei. Redirecţionarea elicopterului s-a realizat la 16:17 minute când echipajul era deja în deplasare. Trimiterea elicopterului direct la Băile Govora sau la un loc de întâlnire cu echipajul nu ar fi putut prelungi timpul disponibil pentru îngrijirea copilului care necesita îngrijiri avansate care includ inducţia anestezică şi intubaţia. Deci chiar dacă s-a încercat şi s-a dat şansa copilului să fie preluat de elciopter acest lucru era greu de realizat respectând şi restricţiile care obligau echipajul să decoleze pe lumina zilei”, a susţinut Arafat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.